August 1, 2021

Israelin vakoiluohjelmat, toimittajat ja valtionpäämiehet kohdennettuja … Mitä tiedämme maailmanlaajuisesta kybervalvontasuhteesta

He ovat aktivisteja, toimittajia, poliittisia vastustajia, mutta myös valtionpäämiehiä, kuten Emmanuel Macron. Heidät kaikki kohdensivat ja jopa vakoilivat israelilaisen NSO: n Pegasus-yhtiön kehittämällä ohjelmistolla. Tutkimus paljasti sunnuntaina toimittajakonsortion, Forbidden Stories, johon kuuluu Radio Francen tutkintayksikkö. Franceinfo esittää yhteenvedon siitä, mitä tiedämme tästä kansainvälisestä skandaalista.

Erittäin hienostunut israelilainen vakoiluohjelma

Forbidden Stories -toimittajakonsortion tutkimus keskittyy israelilaisen NSO Group -yrityksen vakoiluohjelmiin: Pegasukseen. Tämä tulee älypuhelimeen ja antaa sinun hakea viestejä, valokuvia, yhteystietoja ja jopa kuunnella sen omistajan puheluja. Hän voi myös hallita mikrofonia, muuttaa puhelimen evästeeksi ja sijoittaa laitteen paikkatietoihin. Hän on ollut mediakyselyjen kohteena vuodesta 2016 lähtien kymmenen vuoden vankeuteen tuomitun toisinajattelevan Emirati-ihmisoikeuksien puolustajan Ahmed Mansoorin hälytyksen jälkeen.

ranskainfo

Tällä kertaa toimittajien työ perustuu heidän saamaansa luetteloon, jonka heidän mukaansa NSO-asiakkaat ovat valinneet 50000 puhelinnumeroa vuodesta 2016 potentiaalista valvontaa varten. Siihen sisältyy vähintään 180 toimittajan, 600 poliitikon, 85 ihmisoikeusaktivistin ja 65 yritysjohtajan määrä. Monet numerot ovat sijainneet Marokossa, Saudi-Arabiassa tai Meksikossa.

Toimittajien yhteenliittymä paljastusten takana

Näiden paljastusten takana löydämme alustan Kielletyt tarinat, joka koordinoi tätä 17 kansainvälistä mediatutkimusta Israelin ohjelmistosta. Radio Francen tutkintayksikkö on yksi niistä. Tämä alusta käynnistettiin vuonna 2017 ideasta ranskalaisen dokumenttielokuvantekijän Laurent Richardin, kansalaisjärjestön Toimittajat ilman rajoja tuella.

Tämä ei ole tämän ensimmäinen ase “Voittoa tavoittelematon yhdistys, joka sijaitsee Ranskassa ja rekisteröity Freedom Voices Network -nimellä”, joka riippuu “Hyväntekeväisyysjärjestöjen taloudellinen tuki” ja ”Julkiset lahjoitukset”. Hän on antanut itselleen tehtävän “Jatka ja julkaise työtä” kollegoidensa kanssa “Uhkailtiin, vangittiin tai [qui] murhattiin, kuten hän selittää verkkosivustollaan.

Vastustajat ja valtionpäämiehet kohdistettu

Tämä luettelo sisältää monien toimittajien numerot. Voimme mainita esimerkiksi meksikolaisen Cecilio Pineda Birton, joka ammuttiin muutama viikko tämän asiakirjan ilmestymisen jälkeen, samoin kuin useiden tiedotusvälineiden, mukaan lukien Wall Street Journal, CNN, Ranska 24, Maa tai AFP. Konsortio paljasti myös, että Mediapartin toimittajien Lénaïg Bredouxin ja Edwy Plenelin lukumäärä kuului 10 000: een, joihin Marokon salaiset palvelut kohdistuivat.. Tämä vakoilu osui samaan aikaan “Itsenäisen journalismin tukahduttaminen Marokossa”, erityisesti vangittu tutkiva toimittaja Omar Radi. Amnesty International tuomitsi vuonna 2020 tämän toimittajan puhelimen tartunnan Pegasuksen kautta.

Pegasusta käyttävä Marokon valtion turvallisuuspalvelu on kohdentanut myös entisen pääministerin Edouard Philippeen ja hänen hallituksensa 14 jäsenen lukumäärät. Nämä sisältävät Jean-Yves Le Drian, Christophe Castaner, Gérald Darmanin, Bruno Le Maire tai François de Rugy. Kannettavat tietokoneetMyös varajäsenet ovat tunkeutuneet kuten Gilles Le Gendre (LREM), François Bayrou (MoDem) tai Adrien Quatennens (La France insoumise).

RANSKAINFO

Myös Ranskan valtionpäämies on mahdollisesti kohdennettu. Rabat valitsi yhden numeroistaan ​​vuonna 2019 yhden puhelimen mahdolliseen tartuntaan Pegasus-ohjelmistolla. Tämä on numero, jolla onoli jo “vuotanut” vuoden 2017 presidentinvaalien kahden kierroksen välillä les “MacronLeaks” ja että Emmanuel Macron jatkoi käyttöä kerran Elysee-palatsissa. Tähän mennessä ei ole mahdollista sanoa, että presidentin matkapuhelin Ranskalainen on todellakin saanut tartunnan, koska yhteenliittymä ei pysty arvioimaan sitä.

Yllättäen Marokon kuninkaan määrä on myös yksi niistä, jotka on valittu Pegasuksen potentiaalisiin kohteisiin. Aivan kuten hänen seurueensa, olivatpa ne sitten kuninkaallisen perheen vai henkilökunnan jäseniä. Dubaissa vakoiluohjelmat kohdistuivat prinsessa Latifaan, kun hän pakeni maasta.

Oikeudellinen vastahyökkäys aloitettiin

Ranskassa Mediapart-uutissivusto ja satiirinen viikkolehti Ketjutettu ankka ilmoitti maanantaina tekevänsä valituksen Pariisissa. Politiikkapuolella on myös vireillä valituksia. Myös kansanedustaja Cédric Villani ilmoitti keskiviikkona Franceinfolle aikovansa tehdä niin “Juhlimaan” kun taas La France insoumise ilmoitti samana päivänä myös tarttuvan oikeuttaan.

Elysee-puolella varovaisuus näyttää olevan kunnossa niin kauan kuin tutkimuksia ei ole tehty. “Jos nämä tosiasiat ovat totta, ne ovat hyvin vakavia. Kaikki valot heijastuvat näihin ilmoituksiin ”, näin varmistettiin tasavallan presidentti. SuolaFrance Interissä Emmanuel Macron suhtautuu asiaan erittäin vakavasti ja todentaminen on käynnissä. Tämän myös Jean Castex vahvisti keskiviikkona TF1: ssä: “Tarkastelemme tätä hyvin tarkkaan, kun otetaan huomioon mahdollinen vakavuus”, sanoi hallituksen päämies ja ilmoitti, että presidentti oli jo tehnyt ”Tilasi kokonaisen sarjan tutkimuksia”.

Pariisin syyttäjänvirasto aloitti myös tiistaina tutkimuksen ranskalaisten toimittajien vakoilusta. Siellä on lueteltu kymmenen rikkomusta, mukaan lukien “yksityisyyden loukkaaminen”, “kirjeenvaihdon sieppaus”, “vilpillinen pääsy tietokonejärjestelmään” ja “rikollisjärjestö”. Pääministeri Jean Castex vastasi varapuheenjohtajien tiistaina kyselyyn ranskalaisten toimittajien ja poliitikkojen läsnäolosta Pegasus-luettelossa, että tutkimukset ovat käynnissä “Olennaisuus” väitetyistä tosiseikoista. Senaatin puheenjohtaja Gérard Larcher vakuutti puolestaan ​​keskiviikkona ranskalaisessa tiedossa “Varma, että parlamentin tiedusteluvaltuuskunta” käsittelevät tämän asian.

Useat maat ja NSO kiistävät vakoilussyytökset

He kaikki kieltävät sen kokonaisuutena. Pegasuksen käytöstä syytetyt maat ovat kaikki hylänneet syytökset. DMarokko tuomitsi maanantaina julkilausumassaan tiedot “Valheita” jonka mukaan valtakunnan turvallisuuspalvelut “Tunkeutui useiden kansallisten ja ulkomaisten julkishenkilöiden ja kansainvälisten järjestöjen johtajien puhelimiin tietokoneohjelmistojen avulla.” Sama kielto Unkarilta: ”Pääjohtaja [des services secrets] ilmoitti minulle, että yhteistyötä Israelin tiedustelupalvelujen kanssa ei ole tehty, vastasi maanantaina Unkarin ulkoministeri lehdistötilaisuudessa. Meksiko, jota syytetään vakoilusta 25 toimittajalle, vakuutti presidenttinsä Andrés Manuel López Obradorin äänellä, että “Ketään ei enää vakoilla, vapaudet taataan”.

NSO-ryhmä on puolestaan, kuten aina, “Kiisti voimakkaasti esitetyt väärät syytökset” tutkimuksessa. Tämä “On täynnä virheellisiä oletuksia ja perusteettomia teorioita, lähteet ovat toimittaneet tietoa, jolla ei ole tosiasiallista perustaa”, hän kirjoittaa sivustollaan.

YK vaatii uusia sääntöjä

YK: n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi maanantaina, että npaljastuksia “Vahvistaa kiireellinen tarve säännellä paremmin myyntiä, siirtoa ja käyttöä” näistä valvontatekniikoista “Ja varmistaa tiukka valvonta ja valtuutus”. “Ilman ihmisoikeuksia kunnioittavaa sääntelykehystä on yksinkertaisesti liian suuri riski, että näitä työkaluja käytetään väärin kritiikkien pelottamiseksi ja haastavien haastattamiseksi.”, hän lisäsi.Napsauttamalla tätä