August 2, 2021

Yhdistynyt kuningaskunta haluaa neuvotella uudelleen Brexitin jälkeiset tullisäännöt Pohjois-Irlannissa, EU kieltäytyy kategorisesti

Ei tule “Uudelleenneuvottelut” Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa tehdyn pöytäkirjan Brexitin jälkeisistä tullijärjestelyistä Pohjois-Irlannissa. Euroopan komissio hylkäsi keskiviikkona 21. heinäkuuta Ison-Britannian hallituksen pyynnön järjestää aihetta koskeva moratorio, aika neuvotella perusteellisesti uudestaan ​​näistä toimenpiteistä, mikä johtui Ison-Britannian provinssissa vallitsevasta suuresta jännitteestä.

Euroopan blokki on valmis jatkamaan vuoropuhelua ja “Löydä innovatiivisia ratkaisuja” Lontoon kanssa, mutta “Protokollan puitteissa”, “Emme hyväksy protokollan uudelleenneuvotteluja”, varoitti julkilausumassa Euroopan toimeenpanovallan varapuheenjohtaja Maros Sefcovic muistuttamalla, että Ison-Britannian parlamentti on ratifioinut nämä tiukasti neuvotellut toimenpiteet. Herra Sefcovic kertoi myös olevansa valmis tapaamaan mahdollisimman pian Ison-Britannian ulkoministeri David Frostin keskustelemaan aiheesta.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan palauttamisen välttämiseksi Pohjois-Irlannin pöytäkirja luo tosiasiallisesti tullirajan Ison-Britannian provinssin, joka hyötyy edelleen Euroopan yhtenäismarkkinoista, ja Ison-Britannian saaren välille. Tämä häiritsee alueen saatavuutta ja kylvää vihaa unionistisessa yhteisössä, joka on sitoutunut pysymään Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Lontoon ja EU: n välillä pieniä eleitä Brexitin jälkeiseen rauhoittamiseen ratkaisematta estokysymyksiä

“Emme voi jatkaa näin”

Uhkautuneensa yksipuolisella sopimuksen keskeyttämisellä vedoten sen 16 artiklaan Lontoo myönsi keskiviikkona Eurooppa-asioiden ulkoministeri David Frostin välityksellä, ettei “Hyvä hetki”. Toisaalta hän pyysi neuvottelujen aloittamista “Uusi tasapaino”.

“Emme yksinkertaisesti voi jatkaa näin”Hän vaati ylähuoneessa esittäen brittiläisiä vaatimuksia. “Nämä ehdotukset edellyttävät merkittävää muutosta Pohjois-Irlannin pöytäkirjaan”, siksi “Mielestämme meidän on nopeasti sovittava moratoriosta”.

EU: lle keskiviikkona lähetetyn asiakirjan mukaan tähän tilanteeseen sisältyi tiettyjen toimenpiteiden voimassaoloaikojen pidentäminen sekä EU: n nostamien oikeustoimien jäädyttäminen. Tämä ratkaisu olisi mahdollistanut “Käsittele ongelmia kokonaisuutena”Sen sijaan, että pyytäisi useita lisäaikoja, hän puolusti Pohjois-Irlannista vastaavaa ministeriä Brandon Lewisia varajäsenten edessä.

Viime kädessä Ison-Britannian hallitus pyytää, että brittiläiset tavarat, jotka on tarkoitettu maakunnalle, ei Euroopan markkinoille, voivat päästä siihen. “Melkein” ilman tullitarkastuksia. Hän haluaa myös, että hänen norminsa, ei vain EU: n, hyväksytään siellä, jotta tavarat voivat liikkua esteettä.

I vihamielisyyttä

EU on aina hylännyt tällaiset toimenpiteet pitämällä niitä vaarana markkinoidensa eheydelle, koska Pohjois-Irlannin ja etelässä sijaitsevan Irlannin välillä ei ole fyysistä rajaa ja valvontaa. Pöytäkirjan tavoitteena on nimenomaan välttää sellainen raja, joka voisi vaarantaa rauhan.

Voimassa vuodesta 1On Tammikuussa se väittää, että Ison-Britannian provinssi sisämarkkinoilla ja Euroopan tavaraliitto muodostavat tullitarkastukset Isosta-Britanniasta Pohjois-Irlantiin saapuville merellä erotetuille tavaroille.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kuusi kuukautta Brexitin jälkeen Ison-Britannian ja EU: n kiista Pohjois-Irlannista vaivasi G7: ää

Unionistit pitävät itseään petetyinä ja kampanjoivat pöytäkirjan hylkäämisestä. Väkivaltaisissa mellakoissa kymmeniä loukkaantui huhtikuussa. Katolisten ja protestanttisten alueiden erottavien ”rauhanmuurien” portit sytytettiin liekkeihin, mikä muistutti ongelmien vuosia (noin 3500 kuollutta vuoden 1998 sopimukseen asti).

Irlanti lainaa “luovia ratkaisuja”

Välttääkseen asioiden kärjistymisen Lontoo ja Bryssel sopivat äskettäin väliaikaisesta sopimuksesta hehkuvan “makkarasodan” ratkaisemiseksi ja antoivat Ison-Britannian jatkaa vielä kolmen kuukauden ajan 30. syyskuuta asti. jäähdytettyä lihaa Ison-Britannian provinssiin.

Mutta tämä väliaikainen ratkaisu ei ratkaise perusongelmaa. Supermarkettiketju Marks & Spencer varoitti keskiviikkona, ettei se voinut toimittaa maakunnalle kaikkia tuotteita, joita se yleensä toimittaa jouluna.

Irlanti on etulinjassa sanonut olevansa valmis siihen “Luovat ratkaisut”, mutta totesi, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa oli “Päätti itsensä” soveltaa näitä sääntöjä poistuakseen Euroopan unionista.

Irlantilaista alkuperäänsä väittävä Joe Biden on myös ilmaissut huolensa, jonka mukaan hän seuraa tapausta tiiviisti. Yhdysvaltain presidentti ja hänen ulkoministeri Anthony Blinken “Ovat molemmat päättäneet tehdä pitkäperjantain sopimuksen voimassa”, totesi keskiviikkona BBC: ssä Yhdysvaltojen ilmastolähettilään John Kerryn.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Lojalistit Pohjois-Irlannissa Brexitin jälkeen

Maailma AFP: n kanssa

tärkeä lähde