June 22, 2021

Piirustustaide näyttää hyvältä

He ovat yhä enemmän läsnä gallerioissa ja museoissa. Ei, ei NFT: itä tai edes digitaalista taidetta. Mutta monia piirustuksia. Kyllä, piirustukset, lyijykynä paperille, jossa syntyvät melkein kaikki taiteilijoiden kutsumukset ja jotka ovat nykyään enemmän kuin koskaan muodissa. Ne löytyvät Drawing Now -taidemessuilta, jotka järjestetään Pariisissa 10.-13. Kesäkuuta, väliaikaisen asunnon piirustustehtaassa, jonka sama tiimi käynnisti Champs-Elysées’n lähellä. Mutta myös gallerioissa, Massinissa Selmanin kanssa Anne-Sarah Bénichoussa tai Kiki Smithin kanssa Lelong & Co: ssa.

Mistä tämä äkillinen vetovoima linjaa kohtaan tulee? Kriisistä. Koska alle 1000 euron sisäänpääsylippu on yhtä helppoa kuin on rauhoittavaa, varsinkin ensimmäistä kertaa keräilijöille. “Se on vastakohta spekulatiivisille markkinoille”, tiivistää Joana Neves, Drawing Now Art Fair -messujen taiteellinen johtaja, joka on suuresti auttanut sen popularisoinnissa. Sen perustaja Christine Phal myöntää sen: ”Suurilla messuilla osastot maksavat 100 000 euroa, mikä ei kannusta gallerioita näyttämään piirustuksia 1 000 eurolla. “

Työskentele kaikkialla vähän rahaa

Muutama harrastaja oli jo ihastunut tähän käytäntöön hyvät kymmenen vuotta sitten, erityisesti Firenze ja Daniel Guerlain, jotka loivat tänä vuonna taiteilija Françoise Pétrovitchille myönnetyn Contemporary Drawing Prize -palkinnon. Keskus Pompidoun graafisen kaappin vahvistamiseksi pari lahjoitti sille myös 1200 piirustusta vuonna 2013. “Piirustus on intiimi, tête-à-tête taiteilijan kanssa”, vaatii Florence Guerlain. Parempi on “Ole taiteilijoiden mielessä ja seuraa heidän ajatuksensa polkua”, lisää Ranskan-Marokon Chourouk Hriech, joka on näyttelyssä Drawing Now -näyttelyssä.

“Koska piirustus oli pieni, se ei herättänyt Théodore Adornon tai Roland Barthesin kaltaisten kirjoittajien huomiota, mutta siitä puuttui käsitteellistäminen. »João Vilhena, sarjakuvapiirtäjä

Ammattilaiset kiinnittivät huomion myös kehyksen ylittämällä. Anne-Sarah Bénichou -galleriassa Massinissa Selmanin sulavia piirustuksia, jotka säveltävät jatkuvasti epätasapainossa olevan maailman, laajennetaan siten veistoksilla, jotka on peitetty lyijykynällä. Beaubourgin kuraattori Jonas Storsve pitää keräilijöiden innokkuutta tarpeena “Käsintehty valokuva- ja videoaallon jälkeen”.

Aallon tai muodin ulkopuolella piirustus antaa taiteilijoiden työskennellä kaikkialla vähäisin keinoin. Ja heijastaa heidän tapaansa olla maailmassa. “Se on eräänlainen keveys asioiden edessä, ikään kuin mikään ei olisi lopullista tai ehdotonta, analysoi portugalilainen suunnittelija João Vilhena. Minun ei tarvinnut koskaan ajatella kahdesti ennen kuin otin kynän, koska se on virkistys, peli. “ Ja harvoin asia. Tämän välineen pelkkä harkintavalta antoi hänelle mahdollisuuden välttää maalaukselle tai veistokselle joskus annettua rakennetta.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Ranskassa ryöstettyjen teosten jäljittäjien vaikea tehtävä

“Pienentäessään piirtämistä piirustus ei herättänyt Théodore Adornon tai Roland Barthesin kaltaisten kirjoittajien huomiota, mutta siitä puuttui käsitteellistäminen, Kaasu João Vilhena. Se on kuin talletus, joka on aina ollut siellä, mutta jota emme olleet päättäneet kaivaa. ”

Massinissa Selmani,

Lopuksi, Chourouk Hriech antaa tälle elpymiselle filosofisemman ulottuvuuden, halun “Säilyttääksemme viimeiset kirjoitetut jäljet ​​maailmassa, sekä lasten että ensimmäisten miesten, esi-isiemme ja tulevaisuutemme aikana, jolloin digitaalinen tekniikka peittää kaiken hämmästyttävän nopeasti. ”

Drawing Now -taidemessut, 10-13 juin.
Drawing Lab Paris -sivusto.

linkitetty tähän