August 2, 2021

Neversissä keramiikan pölyinen perintö

Jean-François Dumont ja Carole Georges työpajassa-putiikissa Neversissä 4. kesäkuuta 2021.

Niersväylää pitkin kulkevalla vihertiellään ja hieman epätasaisella maastollaan Nevers on päättäväisesti kääntynyt kohti pyöräilyä. Kun he eivät huolta keramiikkaa, Carole Georges ja Jean-François Dumont käyttävät tilaisuutta polkemaan pitkiä tunteja tyttärensä Suzannen ja Lucilen kanssa.

Yhdellä näistä kävelyretkistä he kuvasivat kahta lasta, jotka pitivät hauskaa päärynäpuiden kanssa Loiressa, heidän jalkansa ulkonevat joesta … Tämä valokuva inspiroi Poiriersia, valkoista lautasta, jolla oli sininen maalattu koriste, joka oli tyypillistä kaupungille. Koska jos hän haluaa ohjata sen, pari on osa Neversin saviastian historiaa.

Kymmenen vuotta sitten molemmat ottivat tehtaan Carolen vanhemmilta elvyttääkseen uuden näköisillä aseilla tämän uhanalaisen perinteisen käsityön. Innoittamiensa asioiden joukossa Neversin jokapäiväinen elämä ja suuret klassiset teemat: kaupungin katedraali ja herttuan palatsi, jonka he lopulta hylkäsivät kuvitellakseen teollisuuskatedraaleja (hylättyjä tehtaita), suunnitellakseen sähköpylväitä tai nykyaikaistamalla kauppojen periaatetta asettamalla valokeilaan nykyaikaisemmista ammateista, kuten DJ: stä. Jos kuviot kehittyvät, tandemi ei kuitenkaan ole koskenut esi-isän tekniikkaa. “Olemme yksinkertaisesti vapauttaneet itsemme lamauttavasta perinteestä”, täsmentää Jean-François Dumont.

Tärkeimmät eleet

Tämä prosessi on järjestetty keskeisten eleiden ympärille. Ensinnäkin kipsin, kipsimuottiin kaadetun nestemäisen maan muovaaminen ja purkaminen, joka kuivuu ja on levyjen, maljakoiden ja muiden astioiden muotoinen ennen paistamista. Sitten tulee emalointi: osa kastetaan lasitteeseen (eräänlainen pinnoite), sävytetään tai ei, jotta se saa sen kiillon, kestävyyden ja läpäisemättömyyden ennen hehkutusta.

Parantaakseen eleen tarkkuutta Carole Georges lepää ranteensa puupuikolla.  Tekniikka, jota hänen esi-isänsä ovat jo käyttäneet.

Tämän “tyhjän sivun” (tai sinisen, valitusta taustasta riippuen) tuottamisen tuottaa Jean-François sekä toinen käsityöläinen. Sitten tulee harjamaalauksen vaihe tai kromin asennus, jonka suorittivat Carole ja Lucie Grenier-Mignot, entinen jalokivikauppiaan gouachisti, jonka uusi pomo on kouluttanut keraamisiin maalauksiin. Yhdessä ne levittävät metallioksidijauhetta, kuten kobolttia, kuparia, mangaania tai kromia, harjalla sekoitettuna veteen.

“Käytämme samoja eleitä ja työkaluja kuin esi-isäni, erityisesti vanhaa puupuikkoa, jolle asetan ranteeni tärinän välttämiseksi ja maalaan tarkemmin”, kuvaa Carole, hänen jalkansa pienellä puinen jakkaralla, toinen fetissi, joka siirtyi sukupolvesta toiseen. Omituiset kuviot, kukkaiset lautaset, Pariisin kattot, räätälöityjä malleja asiakkaille, kuten Alain Ducasse … Georges Faience -tehdas, jota kuljettaa tämä parikymmentä ihmistä, jotka ovat muuttaneet kymmenen vuotta sitten, houkuttelee nyt nuorta ja kansainvälistä asiakaskuntaa.

Sinulla on 47,15% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

katso