June 22, 2021

Afrikkaa “digitaalisen kaaoksen” uhka

A “Digitaalinen kaaos”. Tämä on uhka, joka roikkuu Afrikan välillä, joka on yhä yhteydessä toisiinsa, mutta jäljessä tietokoneturvallisuuden alalla. Tämä hälyttävä havainto oli yksimielinen ensimmäisen kyberafrikafoorumin, afrikkalaisten ja kansainvälisten kyberturvallisuusasiantuntijoiden kokoaman tapahtuman, osallistujien keskuudessa maanantaina 7. kesäkuuta Abidjanissa.

Viime vuosina digitaalinen tekniikka on kasvanut harppauksin mantereella. Paras esimerkki koskee rahoituspalvelualaa, jossa monet Afrikan maat ovat siirtyneet suoraan käteisestä mobiilimaksuun. Mutta kyberturvallisuus on tämän muutoksen huono suhde. Huono infrastruktuuri, taitojen puute ja tietoisuuden puute yritysten ja käyttäjien keskuudessa tekevät Afrikasta erityisen alttiita kyberhyökkäyksille.

Lue myös Norsunluurannikolla verkkohuijarit keksivät itsensä uudella tekniikalla

“Digitaalinen suojaaminen on vaarallista”, iski maanantaina Norsunluurannikon digitaalitalouden ministerin Roger Adomin. Tämän entisen “Mr. Tech-konserni, Norsunluurannikon Orange-konserni, hänen maansa ja seutukunnan laitokset ja yritykset kohtaavat “Suurin haaste”. Hän muistutti kymmenen vuoden olemassaolostaan, että Norsunluurannikon tapahtumakeskus on määrittänyt tietoverkkorikollisuuden kustannukset maan taloudelle 20 miljardiksi CFA-frangiksi (noin 30,5 miljoonaksi frangiksi).

Etätyö lisää riskejä

Koko mantereella tämän tappion arvioitiin olevan 3,5 miljardia dollaria vuonna 2017 (noin 2,9 miljardia euroa tuolloin) yleafrikkalaisen kyberturvallisuusyrityksen Serianun julkaisemassa tutkimuksessa. Suuri ennakkoluulo, joka huolestuttaa yhä enemmän päättäjiä ja yksityisen sektorin johtajia. Koska tietoverkkorikollisjärjestöillä ei ole enää paljon tekemistä 2000-luvun Norsunluurannikon “laiduntajien” ja nigerialaisten “Yahoo-poikien”, huijausten (tuntemisen) ja pienten lunnaiden kirjoittajien arkaisen kuvan kanssa. Nykyään hyökkäyksiä tekevät kauhistuneet henkilöt ja järjestäytyneet yhteisöt.

Kyberturvallisuusohjelmistojen kustantaja Kaspersky ilmoitti syyskuussa 2020, että Afrikkaan oli kohdistunut 28 miljoonaa kyberhyökkäystä tammikuun ja elokuun 2020 välillä. Covid-19-pandemia on lisännyt riskejä. Tutkimuksessa, johon osallistui 211 suurta yritystä yhdestätoista ranskankielisessä Afrikan maassa ja julkistettiin maanantaina, konsulttiyritys Deloitte paljastaa, että 40% heistä on tiennyt “Tapahtumien määrän kasvu” vuodesta 2020. Kyseessä on “Vielä suurempi hyökkäyspinta”, seuraus etätyöstä, johon 92 prosenttia haastatelluista yrityksistä ilmoitti käyttäneensä osittain tai kokonaan terveyskriisin alusta lähtien.

Lue myös Uudet afrikkalaiset “verkkohuijaukset”

Vaikka kaikki toimialat ovat kohdennettuja, “Kyberhyökkäykset kohdistuvat pääasiassa rahoitusalalle ja elintärkeille tai kriittisesti tärkeille aloille, kuten vesi, energia ja televiestintä”, koska ne ovat enemmän yhteydessä toisiinsa kuin aikaisemmin, täsmentää Delhalten johtaja ja tutkimuksen päätoimittaja Dhia Hachicha. Ja se voi mennä crescendo, hän muistuttaa, kun energiaverkot siirtyvät ” älykäs sähköverkko “, malli, joka digitalisoi sähkönjakelun.

Hyökkäysten lisääntyminen ja hienostuneisuus vaatii kyberturvallisuuskulttuurin kehittämistä. Deloitte-tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa tutkituista afrikkalaisista yrityksistä käyttää kuitenkin tähän aiheeseen alle 200 000 euroa vuodessa. Pienet budjetit, joista suurin osa kohdennetaan infrastruktuuriin, ilman todellisia investointeja tärkeällä EU: n alueella “Tietoturva”, Intialainen Dhia Hachicha. ”Manner-alueen kyberturvallisuuden taso paranee, hän myöntää, mutta ei samalla nopeudella kuin muualla maailmassa. “ Hänen mukaansa kyberturvallisuuden kypsyysaste on ” tärkein “ englanninkielisessä Afrikassa johtuen“Vanhemmat ja laajemmat yhteydet”.

“Laimentajien muuntaminen ja rekrytointi”

Viranomaisten puolella digitaalisten riskien huomioon ottaminen etenee hitaasti. Kansallisesti useimmat valtiot ovat ottaneet käyttöön laillisen arsenaalin kyberavaruuden hallitsemiseksi ja rikollisuuden torjumiseksi. Mutta mannermaiset aloitteet ovat jo vanhoja ja niitä ei ole juurikaan noudatettu. Vuonna 2014 hyväksytty Afrikan unionin kyberturvallisuutta ja henkilötietojen suojaa koskeva yleissopimus – nimeltään Malabon yleissopimus – “Sen on allekirjoittanut vain 18 maata ja ratifioinut kahdeksan”, huokaa Pohjois-Afrikan Huawei-teleyhtiön suhdetoiminnasta vastaava varapuheenjohtaja Adnane Ben Halima.

Lue myös Senegalissa keskus afrikkalaisten kouluttamiseksi kyberturvallisuudessa

Haasteena on myös uusien taitojen koulutus tällä alalla. Koska inhimillistä pääomaa puuttuu, etenkin ranskankielisessä Afrikassa, jossa markkinat pakotetaan rekrytoimaan ulkomaille, korkealla hinnalla. Provokaattori, Charles Kié, sijoitusyhtiön New African Capital Partners perustaja ja innokas asian tuntija, ehdotti “Muuntaa ja rekrytoida laiduntimia”, kuten mitä teki “Yhdysvallat ja Venäjä”. Tähän mennessä koulutusaloitteet etenkin Dakarissa ovat täynnä, ja yliopistot eivät ole vielä integroineet kyberneettisten taitojen tarpeita opetussuunnitelmaansa.

Yhdistämällä julkisen ja yksityisen sektorin henkilöitä kyberturvallisuuskysymyksiin, Cyber ​​Africa Forum -komissaari Franck Kié toivoo, että“Tästä ekosysteemistä voi tulla globaali visio”. Ja vakuuttamaan kaikkein haluttomimmat kiinnostumaan siitä, nuori mies muistuttaa meitä siitä, että jos tietoverkkorikollisuudella on kustannuksia, se tarjoaa myös mahdollisuuksia: Afrikan kyberturvallisuusmarkkinoiden organisaation mukaan Afrikan kyberturvallisuusmarkkinat kasvavat edelleen. ja se olisi noussut 1,33: sta yli 2,32 miljardiin euroon vuosina 2017–2020.

informatiivinen viesti