August 2, 2021

Algerissa kirjakauppa, jossa vapaudella on aina ääni

Kirjat ovat kaikki siellä, pinottuna näkyvästi hyllyille: Hirakin lähteillä; Perjantai Algeriassa: huumori, laulut ja sitoutuminen; Vapaudet, ihmisarvo, algerialaisuus ennen Hirakia ja sen aikana; Hirak, poliittiset kysymykset ja sosiaalinen dynamiikka… Hirak, tämä helmikuussa 2019 käynnistetty ”järjestelmien vastainen” liike, voidaan hyvinkin tukahduttaa jalkakäytävällä, mutta sitä kirjoitetaan edelleen, julkaistaan, luetaan ja näytetään hyllyillä, mikä osoittaa, että autoritaarisilla hallinnoilla on monia rikkomuksia.

Aikana, jolloin Algerian äänestäjät ovat jättäneet valtavasti 12. kesäkuuta pidettyjen parlamenttivaalien ulkopuolelle, kuulemisen, jonka uskovat viranomaiset ajavat pysymään paikallaan, vapauden kysyntä etenee muualla kuin äänestyskojissa ja erityisesti kirjakaupoissa . Yksi niistä ei ole koskaan tyhjä: Libraire du Tiers Monde, yksi Algerin henkisen elämän korkeimmista paikoista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Algeria syöksyi epävarmuuteen väestön syrjäyttämän lainsäädännön seurauksena

Kaupungin keskustassa kävelijä väistämättä ylittää sen, otsikoilla peitetyn ikkunan Emir-Abdelkader -aukion reunalla, lähellä kaukana uusmasuristisesta arkkitehtuurista sijaitsevaa Grande Postea. Hevosella ratsastavan uskonnollisen ja armeijan johtajan patsas, joka osoittaa miekkansa taivasta kohti ja vieressä Maitobaarin terassille – FLN: n syyskuussa 1956 tappavan hyökkäyksen (kolme kuollutta, kuusikymmentä haavoittunutta) kohtaus, Libraire du Third Maailma sijaitsee paikassa, joka on täynnä muistoja.

Abderrahmane Ali Bey, kirjan työntekijä

Algerialaisten kokonaiset sukupolvet tulivat avaamaan näköaloja siellä sen jälkeen, kun kuuluisa historioitsija Mohammed Harbi, tuolloin Ahmed Ben Bellan hallituksen johtaja, vihittiin käyttöön vuonna 1964. Emme osta vain kirjoja, vaan kiirehdimme myös nimikirjoituksiin, keskusteluihin ja konferensseihin ensimmäisessä kerroksessa, jossa työnnämme oppikirjojen esitykset nurkkaan. Lyhyesti sanottuna on kirjallisen elämän sykkivä sydän, joka on tuntenut monia syklejä, suuruutta ja vuorottelevia kurjuuksia.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Algerialaiset älymystöt tekevät vallankumouksensa

Kirjakauppa on ennen kaikkea sen kirjakauppias Abderrahmane Ali Bey, joka on kuusikymmentä ihmistä, jolla on suloinen ääni ja ikuinen hymy, ja joka voi sanoa asiakkaalle: “Lue kirja kotona rauhassa ja tuot sen takaisin, kun olet valmis.” ” Jos sanomme hänestä, että hän on laitoksen kulmakivi, se on kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti se, joka aloitti tukikohdasta, ” työntekijä “ kirjan suurella sosialistisella aikakaudella.

“Mustan vuosikymmenen” huipulla pelottelu oli selvää. ”Saimme kuolemanuhkauksia puhelimitse. Avasimme vatsassamme pelon joka päivä. »Abderrahmane Ali Bey, kirjakauppias

Sinulla on jäljellä 52,5% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

muutti tänne