August 2, 2021

Tutkimus. Suuri enemmistö portugalilaisista haluaa hallituksen uudistamista

Toukokuusta lähtien portugalilaiset vaativat entistä enemmän hallituksen uudistamista. Kaiken kaikkiaan 71 prosenttia vastaajista uskoo, että pääministeri António Costan tulisi korvata osa toimeenpanovallan jäsenistä. Toukokuussa se oli 51 prosenttia vastaajista, jotka viittaavat tähän tarpeeseen tehdä muutoksia hallituksessa.

Jos toukokuussa 2021, 31 prosenttia vastaajista ei nähnyt mitään syytä perustella hallituksen uudistuksia, tämä luku on tällä hetkellä vain 17 prosenttia.

Tässä hypoteettisessa uudistuksessa, joka on yhä yksimielisempi portugalilaisille, Sisäasiainministerin Eduardo Cabrita tulee mieleen. Kyselyssä saatiin avoin vastaus tähän aiheeseen esitettyyn kysymykseen ja mahdollisiin korvauksiin, jolloin vastaajat voisivat viitata useisiin ministereihin, joille he osoittavat ulospääsyn.

Eduardo Cabrita esiintyy 40 prosentissa vastauksista, kun se ilmestyi vain 19 prosentissa kaksi kuukautta sitten. Seuraavaksi vastaajien eniten mainitsema ministeri on terveysministeri Marta Temido (10 prosenttia) ja oikeusministeri Francisca Van Dunem (5 prosenttia) ja opetusministeri Tiago Brandão Rodrigues (5 prosenttia).

Vastaajien esittämä yksityiskohtainen arvio hallituksen eri jäsenille 24 prosenttia vastaajista korostaa terveysministeriä “parhaaksi” pääministeriksi, jota seuraavat valtiovarainministeri João Leão (5 prosenttia) ja talousministeri Pedro Siza Vieira (4 prosenttia).

Ottaen huomioon viimeaikaisten kiistojen ja vastaajien vastaukset hallituksen tulevien uudistusten painopisteisiin, ei ole ihme, että Ministeri Eduardo Cabrita pitää portugalilaista pahimpana ministerinä António Costan hallituksessa (34 prosenttia vastaajista), seuraavat Marta Temido (kuusi prosenttia) ja terveysministeri Francisca Van Dunem (kolme prosenttia).

Huolimatta vastenmielisyydestä joihinkin hallituksen jäseniin ja ilmeisimpään uudistamisen vaatimukseen, ylivoimainen enemmistö portugalilaisista (88 prosenttia) uskoo edelleen, että toimeenpanovalta täyttää toimeksiannon loppuun asti. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista uskoo hallituksen kaatuvan ennen vaalikauden päättymistä.

Itse asiassa, kun tarkastellaan, miten toimeenpaneva johtaja on käsitellyt pandemiaa 52 prosenttia vastaajista katsoo, että johtoryhmän suorituskyky on ollut “kohtuullinen”. Kuitenkin 29 prosenttia arvioi johtajan olevan “huono” tai “erittäin huono”. Toinen 16 prosenttia katsoo, että pandemiatilanteessa hallitus on ollut “hyvä” tai “erittäin hyvä”.
Pessimismi hallitsee, “kohtuullinen” arvio oppositiosta

Universidade Católican RTP: lle tekemässä tutkimuksessa on tietoja, jotka heijastavat portugalilaisten voimakasta pessimismiä pandemiatilanteen jälkeen. Kyselyyn osallistuneista 58 prosenttia kokee maan olevan huonommassa asemassa kuin vuosi sitten. “Enemmistön vastaus on yksiselitteinen ja osoittaa hyvin kielteisen yleisen käsityksen”, tämän tutkimuksen päätelmiä sisältävässä asiakirjassa lukee.

Jäljellä olevista vastaajista vain 12 prosenttia sanoo, että maa on parempi kuin vuosi sitten, ja 28 prosentin mukaan näkymät ovat olleet samat sitten.

Seuraavan valtion talousarvion hyväksymisestä, jossa hallitus tarvitsee PS: n varajäsenten tuen lisäksi pidättymisen tai toisen pääpuolueen tuen, vastaajien mielestä neuvottelut olisi aloitettava PSD: n kanssa (33 prosenttia).

Toiseksi eniten mainittu puolue oli CDU (30 prosenttia) ja sitten Vasemmisto (26 prosenttia). Koska tämä on monivastainen kysymys, monet vastaajat vastasivat useampaan kuin yhteen osapuoleen “Erityisen merkityksellinen” niiden vastausten määrä, joihin osallistui kaksi entistä kumppania Geringonça, CDU ja Left Bloc.

Rui Rion arvioinnissa vastaajien mielestä oppositiojohtaja on toiminut “kohtuullisesti” (48 prosenttia), mutta yhteensä 32 prosenttia uskoo, että PSD: n presidentillä on ollut “huono” tai “erittäin huono” suorituskyky. Vain 11 prosenttia vastaa, että Rion suorituskyky on “hyvä” tai “erittäin hyvä”.

PR ylläpitää suosiota

Lopuksi, tasavallan presidentin suhteen portugalilaisten enemmistö uskoo, että Marcelo Rebelo de Sousan esitys “on sama” (57 prosenttia) suhteessa ensimmäiseen vaalikauteen. Vielä 23 prosenttia vastaajista vastaa, että PR: n suorituskyky on “nyt huonompi” toisen vaalikauden alussa ja toinen 17 prosenttia vastaajista, että “se on parempi” tällä hetkellä.

Kuitenkin, tutkimuksessa ehdotetaan näiden uusien tietojen lukemista muiden aiemmin saatujen tulosten valossa.

Kun otetaan huomioon toukokuussa tehdyn tutkimuksen tulokset (jossa PR oli keskimäärin 15,7 asteikolla 0-20 ja 95% positiivisista arvioista), emme voi päätellä näistä heinäkuun tuloksista, että 23% antaa negatiivisen arvosanan esitys”, Korostaa Católican tutkimus- ja mielipidekyselykeskus (CESOP).

Itse asiassa prosenttiosuus vastaajista katsoo, että suorituskyky on tällä hetkellä huonompi. “Mutta koska lähtökohta oli erittäin korkea, huonompi oleminen ei välttämättä tarkoita pahaa tai negatiivista”, Huomauttavat tutkimuksesta vastaavat.

Katolinen yliopisto muistuttaa pidemmän aikavälin arvioinnissa marraskuussa 2016 kerätyistä tiedoista, kun Marcelo Rebelo de Sousan ensimmäisen vaalikauden alusta oli kulunut muutama kuukausi, ja päättelee, että tasavallan presidentti “säilyttää erittäin korkean suosion ja tunnustuksen tason” toisen toimikautensa tässä alussa toukokuusta 2021 saatujen tietojen perusteella.

Viime maaliskuussa PR aloitti toisen vaalikautensa voitettuaan tammikuun presidentinvaalit. Toukokuussa 2021 Católican toinen kysely koski valtionpäämiehen roolia suhteessa hallitukseen, 54 prosenttia ajatteli, että Marcelo oli “riittävän vaativa”, mutta 34 prosenttia totesi, että presidentti “ei vaatinut” vallassa olevaa toimeenpanevaa hallitusta.

Tässä tutkimuksessa kaksi kuukautta sitten 47 prosenttia sanoi odottaneensa tasavallan presidentiltä samanlaista kysyntää seuraavien viiden vuoden aikana, mutta hyvin samanlainen määrä vastaajia (46 prosenttia) odotti Marcelo Rebelo de Sousan olevan tiukempi hallituksen kanssa toisella kaudella.

Tämä on kolmas osa kyselyä, jonka katolinen kirkko julkaisi kansakunnan tilasta käytävän keskustelun aikana ensi keskiviikkona parlamentissa. Muita tämän tutkimuksen tuloksia RTP julkaisi viime päivinä.

Datalehti

Tämän tutkimuksen suoritti CESOP – Universidade Católica Portuguesa RTP: lle 9. ja 15. heinäkuuta 2021 välisenä aikana. Kohdeuniversumi koostuu Portugalissa asuvista äänestäjistä. Vastaajat valittiin satunnaisesti matkapuhelinnumeroluettelosta, joka myös luotiin satunnaisesti. Kaikki haastattelut tehtiin puhelimitse (CATI). Vastaajille ilmoitettiin tutkimuksen tarkoitus ja he halusivat osallistua. Saatiin 1202 pätevää kyselyä, joista 46% vastaajista oli naisia, 29% pohjoisesta, 19% keskuksesta, 37% AM de Lisboasta, 8% Alentejosta, 3% Algarvesta, 2% Madeiralta ja 2 % Azoreilta. Kaikki saadut tulokset painotettiin sitten väestön jakauman mukaan sukupuolen, ikäryhmien, koulutustason ja alueen mukaan äänestäjien rekisteröinnin ja INE-arvioiden perusteella. Vastausprosentti oli 34%. 1202 vastaajan satunnaiseen otokseen liittyvä suurin virhemarginaali on 2,8% ja luotettavuustaso 95%.

.

napsauta tätä linkkiä nyt