June 22, 2021

Saint-Etienne sublimoi jokapäiväisiä esineitä – Fuzzy Skunk

Silitysraudat, ompelukoneet, Pierre Paulinin Minitel- tai Tam Tam -jakkara… “Deja-Vu” -näyttely nykytaiteen museossa (MAMC) Saint-Etienne Métropolessa keskittyy nöyriin arjen esineisiin, joten sen otsikko ei välttämättä herätä uteliaisuus. “On aika kertoa tarina suunnittelusta, joka on syntynyt yli viisikymmentä vuotta sitten, ei tähtituotteiden ja päälähteiden kautta, vaan kuten vanhempamme ja isovanhempamme kokivat”, väittää näyttelyn kuraattori Imke Plinta.

Reitti alkaa näistä valokuvista sodanjälkeisistä slummeista, ilman keittiötä, ilman kylpyhuonetta, Stéphanois Ito Josué, joka on vastuussa antisanitaaristen asuntojen sekä kaupunkisuunnitteluprojektien dokumentoinnista uusien Saint-Etiennen kaupunkien kunniaksi. ja Firminy. Valokuvaajan Jean-Louis Schoellkopfin muut valokuvat todistavat sisätilojen radikaalisesta muutoksesta: Formica-huonekalut, sohvan taso lattian kanssa, avokeittiö jne.

Näkymä Deja-vu-näyttelyyn.  Huonekalut: Jules-Emile Leleu, huoneesta Martel-de-Janville -sairaalassa, vuonna 1934.

Imke Plinta onnistuu ilmentämään tätä vallankumousta vetämällä 100% kahdesta tuhannesta esineestä ja piirustuksesta, jotka MAMC pitää. Ajankohtaisesti huone on omistettu suunnittelija Michel Mortierille (1925-2015) hienovaraisilla guašipiirustuksillaan ja hiukan vanhentumattomilla paloilla, kuten tämä ksylofonityylinen puinen sälepenkki tai tämä toimiva seinälle ripustettava työpöytä . “Hän on ylimääräinen lahjakkuus, ensin sisustaja, hän keksi itsensä suunnittelijaksi ja sitten graafiseksi suunnittelijaksi: hän on modernisuuden luoja”, s’salaa Imke Plinta.

Ikoninen Manufrance

Kaikki kappaleet on otettu museon kokoelmista, mikä antaa hieman eristyneen näyttelyn. Manufrance, ikoninen Saint-Etienne -postimyyntiyritys, joka toimitti kaikenlaisia ​​tuotteita metsästyskivääreistä kotitaloustuotteisiin ja seinäkelloihin, painaa edelleen voimakkaasti museovarantoja.

Nugetit syntyvät tästä mishmashista, jossa aikakaudet törmäävät, palat luokitellaan joskus värin mukaan (seitsemänkymmentäluvun väistämätön oranssi …). Nautittavia herkkuja: tämä puusta ja metallista valmistettu hygieeninen huonekalu Joy-Emile Leleun sanatoriotilaan Savoysa, joka liittyy useammin koristetaiteeseen. Ja sihteeri Foresta (2002) julkaisi kaksikymmentä kappaletta puuta, lasia ja peiliä – ei koskaan jättänyt kokoelmia – italialainen Ettore Sottsass. Viisi vuotta ennen kuolemaansa hän kuvittelee toimistolaatikon olevan peilillä, joka heijastaa hänen itsensä kuvaa ja Internet-käytäntöihin liittyviä kysymyksiä.

Näkymä Deja-vu-näyttelyyn.  Seinällä: Serge Mouille, seinävalaisin viidellä käsivarrella, noin 1950. Maassa, vasemmalta oikealle: Pierre Guariche muovitutkimuksen työpajalle), senkki, 1955;  Jean Prouvé, matalan alustan pöytä GB 21, 1947;  Pierre Guariche, G 10 nojatuoli, 1954.

“Haluan rohkaista ihmisiä miettimään käyttötapojaan ja valintojaan tekemällä ostamalla yhden esineen toisen sijaan” korostaa Imke Plinta. Mikä päättyy tietysti kysymykseen suunnitellusta vanhentumisesta. Seinälle ommeltuina on useita vanhentuneita lisävarusteita, kuten Moulinex-sähköveitsi, pieni majoneesikone tai juustovalmistaja, jotka todistavat mallin, jonka väitetään olevan “naisten vapautumisen” palveluksessa. Tuolloin todellinen kaupallinen argumentti.

Jo nähnyt. Suunnittelu jokapäiväisessä elämässämme. Elokuun 22. päivään saakka. Ilmainen näyttely. MAMC rue Fernand Léger. 42270 Saint-Priest-en-Jarez.
Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Suunnittelu: kevään tarinoita MAD: lla

Hän sanoi