June 22, 2021

Art brut vie asuntonsa Beaubourgiin

Yli 900 taideteosta! Se on huomattava lahjoitus, jonka Kansallinen nykytaiteen museo on juuri saanut dokumenttiohjaajalta Bruno Decharmelta. “Syvällinen mullistus museolle”, sen johtaja Bernard Blistène on runsaasti ylpeä isosta iskusta, jonka hän antoi muutama päivä ennen lähtöään Pompidoun keskustasta 28. kesäkuuta.

Jos tämä lahjoitus ravistaa pariisilaista instituutiota, se johtuu siitä, että se ei koostu markkinoiden gondolipäistä tai trendikkäistä nuorista muovitaiteilijoista, joita museot yleensä himoitsevat. Tänään Beaubourgiin liittyneitä taiteilijoita kutsutaan nimellä Aloïse, Madge Gill, Adolf Wölfli, Henry Darger, Pascal-Désir Maisonneuve, Augustin Lesage tai Fleury Joseph Crépin.

Teoreettinen vuonna 1945 Jean Dubuffet

Suurimmaksi osaksi he ovat ulkopuolisia, joita pidetään hulluina, hienostuneina mielinä, jotka ovat kadonneet tajuttomien, intohimoisten autodidakttiensa, kiusattujen yksinkertaisuuksiensa käänteissä. Kaikki heistä tuottivat “art brut” -teoksen, jonka teoreettinen taiteilija Jean Dubuffet esitti vuonna 1945 ja joka nimitti siten luojat, jotka eivät olleet tiedekulttuurin standardien mukaisia.

Tämä inspiroima taidemaalari oli kerännyt huolellisesti tuotantonsa ja jopa harkinnut niiden tallettamista Pompidoun keskukseen. Ennen luovuttamista mieluummin uskoo 5000 teoksensa vuonna 1971 Lausannen kaupunkiin. Viisi vuotta myöhemmin Collection d’Art Brut vihittiin käyttöön siellä. Siellä Jacques Tatin elokuvan kouluttama filosofian opiskelija Bruno Decharme löysi nämä vuonna 1977 “Tietyn tyylilajin taiteilijat, jotka tarjoavat meille erilaista tietoa, kertovat meille olennaisia ​​asioita, jotka kaikuvat meihin.”

Ilmoitus, jonka muotoilun hän toisinaan kamppailee. “Se on kuin kysyisit keneltä miksi he rakastuvat”, hän tapasi sanoa arvostavansa näiden luojien aseidenriisuntaa. 1980-luvun alussa hän osti ensimmäiset taideteoksensa. Hänellä on nyt lähes 6000 heitä. Syövä intohimo. Vuodesta 1998 hän on tuottanut ja ohjannut erityisesti tähän taiteen muotoon omistettuja dokumentteja Taivaanpunainen.

Toisin kuin Dubuffet, joka kannatti taiteen estämistä sen suojaamiseksi paremmin, Bruno Decharme ei ole koskaan lakannut paljastamasta sitä suurelle yleisölle. Vuonna 1999 hän perusti yhdistys abcd (art brut know & levittäminen) järjestää näyttelyitä kokoelmastaan, tuottaa elokuvia näille vähän tunnetuille kirjailijoille ja julkaista kirjoja. Hän onnistui vakuuttamaan Palais de Tokion esittämään vuonna 2012 yhden löytöistään tšekkiläisen taiteilijan Zdenek Kosekin, joka suostutteli muun muassa määrittämään säävaihtelut.

Sinulla on 54,13% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tämä sisältö