June 24, 2021

Monikansallisten yritysten verotus: Bercyn optimismi

Useita miljardeja euroja Ranskalle… vai ei. Paperilla G7-sopimuksen, joka tehtiin viikonloppuna 5. ja 6. kesäkuuta ja jonka tarkoituksena on verottaa edelleen monikansallisia yrityksiä, joita syytetään veronkierrosta optimointipakettien avulla, pitäisi tuoda suuria tuottoja valtion talousarvioon. Talous- ja valtiovarainministeri Bruno Le Maire haastatteli sunnuntaina Europe 1-CNews-Kaikuja, on puhunut myös tulevista resepteistä “Useita miljardeja euroja ympäri Ranskaa”. Odottamaton odotus kriisin lopussa, kun julkinen talous on tyhjentynyt. Mutta jo arviosta keskustellaan. Erityisesti digitaaliset jättiläiset, jotka ovat olleet Ranskan nähtävissä siitä lähtien, kun se kohdisti heille erityisen veron, joka tuli voimaan vuonna 2019.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös G7 Finance ottaa historiallisen askeleen kohti maailmanlaajuista verouudistusta

Ranska on huolissaan uudistuksen kahdesta näkökulmasta: ensimmäisen tarkoituksena on jakaa suurimpien monikansallisten yritysten – erityisesti digitaalialan – maksama vero entistä paremmin alkuperämaansa ja niiden kuluttajien kesken. Toisessa ehdotetaan 15 prosentin vähimmäisveron vahvistamista maailmanlaajuisesti, mikä painaa suurempaa määrää yrityksiä, mikä on erittäin tehokas keino tuoda rahaa valtioiden kassaan.

“Huudamme voittoa hieman liian nopeasti”

Itse asiassa arviot Ranskan verotuloista poikkeavat toisistaan. Bruno Le Maire vahvistaa, että ensimmäinen osa toisi enemmän Ranskaan kuin “400 miljoonaa euroa, jonka saamme kansallisen veron kanssa” digitaalisten yritysten liikevaihdosta. “Se voi olla 500 miljoonan euron ja miljardin euron välillä” vuodessa, hän sanoi.

15 prosentin vähimmäisvero toisaalta tuottaisi paljon suurempia summia: ”Pohja on paljon laajempi, koska se vaikuttaa hyvin suureen määrään yrityksiä. Olemme useita kymmeniä miljardeja euroja Euroopan tasolla ja useita miljardeja euroja Ranskan tasolla “, lisäsi herra Le Maire.

Lue kyselymme: Mitä Eurooppa voisi hyötyä monikansallisten yritysten vähimmäisverokannasta

Koska näiden kahden komponentin yksityiskohtia ei ole vielä viimeistelty, on vaikeaa esittää tarkkaa ja luotettavaa kustannuslaskentaa. Kaikki arviot eivät kuitenkaan ole yhtä optimistisia kuin ministerin. “On erittäin hyvä taistella veroparatiiseja vastaan, se on hyveellistä, mutta huudamme voittoa vähän nopeasti”, houkuttelee veroasiantuntijaa. Ensimmäisen “pylvään”, jonka tarkoituksena on jakaa monikansallisten yhtiöiden maksama vero uudelleen niiden maiden välillä, joissa on pääkonttori, ja niiden maiden välillä, joissa heidän kuluttajansa asuvat, budjettivaikutusten Ranskalle pitäisi todellisuudessa olla marginaalisia. Tämä koskee vain muutamia erittäin suuria yrityksiä – luetteloa ei vielä tiedetä.

Sinulla on 54,97% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

vastaukseni