August 4, 2021

Recep Tayyip Erdogan vahvistaa otettaan Kyproksen turkkilaisessa osassa

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vieraili Kyproksen pohjoisosassa maanantaina 19. heinäkuuta ja tiistaina 20. heinäkuuta, missä hän toisti tukevansa ratkaisua “Kaksi erillistä tilaa”, sen sijaan, että luotaisiin omituinen ja kahdenyhteisöinen federaatio saaren jakautumisen korjaamiseksi. Lefkosassa, Nikosian turkkilaisessa osassa, hän osallistui tiistaina sotilasparadeihin juhlistamaan 47-vuotiaitae vuosipäivä Turkin sotilaallisesta interventiosta, joka jakoi saaren kahteen osaan etelässä Kyproksen tasavallan kanssa, joka on Euroopan unionin (EU) jäsen, ja pohjoisessa Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan (TRNC) kanssa, vain Ankara tunnusti, joka ylläpitää siellä kolmekymmentätuhatta sotilasta.

Seremonioiden aikana Erdogan sanoi, että Kyproksen tulevaisuutta koskevat rauhanneuvottelut voivat käydä vain välillä “Kaksi valtiota” Välimeren saarella. “Olemme oikeassa ja puolustamme oikeuksiamme loppuun asti”, julisti hän.

Vuosikymmenien ajan YK: n suojeluksessa järjestäytyneiden neuvottelujen jälkeen Turkki on muuttanut viritystään. “Ei ole kysymys 50 vuoden menetyksestä” neuvotellaan federaation pohjalta, selitti Turkin ykkönen TRNC: n parlamentissa. Mutta ajatusta kahden valtion ratkaisusta ei voida hyväksyä Kyproksen tasavallalle, ainoalle lailliselle yksikölle, samoin kuin Euroopan unionille. Kesäkuussa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vakuutti, että Bryssel “En koskaan hyväksyisi” tämä mahdollisuus.

Aavekaupungin uudelleen avaaminen

Hieman provosoiva turkkilainen numero yksi meni Varoshaan, entiseen merenrantakohteeseen Famagustan laitamilla, ja lupasi, kuten hän teki lokakuussa 2020, avata tietyt kaupungin alueet uudelleen yleisölle. Aikaisemmin Välimeren Saint-Tropeziksi kutsuttu Varosha hylättiin Turkin sotilaallisessa interventiossa vuonna 1974. Kaupunki, joka oli tyhjentynyt Turkin armeijan saapumisesta pakenevista 15 000 kyproslaisesta kreikkalaisesta, pysyi koskemattomana hylättyjen hotellien ja huviloiden kanssa. , avoin neljälle tuulelle.

Päätös avata aavekaupungin rannat ja kadut kuulematta etukäteen Kyproksen kreikkalaista osapuolta vaarantaa ratkaisun. Kyproksenkreikkalaiset, jotka eivät ole koskaan saaneet korvausta omaisuuden menetyksestä, pelkäävät joutuvansa pysyvästi kauhistuttaviksi. Turkkilaisten luoma “omaisuuspalkkio” ei auta rauhoittamaan heitä.

Sinulla on jäljellä 62,52% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

www-sivu