June 22, 2021

Kun Jeff Bezos, Elon Musk ja George Soros eivät maksa tuloveroa

Jeff Bezos, Amazonin perustaja ja maailman rikkain mies, ei maksanut liittovaltion tuloveroa vuosina 2007 ja 2011. Hänen kakkonen Elon Musk ei maksanut penniäkään vuonna 2018. Tämä A-saavutus on saavutettu myös viime aikoina. New Yorkin entinen pormestari, miljardööri Michael Bloomberg ja hyväntekeväisyystekijä George Soros, joka ei ole maksanut mitään kolme vuotta peräkkäin. Kaikki tämä täysin laillisella tavalla.

Tämä on kauha, jonka ProPublica-sivusto paljasti torstaina 8. kesäkuuta ja joka sai teoriassa veroviranomaisilta luottamukselliset tiedot ensimmäisten 25 amerikkalaisen miljardöörin veroilmoituksista.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Thomas Piketty: “Miljardareita on kaikkialla lehdissä, on aika ilmestyä verotilastoissa”

Hänen laskelmiensa mukaan vuosina 2014–2018 nämä 25 ihmistä maksoivat liittovaltion tuloveroa 13,6 miljardia dollaria (11,2 miljardia euroa). Tänä aikana heidän omaisuutensa kasvoi 401 miljardilla dollarilla.

ProPublica päättelee, että näiden miljardöörien veroaste on vain 3,4%. Tämä laskelma ei vastaa laillista verotustodellisuutta – tulovero ei ole vero varallisuuden kasvusta – mutta se tuo esiin kaksi ilmeistä tosiasiaa: Yhdysvalloissa ei ole varallisuusveroa eikä Joe Biden aikonut ottaa käyttöön tätä toimenpidettä, joka oli mukana epäonnistuneiden ehdokkaiden ehdokkaissa vuoden 2020 demokraattien ehdokassa, senaattorit Bernie Sanders (Vermont) ja Elizabeth Warren (Massachusetts); myyntivoittojen osalta niitä ei veroteta niin kauan kuin ne ovat piileviä, koska korkeimman oikeuden vuonna 1920 antama oikeuskäytäntö.

Minimoi tulosi

Miljardareiden mielestä heidän omaisuutensa kasvavat yrityksen edistyessä osakemarkkinoilla. Mutta kunnes he myyvät, he eivät maksa. Niinpä vuosina 2014–2018 Jeff Bezos näki omaisuutensa kasvavan 100 miljardilla dollarilla, mutta hän sai “vain” 4,22 miljardia dollaria tuloja ja maksoi 973 miljoonan dollarin veron. (tai keskimäärin 23%).

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Koronavirus: Jeff Bezos, välttämätön aihe kriisin aikana

Koko temppu on minimoida tulosi. Tältä osin mestari on Warren Buffett, mies, joka arvioi vuonna 2010, ettei hän maksanut tarpeeksi veroja: Vuosina 2014–2018 muun kuin omaisuuden omaisuus kasvoi 24,3 miljardilla dollarilla, mutta hän ilmoitti vain 125 miljoonaa dollaria tulo. Selitys: hänen holdingyhtiönsä, Berkshire Hathaway, ei maksa osinkoja. Hämärällä verotettavalla tulolla “Omahan viisa”, kuten häntä kutsutaan lempinimeksi, maksoi vain 23,7 miljoonan dollarin veron.

Sinulla on 60,05% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Lisäresurssit