July 31, 2021

selviytyneet vaativat keskustelua ääriliikkeistä

Kymmenen vuoden kuluttua äärioikeistolaisen Anders Behring Breivikin 22. heinäkuuta 2011 Norjassa tekemistä hyökkäyksistä eloonjääneet ja uhrien omaiset eivät voi kokoontua kansallisen muistomerkin eteen kunnianosoituksena 77 tapetulle. Laiturilla, vastapäätä Utoyan saarta, noin 40 kilometrin päässä Oslosta, muistomerkki ei ole vielä valmis. Vuonna 2017 ensimmäisestä projektista oli luovuttava asukkaiden painostamana. Kuusitoista heistä on sittemmin nostanut valtion ja Nuoren työväenliiton (AUF) oikeuden eteen yrittäen tukkia – turhaan – rakenteilla olevat 77 pronssipylvästä Oslon vuonon rannalla. .

Astrid Hoemille, joka on AUF: n johtaja joulukuusta 2020 lähtien, virallisen muistomerkin puuttuminen on kymmenen vuotta Norjassa toisen maailmansodan jälkeen surmatuimman verilöylyn jälkeen. ” häpeä “. Kuten monet nuoret työvoiman työntekijät, hän pitää sitä symbolina: maansa ja sen asukkaiden kyvyttömyydestä. “Sopia siitä, mitä todella tapahtui” 22. heinäkuuta 2011 ja tunnustaa “Hyökkäysten ideologinen luonne”.

Lue myös Hyökkäykset Norjassa: “Kuulin hänen saappaidensa äänen muutaman metrin päässä minusta”

Kesällä 2011 Astrid Hoem oli 16-vuotias. Mikään maailmassa hän ei olisi unohtanut AUF: n kesäyliopistoja, joita järjestettiin Utoyassa vuodesta 1950 lähtien. 22. heinäkuuta 12 hehtaarin saarella oli 564 henkilöä. Useimmat olivat alle 20-vuotiaita. Heidän puhelimensa soivat keskellä iltapäivää: pommi oli räjähtänyt Oslon hallitusistuimen edessä, jossa kuoli kahdeksan ja loukkaantui kymmeniä. AUF: n johtajat yrittivät rauhoittaa nuorimpia: Utoyassa he olivat “Maailman turvallisimmalla paikalla”.

Kaksi tuntia myöhemmin ensimmäiset laukaukset soivat sateessa. Verilöyly kesti hieman yli tunnin. Astrid piiloutui rantakallion reunaan. Poliisiksi naamioitu 32-vuotias Anders Behring Breivik tappoi 69 ihmistä ja loukkaantui noin 100 muuta.

“Pahin melkein tapahtui uudelleen”

Vuosien ajan selviytyneet puhuivat vähän ja toimittivat vesitettyä versiota tapahtumista. “En halunnut olla Astrid d’Utoya”, uskoo AUF: n johtaja. “Se oli niin tuskallista, että en halunnut hukuttaa ympärilläni olevia ihmisiä”, lisää organisaation tuolloin pääsihteeri Tonje Brenna. Toukokuussa 33-vuotias päätti lopulta kertoa kaiken kirjan, jättämättä kuitenkaan pienintäkään yksityiskohtaa, koska“On tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, mitä terror on”hän selittää.

Sinulla on 71,28% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Saat lisätietoja