August 3, 2021

Britannian hallitus kehottaa neuvottelemaan Pohjois-Irlannin pöytäkirjan uudelleen

Pääministeri Boris Johnson päätti päivää ennen Ison-Britannian parlamentin aselepoa – ja Belgian kansallispäivän – merkitä Brysselissä keskiviikkona 21. heinäkuuta haluavansa neuvotella uudelleen erittäin arkaluonteisen Pohjois-Irlannin pöytäkirjan.

Onko viimeinen provokaatio ennen kesälomaa, poliittinen ele lojalistiyhteisölle tai todellinen halu parantaa tekstiä, jota pidetään riittämättömänä? “Emme hyväksy protokollan uudelleenneuvotteluja”, vastasi Euroopan komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic ja halusi olla toistamatta eskaloitumista välittömästi.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Lojalistit Pohjois-Irlannissa Brexitin jälkeen

Pohjois-Irlannin pöytäkirja on tärkeä osa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan unionin (EU) avioerosopimusta. Se tuli voimaan vuoden 2021 alussa, ja sillä säännellään Pohjois-Irlannin kaksoisasemaa. Maakunta on edelleen osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, mutta pysyy kuitenkin EU: n tavaroiden sisämarkkinoilla. Tavoitteena on välttää maarajan palauttaminen Irlannin tasavallan kanssa eikä vaarantaa pitkän perjantain sopimusta, joka lopetti “levottomuudet” vuonna 1998.

Johnsonin hallitus oli vahvistanut pöytäkirjan vuoden 2019 lopussa, mikä oli tuolloin iloinen siitä, että onnistui saavuttamaan tämän sopimuksen EU: n kanssa. Mutta vuoden alusta lähtien Lontoo on ollut haluttomia soveltamaan tekstiä ja suorittamaan tarvittavia tullitarkastuksia Isosta-Britanniasta Pohjois-Irlantiin kulkeville tavaroille.

Heikko linkki Lontoon ja Belfastin välillä

Ison-Britannian vaatimuksesta Bryssel teki myönnytyksiä ja sopi kesäkuun lopussa, että valmistetun ja jauhetun lihan tullitarkastusten jatkamista jatketaan syyskuun loppuun asti. Ei riitä Boris Johnsonille, joka väittää keskiviikkona julkaistussa raportissa“Nyt on selvää, ettemme voi soveltaa näitä säännöksiä [douanières] kestävällä tavalla, ainakaan ei joustamattomalla tavalla, jota EU haluaa ”. Pääministeri uhkaa aktivoida pöytäkirjan 16 artiklan ja sallia sen yksipuolisen keskeyttämisen, jos Bryssel ei suostu kirjoittamaan tekstiä…

Alahuoneessa puhuessaan Euroopasta vastaava ministeri Lord Frost lisäsi kieltäytyvän lähtemästä “Armonajasta armoaikaan” ja väitti a «Tauko» protokollan soveltamisessa aikaa neuvottelujen aloittamiseen. Lontoo vaatii tullitarkastusten suorittamista vain Pohjois-Irlannin kautta Irlannin tasavaltaan kulkeville tuotteille. Ja kieltäytyy siitä, että EU: n tuomioistuimella on vielä sananvaltaa pöytäkirjan hallinnassa.

Sinulla on 58,29% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

informatiivinen viesti