July 28, 2021

Tokio 1964, jolloin olympialaiset olivat juhla Japanille

Yoshihide Suga kysyi muutama viikko sitten Japanin parlamentilta syystä säilyttää Tokion 2021 olympialaiset Covid-19-terveyskriisiin liittyvistä riskeistä huolimatta. Yoshihide Suga aloitti elävän kertomuksen ilosta, jonka hän oli tuntenut teini-ikäisenä Vuoden 1964 pelit. Tämän kysymyksen pois päältä, pääministeri näytti näiden olympialaisten kuvasta, jotka jäävät japanilaisille heidän historiansa keskeiseksi hetkeksi: heidän maansa, joka voitettiin ja nöyryytettiin toisen maailmansodan lopussa, nosti päätään ja palautti kunniansa uudistamalla sen “Globaali samanaikaisuus”, filosofi Kojin Karatani sanoin.

Se oli houkuttelevaa XXI-luvun alun johtajillee vuosisadan ajan pyrimme elvyttämään tämän melkein yksimielisen euforian juhlimaan «Japani on palannut» pääministeri Shinzo Abe käynnisti vuonna 2013 julistaen saariston pitkän pysähtyneisyyden päättymisen. Tokio haki vuoden 2016 olympialaisia ​​vuonna 2009, mutta he menivät Rio de Janeiroon. Herra Abe palasi syytteeseen muutama kuukausi maaliskuun 2011 kolmoiskatastrofin (maanjäristys, tsunami ja ydinonnettomuus Fukushiman tehtaalla) jälkeen. Tällä kertaa kyse oli näiden katastrofien sivun kääntämisestä. Tokio voitti pelit, mutta Covid-19-epidemian oli tarkoitus murskata ihanteellinen skenaario, jonka kuvitellusti päästiin pelkoon uudesta saastumisaallosta tapahtuman ansiosta. Pelien taika ei enää toiminut.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Tokion olympialaiset suljettujen ovien takana ja hätätilanteessa

Olympialaiset, joiden aikana kiistetään kansainvälisyys ja sovinismi, olivat suuri massa, jossa yli vuosisadan ajan on ollut erityinen suhde ensimmäisen modernisoitavan Aasian maan länsipuolelle. Monimutkainen suhde, johon ristiriitaiset uhkauksen ja ihailun, alemmuuden ja ylpeyden tunteet takertuvat.

Kaksi olympialaisten versiota rikkoi tämän polun: Berliini vuonna 1936 ja Tokio vuonna 1964. Berliinissä japanilaiset kokivat ottaneensa askeleen eteenpäin pyrkiessään tasa-arvoon lännen kanssa. Feodalismista nousevan maan kyvykkyys – joka oli vaarassa hajota kuten Kiina ja josta oli puolen vuosisadan aikana tullut valtio, jonka imperialististen voimien oli otettava huomioon – varmasti oli jotain tyydyttävää Japanin ylpeyttä. Mutta tältä uudelta tultajalta puuttui viimeinen ele heidän tasa-arvoisuudestaan: vuonna 1919 hylättiin hänen ehdotuksensa sisällyttää rotujen tasa-arvo kansakuntien liiton peruskirjaan, jonka Suuren sodan (johon Japani kuului) voittajat oli vedetty, oli ollut kuin pilkkaa.

Sinulla on 68,85% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

toinen