August 4, 2021

“Panen opettajani itkemään, ja kuilu avautuu jalkojeni alle”

Tämä opettaja oli kirkas, karismaattinen. Hänellä oli magneettinen aura. Hyvin rikkaiden opiskelijoiden, ulkomaalaisten tai paikallisen porvariston lapset, keskenään erotettuina sen maan todellisuudesta, jossa he asuivat, hän halusi herättää tietoisuuden. Ekologinen kriisi, sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus, feminismi … kaikki kysymykset, joihin minusta tuli herkkä kasvamisen aikana, hän kanteli niitä. Minulla, joka tunsin itseni erossa tässä ympäristössä, johon en kuulunut, minulla, opettajan tyttärellä, oli vaikutelma, että hän puhui minulle. Rakastin häntä hieman liikaa, tällä liian suurella kömpelöllä rakkaudella, jonka 15 vuoden kuluttua voi tallettaa professorille, joka horisontinsa mukaan muuttaa elämäämme.

Olin hänen opiskelijansa viidessäe, kohdassa 3e et en 2alkaen. Olimme suljetuin ovin, aina samat opiskelijat ja aina samat opettajat koulunkäynnin alusta loppuun. Tunnimme toisemme sydämestämme. Ensimmäinen tapaamiseni hänen kanssaan oli iso shokki. Joten kun hän ehdotti, lopussa 3eLuodakseni epävirallisen keskusteluryhmän kerran viikossa keskustelemaan maailmasta sellaisena kuin se on (huonosti). Tapasimme pienessä koulupihan nurkassa suurten puiden alla keskipäivällä. Ryhmä vakiintui viiden ystäväni ja minä ympärille. Kuusi meistä tuli lähemmäksi, kunnes meistä tuli lukion aktivistiprikaatti. Meille annettiin lempinimi “S pataljoona” opettajamme mukaan. Yhdessä olemme onnistuneet esimerkiksi kieltämään kertakäyttöisen muovin ruokalassa. Rouva S. puhui meille elämänvalinnoistaan, ekologisesta taistelustaan, naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Hän ei ollut militanttisesta näkökulmasta. Hänen filosofiansa oli vesipisara, jokainen tekee mitä voi ja se ei ole jo paha. Uskon, että tämä konflikti iti minussa. Uskoin kollektiivisiin toimiin, odotin ehdotuksia. Mutta se ei ollut hänen kantansa. Pettymykseni johtui tästä erimielisyydestä.

“Kärsimyksen purkaminen pakkauksestaan”

Eräänä päivänä hän kertoi meille naisiin kohdistuvasta äärimmäisestä väkivallasta. Olimme hyvin järkyttyneitä. Meidän ikäisillemme nuorille tytöille oli vaikea kuulla. Halusin tehdä jotain, auttaa näitä naisia. Mutta tuettuaan meitä rouva S. luopui hiukan, ja se putosi veteen. Minulle hänen asenteensa oli käsittämätön. Pysyin tämän sietämättömän väkivallan tarinan luona tekemättä mitään. Tämä jakso vaikutti minuun paljon. Näin maailman mustana, olin yhä surullisempi ja vetäytynyt. Vanhempani olivat huolissani minusta.

Sinulla on jäljellä 69,89% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Opi faktat täältä nyt