August 1, 2021

Aristokraattisten seurakuntien ja valaistumisen hengen välillä on viisi historiallista puutarhaa

AAMULUETTELO

Kaunien kausien saapuminen ja suojatoimenpiteiden poistaminen huolimatta edelleen voimassa olevista rajoituksista kaukaisille matkoille, eikö ne kannusta muuttamaan kotoa? Ja jos se oli suuressa, kauniissa, mutta usein tuntemattomassa historiallisessa puutarhassa kahdeksastoistae vuosisadalla?

Tähän päivään saakka säilyneitä on vähän, ja he ovat usein kärsineet ajan tuhoista. Beaumarchaisin upea puutarha Maraisissa, Pariisissa, on kadonnut, ja vähentyneestä Monceau-puistosta on tullut yksi Pariisin julkisista puutarhoista.

Ja kourallinen eloonjääneitä, jotka on kunnostettu huolella ja kaikkien huomioiden kohde, kuten kuningattaren kylä, Versaillesissa tai uhkailtu jonkin aikaa, kuten Jean-Jacques-Rousseaun puisto, Ermenonville, ovat heidän nykypäivän kävijöillä on valtava herättämisvoima. Ensinnäkin historia on aristokraattinen ja… kallis tai ennakoiva filosofisissa puutarhoissa tulevista mullistuksista. Ja sitten runollinen, lampineen heijastamalla taivasta, luolat ja vesiputoukset, obeliskit, pyramidit ja väärät rauniot, nämä tunnetut symboliset “tehtaat” erottavat luonnon innoittamat maisemat.

Löydä nämä upeat puutarhat, Aamu vie sinut Choiseulin herttuaan, Chanteloupiin, markiisi de Girardiniin, Ermenonvilleen, kuningatar Marie-Antoinette, Versaillesiin, François de Monville, Retzin autiomaan ja (hyvin) rikkaaseen Jean-Joseph de Labordeen, Mérévillessä.

Chanteloupin pagodi

Näkymä Chanteloup-pagodille, lähellä Amboisia, Touraineessa.

Vuosina 1770–1774 Choiseulin herttua, Louis XV: n entinen ministeri, joka kaatui suotuisuudesta, meni maanpakoon Chanteloupin toimialueella, Touraineessa lähellä Amboisia. Englanninkielisen innoituksen omaava, mutta Louis XVI -tyylinen pagodi, joka siellä näkyy tänään, pystytettiin vuonna 1775, ja se oli omistettu vierailijoidensa tunnustukselle ja ystävyydelle. Kemisti Chaptal – ennen linnan tuhoutumista vuonna 1823 – ja sitten tuleva kuningas Louis-Philippe, omisti peräkkäin vuodesta 1913 lähtien maisemanhoitajan Edouard Andrén (1840-1911) jälkeläisille.

Viime vuosisadan aikana he ovat pyrkineet palauttamaan sen ja luomaan alkuperäisen altaan puolikuun muodossa, jota voidaan ihailla, samoin kuin suuri nurmikulhoilla varustettu nurmikko, joka vie vanhan kanavan tilan. Sinun täytyy kiivetä rakennuksen huipulle: näkymä on henkeäsalpaava puiston, metsän, yli sen seitsemän metsäpolkua varisjaloissa ja Château d’Amboise. Entisen concierge-paviljongissa on pieni ikonografinen museo, joka näyttää muinaisten puutarhojen ja palatsin suunnitelmat. Pieni kiinalaistyylinen puutarha täydentää vierailua.

Sinulla on jäljellä 67,52% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tarkista viittaukseni