August 1, 2021

Ousmane Sowin massiiviset veistokset saapuvat Fort Vaubaniin Mont-Dauphiniin

Lihaksellisten sotureiden lähitaistelu, hevosten kasaaminen. Luulet kuulevasi taistelun äänet ja raivon. Vanhan Rochambeaun kasarmin vaikuttavan kaarevan puurungon alla Mont-Dauphinin linnoituksessa (Hautes-Alpes) toistetaan Pikku Big Hornin taistelu, joka vastustaa vuonna 1876 Cheyennesin, Siouxin ja Arapahon liittoa sotilaille. kenraali Custerin rykmentin.

Senegalilainen kuvanveistäjä Ousmane Sow (1935-2016) juhlii heinäkuun 6. päivästä lähtien näkyvissä kolmekymmentäviisessä monumentaalisessa veistoksessa herkän loistavaa voittoa voimakkaita vastaan. Tämä eeppinen installaatio, joka on tallennettu tähän linnoitettuun kylään kymmenen vuoden ajaksi, jonka leski, ohjaaja Béatrice Soulé, voi uusia. Pariisilaiset tuntevat tämän eeppisen installaation hämmästyneenä eräänä päivänä maaliskuussa 1999 Pont des Artsilla.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Art brut vie asuntonsa Beaubourgiin

Näyttely on muistettu ennätyskäynnistään – vähintään 3 miljoonaa kävijää kolmen kuukauden aikana. “Odottamaton menestys”, muistaa taidekriitikko Emmanuel Daydé, silloinen apulaiskaupunginjohtaja kulttuuriasioista. Dakarissa vuonna 1935 syntyneelle entiselle fysioterapeutille, josta myöhemmin tuli taiteilija, se on vihkiminen. Mutta yllättäen myös joutsenlaulu.

Kun Ousmane Sow saa kansainvälistä mainetta, taidemaailma kääntää selkänsä hänelle. Vaikka hän on ensimmäinen Ranskassa tunnustettu afrikkalainen taiteilija, yksikään hänen seuraajistaan, joille hän oli silti raivannut tietä, ei väitä olevansa.

Pormestarin tytär tukee asiansa

Kaikki alkoi kuitenkin hyvin. Vuonna 1993 senegalilainen kuvanveistäjä, joka oli kaksi vuotta aiemmin ollut kannessa Musta arvostelu – joka neljännesvuosittain paljastanut joukko afrikkalaisia ​​kykyjä – kutsutaan suurelle viisivuotiselle Documentan näyttelylle Kasselissa, Saksassa. Vuonna 1995 hän oli Venetsian biennaalissa, joka on nykytaidetta, mikä Cannesin elokuvajuhlat on elokuvaa. Autodidact haaveilee tapahtumasta Pariisissa.

Mahdollisuus saa hänet risteämään Hélène Tiberin kanssa, tuolloin kaupunginjohtajan Jean Tiberin tyttären kanssa. Kuka tukee asemaansa kaupungintalolla. Sijainti on helppo: se on Pont des Arts, Louvren ja Kuvataideakatemian välissä. Diplomatian aarteita tarvitaan vakuuttamaan nämä kaksi laitosta, jotka eivät nähneet suotuisasti afrikkalaisen taiteilijan kuvittelemien massiivisten siluettien läheisyyttä.

“Maailma” -arkisto: Ousmane Sow kysyy Bordeaux’n asukkailta ja poliitikoilta

Naapurimaassa sijaitseva taidekorkeakoulu, jossa figuratiivinen on sitten tabu, puristaa myös nenäänsä. Rahaa puuttuu. Havas-ryhmä oli ensin luvannut osallistua 5 miljoonan frangin (vastaava miljoona euroa tänään) lisäämiseen, mutta sen uusi toimitusjohtaja Jean-Marie Messier kiertää. Béatrice Soulé liikuttaa taivasta ja maata, paljastaa sponsorit ja on henkilökohtaisesti velkaa miljoona frangia.

Sinulla on 51,94% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Saat lisätietoja