July 28, 2021

Pölyinen: Pyörtyminen – Aurinkokello – Fuzzy Skunk

Synkopy-ryhmän lippualbumin ”Sundial” julkaisemisesta on kulunut uskomattoman neljäkymmentä vuotta. Tämä nimi on oikeutetusti sisällytetty tšekkiläisen rockin aarrekammioon ja siten maassamme koskaan luotujen poikkeuksellisten teosten esittelyyn. Katsotaanpa takaisin sen alkuperään.

Synkopy 61 -ryhmä sai alun perin lempinimen The Beach Boys Brnossa. Ja samankaltaisuus ei ollut puhtaasti sattumaa. Heidän biittimelodiansa tekivät tiensä kuuntelijoidensa luo paitsi Moravian laulun ja melodian, myös heidän toistaiseksi kuulemattoman moniäänisen laulunsa kautta, joka oli samanlainen kuin Kalifornian surffaajien tuotanto. Kun kosketinsoittaja, urkuri ja laulaja Oldřich Veselý, joka oli aiemmin säveltänyt ja esiintynyt hänen kanssaan joissakin tapauksissa pitkään aikaan, tuli bändin täysjäseneksi vuonna 1974, hän alkoi muodostaa sitä uriah viritetty rock eri suuntaan. Alku tunnettiin erityisesti sävellyksistä “Viesti lapsille”, “Lintulaulu” tai kolmetoista minuutin sävellyksestä “Toiveet”, jota voidaan rohkeasti kuvata Tšekkoslovakian tyylin alkuperäiseksi art rockiksi.

Tämä prosessi kuitenkin pysähtyi melko pian. Vuonna 1975 kitaristi Radim Hladík valitsi Veselýn elvyttämään romahtavan Blue Effectin hänen kanssaan. Tätä tarjousta ei voitu vastustaa. Tuolloin Lešek Semelka ja Josef Kůstka lähtivät bändistä ja perustivat Bohemia-kokoonpanon nuorella kitaralentillä, Michal Pavlíčekilla. Tämä avasi Veselýlle uuden tilaisuuden säveltää ja samalla saada uusia ja suurempia kokemuksia. Loppujen lopuksi Hladíkin ympärillä oleva ryhmä oli konsepti. Uudella vahvistuksella Blue Effect muuttaa nimensä Blue Effectiksi (miksi ehkä?) Ja he levyttävät yhdessä uuden kokoonpanon uuden tulokkaan, basistin Fedor Frešin (Collegium Music) ja rumpalin Vlad Čechin kanssa, erinomaisen art rock -albumin “Svitanie ”(1977). Frešin pakotetun lähdön jälkeen Semelka (joka korvasi Frešin puolueen moogilla) palaa, ja niin luodaan malli kahdesta laulajasta, mukana massiivinen paristo näppäimistön kaksoisvaunuja, joita tuetaan runsaasti soolokitaralla ja rummuilla. Kaikki tämä on vangittu jalokiviin ja ehkä parhaaseen Tšekkoslovakian tyylilajiteokseen ”The World of Seekers” (1979).


© facebook tulkitsee

Semelkan kanssa tehdyn halkeaman jälkeen Veselý vie nämä mallit ja kokemukset Prahasta takaisin Brnoon, missä hän elvytti Synkopy 61: n vuonna 1980. Hän muutti osittain ryhmän nimen Synkopy & Oldřich Veselýksi ja alkoi valmistaa sävellysohjelmaa “Aurinkokello” niitä. Tuolloin uuteen kokoonpanoon kuului Oldřich Veselý (koskettimet, laulu), Vratislav Lukáš (akustiset kitarat, sello, laulu), Pavel Pokorný (koskettimet, viulu, laulu), Jiří Rybář (rummut, laulu), Petr Směja (kitara) , laulu) ja myöhemmin kitaristi Emil Kopřiva liittyi. Mainittu audiovisuaalinen bändi on suunniteltu sarjaksi. Se on suuri sävellys, joka yhdistää yksittäiset musiikkiteemat, minkä jälkeen se yhdistetään jälleen yhdeksi suureksi finaaliksi. Se on alle kolme neljäsosaa tunnissa parhaimmamme musiikillisesta olemuksesta, joka on luotu maassamme toistaiseksi. Kaiken tämän maustivat ulkomaisen post-art rock / neoprogin, erityisesti Ison-Britannian ja heidän albuminsa “Danger Money”, modernit vaikutteet. Kahdeksan sävellyksestä on säveltänyt Oldřich Veselý, sanoituksesta huolehti runoilija Pavel Vrba, joka teki yhteistyötä Veselýn kanssa aiemmin mainitussa ”Hakijoiden maailmassa”. Kuten jo mainittiin, yksittäiset sävellykset muodostavat kokonaisuuden, jota on vaikea kiinnittää. Tästä huolimatta teen poikkeuksen – “Black Seagull”.

© Ája Dvořáčková

Se on sävellys, joka on paitsi musiikillisesti myös lyyrisesti kauniisti rakennettu. Se on temppeli ja muistomerkki yksilön toissijaisuudelle, joka ei halua seurata paimennuksen polkua ja yrittää uudestaan ​​ja uudestaan ​​saada jotain, josta muut ovat jo kauan sitten luopuneet. Kuinka ajaton tänään. Tuolloin oli ennen kaikkea todellista rohkeutta irtautua harmaasta joukosta ja osoittaa siten toisinaisuutensa, vaikka tätä ei voida verrata nykypäivän mittakaavaan. Rocker Iloinen siitä Musta lokki oli. Henkilökohtainen huomautus: Konsertin jälkeen menin pukuhuoneeseen allekirjoituksia varten. Hetken odottamisen jälkeen hänestä tuli hyvin ladattu Olin, sitten suositussa oranssissa T-paidassa kolminauhaiselta yritykseltä. Hän allekirjoitti minut houkuttelevalla ja samalla hieman kiistanalaisella julisteella, jossa oli kuva Mona Lisasta farkkutakissa, jossa oli MASOX-merkki. Vaihdoimme muutaman sanan konsertista ja muusta teoksesta, ja vasta sitten huomasin, että hänen t-paitansa hahmo ei ollut sellainen kuin miltä se näytti olevan. Ikonisen shamrockin kuvake on vaihdettu. Yrityksen nimen muoto, a-kirjain, säilyi lihavoituina, mutta se muutettiin nimeksi o ja siihen liittyvän laajennetun selän ytimen. Jos kuvasin sitä puutteellisesti, T-paita sanoi: “Adido paska.” Kuinka ominaista Vanhalle Veselýlle.


Se on yleensä kevyempi
sama lokki parvesta
harmaa kuin muut
nauraa
Se lentää missä tahansa
Mille korkeus on toivoton
Siipien korkeus
kerran

(Pavel Vrba – Musta lokki)

Pyörtyminen - aurinkokello
© Jaroslav Staněk

Missä kokoelma alkaa, se loppuu. Kuten joki, joka vuotaa suiston moniin haaroihin, se sulautuu jälleen yhdeksi vahvemmaksi virraksi. Vastaavasti tämä työ yhdistetään viimeisissä “Wand in the Sunial”, “Keyboard Extempore” ja “Waterfall” viimeisessä “Wandering is Round”. Sitten kaikki kulkee kuuntelijan korvasta ja jättää huumaavan ja unohtumattoman tunteen itse musiikista. Ehkä on selvää, jos albumi ei ole liian lyhyt. Ennen kuin kuuntelija voi nauttia kaikista viuluun tai selloon liittyvistä koskettimista, biiteistä ja akustisista osista, koko työ on ohi. Mutta tässä on totta, että vähemmän on joskus enemmän, eikä ole olemassa yhtä ylimääräistä nuottia. Nauhoitus pitää kuuntelijan huomion alusta loppuun. Ainoa pieni puute kauneudessa näyttää olevan äänityksen tekninen laatu, mikä vie tältä studiolaiselta ulkomaisiin teoksiin verrattavan voiman. Se kuvattiin Bratislavan Pezinokissa ja sillaisessa Veselém & spol -studiossa. hänen mukaansa se tarjosi ehkä vain kuuden raidan tallennuslaitteen. Monikerroksiset näppäimistöosat saavuttivat siten teknisen rajansa. Jotkut soittimet joutuivat sulautumaan yksittäisiksi kappaleiksi, mikä loi vähemmän luettavan äänihybridi, jolla on vahva bassoäänenvoimakkuus, jota valitettavasti ei voida poistaa muokkaamalla uudelleen alkuperäisistä bändeistä mainituista syistä. Yhteenvetona voidaan todeta, että Oldřich Veselý siirsi alkuperäisen beat-rock Synkop 61: n kohti art rockia ja samalla onnistui huomattavasta tyylimuutoksesta huolimatta säilyttämään alkuperäisen bändin hengen jopa moravialaisten kappaleidensa ja polyfoniat. Paradoksaalisesti tämä levy on heidän ensimmäinen täyspitkä levynsä koko pitkän uransa jälkeen vuodesta 1960. Toistaiseksi he ovat julkaisseet vain harvinaisia ​​kymmenen tuuman levyjä nimeltä “Xantipa” ja “Formula 1”. “Aurinkokello” on ehdottomasti kuuntelun arvoinen. Kyllä, ne eivät ole täydellisiä äänen suhteen ja tänään soitetaan toinen progressiivinen rock. Ajan hammas on helposti heikentänyt heitä, ja heidät tunnetaan heistä neljäkymmentä vuotta, mutta ne ovat kiistattomasti musiikkikentämme parhaiden äänitteiden joukossa. Jopa noiden vuosien jälkeen heitä voitiin silti arvioida 10/10.


Minä aamunkoitteessa
Tunnen kohtaloni
(I) kiinni auringossa
tuntia

(Pavel Vrba – Toulka je oblou)

.

lisätietoja