August 3, 2021

Serj Tankian harjoittaa klassikkoa. Hänen “Aseriisunnan aika” on täynnä ideoita, mutta kokonaisuutena se ei toimi kovin hyvin

Covid-aika tuo mukanaan monia haasteita ja antaa muusikoille mahdollisuuden luoda heille jotain erilaista kuin tavallisesti. Esimerkiksi Serj Tankian System of a Downista aloitti klassisen musiikin. Tuloksena on nauhoitus nimeltä “Aseriisoituksen aika: moderni pianokonsertto”. Kuinka tämä tutkimus Tankianin tuntemattomasta maastosta osoittautui?

Serj Tankian on tiukasti sidoksissa bändiinsä System Of A Down, joka on tuolloin, ainakin studiotyön osalta, jäällä, mutta sillä on myös ollut melko onnistuneita soololevyjä. “Aseriisunnan purkamisaika: Moderni pianokonsertto” erottuu tältä osin eikä muistuta mitään Tankianin tutuista kasvoista. Toisaalta instrumentaalisen klassisen musiikin säveltäminen on ilmeisistä syistä täysin eri ala kuin rock-kappaleiden säveltäminen.

Ennen julkaisua Tankian kirosi Frank Frankin ja hänen dadaistisen lähestymistavan sävellykseen puhuen erillisten musiikkiteemojen ja ideoiden yhdistämisestä yhtenäiseksi kappaleeksi. Tuloksena oleva alle kaksikymmentäneljä minuuttia tukee näitä väitteitä vain osittain. Itse asiassa se on yhdistelmä useista musiikkiteemoista, jotka vähitellen kääritään tukipianoon, joka on rakennettu minimalististen sävelajojen ympärille, joka monessa suhteessa voidaan muistaa esimerkiksi Philip Glassin toimesta. Melodia palaa useita kertoja eri muunnelmissa ja siitä tulee perusta muille musiikkikerroksille. Ne ovat enimmäkseen orkesteria, mutta on myös syntetisaattoreita, kitaroita ja suoraa voimalla kohokuvioitu kansanperinteen lisäosa. Olen kuullut tuloksena olevan muodon, joka virtaa liian helposti, ilman merkittäviä ärsykkeitä, monta kertaa enkä löydä kokonaisuuden yhtenäisyyttä siinä. Niitä on liian paljon “Aseiden riisumisessa”, mutta ne toimivat yksilöinä, eivät kokonaisuutena. Se ei välttämättä vahingoita, koska edellä mainittu Zappa muutti teemoja ja tunnelmia musiikissaan (ja varmasti ei vain klassisissa) kuin juoksumatolla. Mutta se oli dadaistinen huumori tai ainakin sisäinen jännite ideoiden välillä. Tankian ei tee mitään siitä, koko juttu näyttää hieman keksikaltaiselta. Ja se myös helposti luovuttaa kuuntelijan huomion.

Serja Tankianin ideat eivät puutu, kuten hän osoitti tämän vuoden EP: ssä ”Elasticity”. Hänen pitäisi luultavasti vain pysyä kallion rungossa. Hänen klassisen teoksensa on miellyttävä kuunnella, taustalla humistaen rauhallisesti, mutta kun se on ohi, on vaikea kuvitella mitään konkreettista siitä.

.

yrityksen verkkosivusto