August 1, 2021

Tarina Harlemin kulttuurifestivaaleista, joka inspiroi Summer Of Soulia

Entä jos kuuntelet tätä erityistä soittolistaa lukiessasi Summer Of Soulista?

Johtaja ilmoittaa huutojen ja todellisen ihmismeren tarttuvan euforian keskellä, Stevie Wonder tulee sisään, alkaa laulaa “tee niin kuin Stevie sanoo … Taputa kättäsi … Se on kanssasi, tee mitä haluat” Ja tuo voimakas sokea musta mies, murskee kaiken rummuilla, osoittaa tälle massiivisesti mustalle yleisölle, että se on mahdollista, älä usko mitä he kertoivat sinulle, että kaikki on mahdollista sinulle, on sisäinen viesti. Näin alkaa dokumenttielokuva “Sielukesä (… Tai kun vallankumousta ei voida televisioida) ”, Jättiläisestä Kulttuurifestivaali Harlem, pidettiin vuonna 1969.

Harlem ja vallankumous

Olen jo puhunut aikaisemmissa teksteissäni taistelusta Pohjois-Amerikan kansalaisoikeuksien puolesta ja sen tiiviistä yhteydestä musiikkiin, muutoksiin ja konflikteihin ei voida irrottaa taiteesta ja muodista. Erittäin vilkkaassa Harlemissa, useita mielenosoituksia, kuten kuuluisa Häiritsen Harlemia, joka kesti 6 päivää vuonna 1964 ja tapahtui kaksi viikkoa sen jälkeen, kun silloinen presidentti pakotti kansalaisoikeudet Lyndon Johnson. Uudet lait kieltivät rotusyrjinnän, mutta kaduilla näin ei ollut. Pian sen jälkeen, kun poliisi murhaa 15-vuotiaan James Powellin, Harlem räjähtää. Valitettavasti vuonna 2021, yli 50 vuotta myöhemmin, tällaista rikollisuutta tapahtuu edelleen, joten yritä kuvitella, millainen se oli tuolloin, lukija.

Tavat olivat muuttumassa, ryhti muuttui ja muoti seurasi myös tätä, vuonna 1967 vihitty New Breed Clothing -brändi on yksi tärkeimmistä afrikkalaisen kulttuurin pelastamisessa, dashikista (tai tunikoista) tuli nopeasti kuume, muuttaa mekko ylpeydeksi ja voimaannuttamiseksi. Harlemin sydämessä sijaitsevasta kaupasta tuli kohtaamispaikka aktivisteille, julkkiksille, poliitikoille ja tavallisille ihmisille, jotka halusivat liittyä taisteluun. Minun on mainittava myös yksi laulun tärkeimmistä valokuvista, jonka otti vuonna 1959 Art Kane, kadulla Harlemissa; Tässä valokuvassa on 57 tuon ajan suurinta jazz-kykyä, se nimettiinHieno päivä Harlemissa”Ja siellä on kaunis samanniminen dokumenttielokuva, joka kertoo miten historiallinen kuva on tehty, ja on myös syytä tutustua.

Art Kanein upea kuva vuodelta 1959

Alun perin hollantilaiset asuttivat naapuruston, ja vasta vuosisatojen kuluttua siitä tuli lähinnä musta ja latino-naapurusto. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen 1920-luvulla tapahtui suuri kulttuuri- ja taiteellisen ilmaisun liike, ajanjakso, joka nimettiin Harlemin renessanssi ja kukoistivat tärkeät kirjoittajat, muusikot ja älymystöt, jotka esiteltiin maailmalle. Liikkeen ymmärtämiseksi minun on ymmärrettävä, että 1900-luvun alussa tapahtui suuri muuttoliike ja Harlem houkutteli tuhansia afrikkalaisia ​​amerikkalaisia, joiden joukossa oli aikansa loistavimpia mieliä, runoutta, proosaa, maalausta ja jazzia , muutti “sosiaalisen pettymyksen rodullisessa ylpeydessä”. Luettelo taiteilijoista, jotka auttoivat saamaan siihen asti uutta tietoa taistelutoiminnasta ja kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien puolustamisesta, on valtava: Josephine Baker, Louis Armstrong, Billie Holiday, Ohjaamo Calloway, Herttua Ellington, Kreivi Basie, muiden välillä. Toiminta myös 1930-luvulla ja 1940-luvulla loi vaiheen 1960-luvulle, jolloin sitä käytettiin laajalti katukulmien ja saarnatuolien ihmisten kuvaamisessa koko yhteisössä. Tämä yhteisö, joka hautasi useita johtajiaan ja oli väsynyt.

Harlemin kulttuurifestivaali syntyi

Tämän piti huipentua musiikkifestivaaleihin, ja tapahtuman järjestäjät tekivät niin kannustaakseen uutta työntämistä sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Kulttuurifestivaali Harlem, se on todellakin musiikkitapahtuma, mutta se on myös paljon enemmän.

Festivaalin suunnitteli ja tuotti laulaja Tony Lawrence, tapahtui Mount Morris Parkissa 29. kesäkuuta – 24. elokuuta 1969, ja sen yleisö oli yli 300 tuhatta ihmistä. TV-tuottaja Hal Tulchin, vastasi tapahtuman kuvista. Hän nauhoitti noin 40 tuntia esityksiä ja toivoi projektista tuolloin, mutta mikään lähetystoiminnan harjoittaja ei kiinnostanut sitä. Vain muutama hetki Nina Simone on vapautettu. Tulchin päätyi varastamaan nauhat kellariinsa, mutta tiesi, että “ennemmin tai myöhemmin joku olisi kiinnostunut tästä”. Viisikymmentä vuotta myöhemmin tuottaja osti oikeudet videoihin Robert Fyvolent. Moninstrumentalisti, bändin jäsen Juuret (muun muassa ohjelman asukas Tonight Show, kanssa Jimmy Fallon), Ahmir Questlove Thompson etsitään ja järkyttyy siitä, ettei ole koskaan kuullut festivaalista, ottaa dokumenttiohjauksen. Ja hän teki upean debyyttityön. Mukana myös elokuva Sly ja perhekivi varhaisessa tuotannossa ja muissa vastaavissa projekteissa, Questlove on lupaava johtaja.

5. ulottuvuus ei ole Summer Of Soul

5. ulottuvuuden kvintetti – valokuva: Youtube-kopio

Woodstock Negro?

Jotkut ihmiset kutsuvat tapahtumaa nimellä Black Woodstock, mutta en todellakaan ole samaa mieltä tämän nimen kanssa. Ensinnäkin, koska Harlem-festivaali alkoi hieman aikaisemmin ja kesti kauemmin. Lisäksi näyttää siltä, ​​että sen merkitys pienennetään “jäljitelmäksi”, kun se on kaukana siitä. Vaikka Woodstockilla on myös poliittinen asialista, mieliala on erilainen. Harlem-festivaali on puhdasta ylpeyttä, paljon syvempää.

Tapahtuman suurimman kuningattaren Nina Simonen voimakkaat sanat välittävät tunteen. Kahdenväliset erot jatkuvat, rikas ja valkoinen tapahtuma julkistettiin, se teki historiansa, Harlem -tapahtuma unohdettiin kellariin. Termin “Black Woodstock” keksi Tulchin itse turhautuneena yrittäessään saada festivaali käyntiin, mutta ihmiset eivät silti välittäneet siitä. Toistaiseksi pelastettu (onneksi meille) ja näytetty Festival de Cinema Sundance, tämän vuoden tammikuussa (2021). Aluksi Questlove ajatteli myös termin omaksumista, mutta myöhemmin tuli siihen tulokseen, että se olisi “karhunpalvelusta elokuvalle, kontekstualisoida se tällä tavalla ja maalata se puolisiskoksi Tuhkimolle. Se tekisi tahran hänelle ikuisesti, kun se muuten voisi puhua puolestaan ​​”, hän julisti.

On ilmeistä, että rakkauden kesä, joka liikkuisi järjettömästi ja palkittiin valtavasti Sundancessa. Lisäksi dokumentin vahvat sanat, tuska, rakkaus ja taistelu, ovat edelleen merkityksellisiä. Valitettavasti rasismi on edelleen valtava taisteltava paha, ja “harhautuvat luodit” satavat edelleen oikealla osoitteella: esimerkiksi köyhät ja mustat yhteisöt täällä Brasiliassa.

Nina Simone ei ole Summer Of SOul -tapahtumaa

Kuningatar Nina Simone – valokuva: Youtube-kopio

Dokumentti on täynnä jazzia, soulia, evankeliumia, parasta laatua olevaa bluesia; oranssinvärisillä kuvilla, jotka antavat tunteen katsella televisiota tuolloin, he yllättivät tiimin, kun tarvitsivat hyvin vähän käsittelyä, ääni, vaikka vain 12 mikrofonia olisi siepannut, on täydellinen.

Petos ja perhekivi, sen glam-ilmeellä ja monimuotoisuudella lavalla, Ray Barreto, afrikkalainen Hugh Masekela, pastorin voimakkaat sanat Jesse Jackson, Mahalia Jackson, Max Roachja monet muut, loputon tähtikuvio, joka laulaa, esiintyy ja pitää yleviä puheita, tämä kaikki, osallistuneiden taiteilijoiden ja tavallisten ihmisten, jotka ovat nähneet festivaalin lapsena, suosittelut, saivat silmäni veteen alusta loppuun. loppuun. Se ensi-iltansa Hulu-suoratoistona 2. heinäkuuta, valitettavasti sillä ei ole vielä päivämäärää debyytille Brasilian elokuvateattereissa.

Minä suosittelen. Se on upeaa. Se on välttämätöntä.

-ponnahdusikkuna tähän sivustoon