July 28, 2021

Ancel Keys, “Mister oliiviöljy”

Vuonna 1963 Ancel Keys osti vaimonsa Margaretin kanssa suuren palan maata Piopin rannikkokylästä Campaniassa Etelä-Italiassa. Tämä vaatimaton kylä, joka kokoaa noin sata kalastajaperhettä, on jo tapahtuma. Mutta amerikkalainen tiedemies ei pysähdy siihen. Hän rakensi sinne jättimäisen perhetilan, josta oli näkymä Välimerelle, ja asutti puutarhansa hedelmäpuilla ja oliivipuilla.

Pian hänen kotinsa ympärille muut tutkijat perustivat asuntonsa muodostaen laajan yhteisön, jonka Ancel Keys kastaa “Minnelean”, “Minnesotan” ja “Elean”, joka on yksi Ulyssesin vierailemista paikoista.

Ancel Keys, Arizonan yliopistossa, noin vuonna 1931.

“Professori Kissi” asuu kolmekymmentäviisi vuotta tässä Välimeren Edenissä. Juuri siellä, tässä merelle päin olevassa ulkona olevassa laboratoriossa hän etsii vastausta häntä kiusaavaan kysymykseen: miten ruoka vaikuttaa terveyteen? Pienessä kylässä, kuten suuressa osassa Välimeren aluetta, ihmiset kuolevat sydän- ja verisuonitauteihin paljon vähemmän kuin Yhdysvalloissa. Hänellä itsellään on ”opettaja” tässä tehtävässä. Hänen kokinsa Delia Morinelli, joka tuntee sydämen tämän italialaisen alueen perinteiset reseptit: pasta oliiveilla ja tonnikalalla, lasagne, munakoiso parmesaanilla, paistetut sardellit. Niin monta ruokaa, joilla on yhteistä … oliiviöljyä.

Itse asiassa tutkija kuluttaa tl kultaista nestettä päivässä (ja kaksi kuivattua viikunaa ennen nukkumaanmenoa). Niin yllättävältä kuin se saattaa tuntua, amerikkalainen hän kehittää modernin “Välimeren ruokavalion” käsitteen, jonka oliiviöljy on yksi pilareista.

Santa Maria de li Pluppille omistettu kirkko rakennettiin vuonna 994 Mortelle-virran suulle, jonka ympärille kehittyi kalastajakylä.  Sota (1282-1302) tuhoutui kokonaan, ja se rakennettiin myöhemmin uudelleen nykyiselle Piopin kylän paikalle.

Ancel Keys syntyi 2. tammikuuta 1904 Coloradossa. Ja hänen elämänsä on tarpeeksi kiireinen ruokkimaan useita Hollywoodin biopaloja. Nuori Ancel, jonka koulupsykologit kuvailevat “lahjakkaaksi”, jättää lukion tekemään erikoisia töitä: virkailija ruokakaupassa (työ, jota hän kuvailee “Sietämättömän tylsää”), joka on keinotekoinen työntekijä Coloradon kaivoksissa tai hakkuuleireillä, hän työskentelee myös saalistaakseen lepakoiden guanonan (lannoitteena käytettävät ulosteet) Arizonan luolissa. Hän jopa turbinoi Kiinaan saakka linjaliikenteen konehuoneessa, jonka aluksella hän sanoo oppineensa kiinaa muutamassa kuukaudessa.

Nekrologit

Sinulla on jäljellä 71,94% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Piipahda tänne