August 3, 2021

Mississippi haluaa kumota aborttioikeudet

Mississippi on pyytänyt Yhdysvaltojen korkeinta oikeutta kumoamaan liittovaltion oikeus aborttiin Yhdysvalloissa torstaina 22. heinäkuuta jätetyssä oikeudenkäyntiasiakirjassa.

Korkein oikeus päätti jo toukokuussa harkita valtion lakia, joka kieltää useimmat abortit viidentoista raskausviikosta, jopa raiskaustapauksissa tai insesteissä.

Lue myös Abortti: amerikkalaisen perääntymisen vaara

Osana menettelyä, jonka Yhdysvaltain korkeimman oikeuden on tarkoitus harkita syksyllä vuoden 2022 puolivälissä tehtävää päätöstä varten, Mississippin oikeusministeri Lynn Fitch sanoi torstaina, että abortointioikeuden vahvistavat tuomiot “Järkyttävän väärin”.

Abortti sallittu jopa 22 viikkoa

“Tämän tuomioistuimen tulisi peruuttaa mäti ja Casey”, kaksi päätöstä, jotka tehtiin vuonna 1973 ja 1992, kirjoitti syyttäjä “Päätelmällä, että abortti on perustuslaillinen oikeus, ei ole perustaa”.

Vetoomus ratkaistiin “Hämmentävä” Nancy Northup, lisääntymisoikeuksien keskuksen yhdistyksen puheenjohtaja, joka puolustaa oikeutta aborttiin. “Heidän päämääränään on, että korkein oikeus ottaa pois oikeuden hallita omaa ruumiitamme ja tulevaisuuttamme.” paitsi Mississippissä, myös kaikkialla ”, hän iski lausunnossaan.

Yleensä korkein oikeus kieltäytyy suuressa osassa tapauksia käsittelemästä valituksia, joissa riitautetaan tuomio Roe v. Wade, jolla hän tunnusti vuonna 1973 perustuslaillisen oikeuden aborttiin, ja täsmensi myöhemmin, että naiset voivat keskeyttää niin kauan kuin sikiö on “Ei elinkelpoinen”, joka vastaa noin 22 raskausviikkoa.

Kolme yhdeksästä progressiivisesta tuomarista

Mutta hän suostui ottamaan käyttöön tämän Mississippin osavaltion lain, jonka tuomioistuimet kuitenkin estivät ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimessa ja sitten muutoksenhakumenettelyssä, ja ehdotti, että se voisi vaikuttaa sen aikaisempiin päätöksiin. Tuomioistuimen poliittinen tasapaino siirtyi jyrkästi konservatiiviselle puolelle kolmen tuomarin nimittämisen jälkeen Donald Trumpin toimikaudella, jolloin vain kolme yhdeksästä progressiivisesta tuomarista.

Lue myös Abortti korkeimman oikeuden taistelun ytimessä

Asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että ylemmän oikeusasteen tuomioistuin ei mitätöi kokonaan mätiä vastaan ​​Wade, mutta vähentää sen soveltamisalaa antamalla valtioille yhä enemmän liikkumavaraa kieltää raskauden vapaaehtoinen lopettaminen, mikä saattaa lisätä alueellisia eroja maassa.

Maailma AFP: n kanssaMiksi et saa lisätietoja