June 24, 2021

Italiassa näkymätön veistos myytiin huutokaupassa lähes 15 000 eurolla

Läpinäkyvä teos myytiin 15 000 eurolla

Se on epätyypillinen veistos, jonka nykytaiteeseen erikoistunut huutokauppakeskus Art-Rite myi Milanossa 18. toukokuuta. Oikeudellinen olen (”Minä olen”), italialaisen taiteilijan Salvatore Garaun teoksella on tämä omaperäisyys olla… näkymätön. Tämä ei estänyt sitä myymästä 15 000 eurolla, kun taas aloitushinnaksi vahvistettiin 6000 euroa. Ostaja, joka halusi pysyä nimettömänä, on saanut todistuksen teoksen takuusta ja omaperäisyydestä. “Yksi keräilijöistäni aikoo kuitenkin ottaa yhteyttä Art-Rite-huutokauppataloon saadakseen ostotarjouksen nimettömälle omistajalle”, kuitenkin osoittaa Maailman taiteilija Salvatore Garau.

Selitys tekstissä

Vaikka veistos on näkymätön, sen luojan mukaan se on olemassa. Jälkimmäinen antoi jopa ohjeet tämän aineettoman teoksen näyttelylle: se on asennettava omakotitaloon, avoimen huoneen keskelle, 150 x 150 senttimetrin neliölle, jonka lattialla on rajattuna teipillä. Ja mitä se edustaa? Kaikki riippuu siitä, kuka sitä katsoo. « olen on muotokuva jokaisesta, joka lausuu otsikon tai ajattelee sitä tyhjän tilan edessä, kertoo sen kirjoittaja. Tulkinnan vapaus on täydellinen. Olkoon sitä tapana ajatella toisin, pidättäytymällä kaikesta ja etenkin kuvista! ” Tämä työn epäolennaisuus on kuitenkin herättänyt eräiden tarkkailijoiden väärinkäsityksiä, jopa kritiikkiä. ”Mikään näkemättä ajaa sinut hulluksi. Jos sitä tulkitaan väärin, tyhjiö aiheuttaa ahdistusta “, perustelee sen kirjoittaja.

Seitsemän patsasta

Firenzen taideakatemiassa koulutettu Salvatore Garau ei ole hänen ensimmäinen näkymätön veistos. 67-vuotias taidemaalari ja muovitaiteilija oli jo esittänyt samanlaisen teoksen Milanon La Scalan edustalla. Oikeudellinen Buddha mietiskellen (”Buddha mietiskelyssä”), se toteutui neliön teipillä, joka oli asetettu maahan. New Yorkissa Federal Hallin edessä olevien mukulakivien kehä osoittaa veistoksen sijainnin Aphrodite itkee (“Aphrodite itkee”) toukokuusta lähtien. Muut kaupungit ovat ottaneet yhteyttä taiteilijaan esittelemään teoksiaan, mutta Salvatore Garau tietää jo, että hän lopettaa seitsemän aineettoman saavutuksen jälkeen. “Symbolinen numero”, hän sanoo harkitsen parhaillaan kokoelmansa neljännen sijaintia.

Taiteellinen mitätöinti

Onko tyhjyys taiteellinen? Tämä on kysymys, joka ansaitsee ylioppilastutkinnon filosofian testin. Ajatus tyhjyyden paljastamisesta on toistunut viime vuosina taiteen historiassa. Jo vuonna 1958 Yves Klein jätti Pariisin Iris Clert -gallerian kokonaan tyhjäksi näyttelystään “Raaka-aineen herkkyyden erikoistuminen vakiintuneessa kuvaherkkyydessä”. Vuonna 2009 Centre Pompidou esitteli ”Vides” -näyttelyn yhdistävän retrospektiivin “Joka ei osoittanut tiukasti mitään”. Salvatore Garau sen sijaan esiintyi tänään alle odotusten. ”Minut kiehtoo näkymätön, kaiku taiteilija. Tyhjyys on täynnä kaikkea! Minulle tyhjyys on pohdinnan “paikka”. Jos luet tyhjyyden oikeilla työkaluilla, huomaat uskomattoman elinvoimaisen maailman. ” Hyvä argumentti esseen ensimmäiselle osalle.

Lisätietoja