August 4, 2021

Lontoo pyytää EU: ta neuvottelemaan Brexitin jälkeiset toimenpiteet uudelleen

Britannian hallitus pyysi keskiviikkona 21. heinäkuuta Euroopan unionilta (EU) moratoriota Brexitin jälkeisten tullisäännösten soveltamiseen Pohjois-Irlannissa, aika neuvotella perusteellisesti uudelleen näistä toimenpiteistä, jotka aiheuttavat voimakkaita jännitteitä Ison-Britannian maakunnassa.

Jotta vältetään Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan palauttaminen, Brexitin yhteydessä katkerasti neuvoteltu Pohjois-Irlannin pöytäkirja luo itse asiassa tullirajan Ison-Britannian provinssin välille, joka hyötyy edelleen Euroopan yhtenäismarkkinoista, ja Ison-Britannian saari. Tämä häiritsee alueen saatavuutta ja kylvää vihaa unionistisessa yhteisössä, joka on sitoutunut pysymään Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Lontoo uhkaa keskeyttää sopimuksen yksipuolisesti vedoten sen 16 artiklaan, Lontoo varoitti keskiviikkona Eurooppa-asioiden ulkoministeri David Frostin välityksellä, että “Oikeutettu”, mutta myönsi, ettei se ollut “Hyvä hetki”. Toisaalta hän pyysi neuvottelujen aloittamista “Uusi tasapaino”.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Lontoon ja EU: n välillä pieniä eleitä Brexitin jälkeiseen rauhoittamiseen ratkaisematta estokysymyksiä

“Emme yksinkertaisesti voi jatkaa näin”Hän vaati ylähuoneessa esittäen brittiläisiä vaatimuksia. “Nämä ehdotukset edellyttävät merkittävää muutosta Pohjois-Irlannin pöytäkirjaan”, siksi “Mielestämme meidän on nopeasti sovittava moratoriosta”.

EU: lle keskiviikkona lähetetyn asiakirjan mukaan tähän nykytilanteeseen sisältyisi tiettyjen toimenpiteiden voimassaolon jatkaminen sekä EU: n nostamien oikeustoimien jäädyttäminen.

Tämä ratkaisu sallisi “Käsittele ongelmia kokonaisuutena”sen sijaan, että pyytäisi useita lisäaikoja, Pohjois-Irlannin ministeri Brandon Lewis kertoi parlamentin jäsenille.

I vihamielisyyttä

Viime kädessä Ison-Britannian hallitus pyytää, että brittiläiset tavarat, jotka on tarkoitettu maakunnalle, ei Euroopan markkinoille, voivat päästä siihen. “Melkein” ilman tullitarkastuksia. Hän haluaa myös, että hänen norminsa, ei vain EU: n, hyväksytään siellä, jotta tavarat voivat liikkua esteettä.

EU on aina hylännyt tällaiset toimenpiteet pitämällä niitä vaarana markkinoidensa eheydelle, koska Pohjois-Irlannin ja etelässä sijaitsevan Irlannin välillä ei ole fyysistä rajaa ja valvontaa. Pöytäkirjan tavoitteena on nimenomaan välttää sellainen raja, joka voisi vaarantaa rauhan.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuusi kuukautta Brexitin jälkeen Ison-Britannian ja EU: n kiista Pohjois-Irlannista vaivasi G7: ää

Voimassa vuodesta 1On Tammikuussa se väittää, että Ison-Britannian provinssi sisämarkkinoilla ja Euroopan tavaraliitto muodostavat tullitarkastukset Isosta-Britanniasta Pohjois-Irlantiin saapuville merellä erotetuille tavaroille.

Unionistit pitävät itseään petetyinä ja kampanjoivat pöytäkirjan hylkäämisestä. Väkivaltaisissa mellakoissa kymmeniä loukkaantui huhtikuussa. Katolisten ja protestanttisten alueiden erottavien ”rauhanmuurien” portit sytytettiin liekkeihin, mikä muistutti ongelmien vuosia (noin 3500 kuollutta vuoden 1998 sopimukseen asti).

Irlanti lainaa “luovia ratkaisuja”

Välttääkseen asioiden kärjistymisen Lontoo ja Bryssel sopivat äskettäin väliaikaisesta sopimuksesta hehkuvan “makkarasodan” ratkaisemiseksi ja antoivat Ison-Britannian jatkaa vielä kolmen kuukauden ajan 30. syyskuuta asti. jäähdytettyä lihaa Ison-Britannian provinssiin.

Mutta tämä väliaikainen ratkaisu ei ratkaise perusongelmaa. Supermarkettiketju Marks & Spencer varoitti keskiviikkona, ettei se voinut toimittaa maakunnalle kaikkia tuotteita, joita se yleensä toimittaa jouluna.

Irlanti on etulinjassa sanonut olevansa valmis siihen “Luovat ratkaisut”, mutta totesi, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa oli “Päätti itsensä” soveltaa näitä sääntöjä poistuakseen Euroopan unionista.

Irlantilaista alkuperäänsä väittävä Joe Biden on myös ilmaissut huolensa, jonka mukaan hän seuraa tapausta tiiviisti. Yhdysvaltain presidentti ja hänen ulkoministeri Anthony Blinken “Ovat molemmat päättäneet tehdä pitkäperjantain sopimuksen voimassa”, totesi keskiviikkona BBC: ssä Yhdysvaltojen ilmastolähettilään John Kerryn.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Lojalistit Pohjois-Irlannissa Brexitin jälkeen

Maailma AFP: n kanssa

selaa tätä