June 24, 2021

Nopeasti yritys, jonka kaatuminen vei kymmeniä suuria verkkosivustoja offline-tilaan

Noin tunnin, tiistaina 8. kesäkuuta, monilla Internetin käyttäjillä oli vaikutelma todistamassa suurta Internet-epäonnistumista. Todellisuudessa se on toimintahäiriö, joka on vaikuttanut Fastly-palveluihin, joka toimii suurille yrityksille, joka teki monien tiedotusvälineiden – mukaan lukien Maailma, New Yorkin ajat, Huoltaja – ja verkkopalvelut – mukaan lukien Github, Twitch, Reddit, PayPal – eivät ole käytettävissä aamun lopussa Pariisin aikaa.

Lue myös Maailmanlaajuinen sähkökatkos, joka on vaikuttanut moniin Internet-sivustoihin, mukaan lukien “The World” tai Amazon, on parhaillaan ratkaistavana

Fastly on sisällönjakeluyhtiö (sisällön jakeluverkko, CDN). Tallentamalla asiakkaidensa tietoja monissa paikoissa ympäri maailmaa nämä yritykset vähentävät matkaa, jonka heidän on matkustettava saavuttaakseen käyttäjät, ja siten nopeuttavat verkkosivuston tai palvelun lataamista. Lukija Maailman Australiassa asuva käyttää yleensä kopiota maassa sijaitsevasta sivustosta tarvitsematta muodostaa yhteyttä Pariisissa sijaitseviin sanomalehden palvelimiin.

Vuonna 2011 San Franciscossa perustettu Fastly jatkoi varainhankintaa 2010-luvun lopulla, ennen kuin se julkistettiin New Yorkissa toukokuussa 2019. Mutta vuotuisen liikevaihdon ollessa 291 miljoonaa dollaria (238 miljoonaa euroa), yritys on kaukana menestys historiallisessa juggernautissa, Akamaiissa, jonka myynti oli yli 3 miljardia dollaria vuonna 2020. Kuten monet online-palveluyritykset, Fastly on kokenut erittäin voimakasta kasvua Covid-19-pandemian alusta lähtien, ja markkina-arvo on kasvanut. kolminkertaistui maaliskuusta 2020 lähtien. 8. kesäkuuta seisokki ei näyttänyt pelottavan sijoittajia: Lyhyen avaussyvennyksen jälkeen Fastly-osake alkoi heti nousta.

Pieni osa verkosta vaikuttaa

Yritys ei tarkentanut kohtaamansa teknisen ongelman tarkkaa alkuperää, mutta ilmoitti löytäneensä vian alkuperän ja “Korjaavan toimenpiteen toteuttaminen” alle tunti sen jälkeen, kun asiakkaiden asiakkaiden sivustot olivat offline-tilassa. Katkos kesti noin tunnin, ja paikkojen ja maiden välillä oli eroja.

Vaikka toimintahäiriö koski paljon liikennettä tuottavia sivustoja, se vaikutti vain pieneen osaan verkkoa. Noin neljäkymmentä CDN-verkkoa jakaa nämä erittäin suuret markkinat, lukuun ottamatta teleoperaattoreiden tarjoamia verkkoja tai joissakin tapauksissa suurten verkkoyritysten omiin palveluihin kehittämiä verkkoja.

Nämä yritykset, jotka ovat vähän yleisön tuntemia, ovat vuosien varrella saaneet johtavan roolin vilkkaan liikenteen sivustojen toiminnassa. Heinäkuussa 2019 myös yksi Fastlyn kilpailijoista, Cloudflare, katkesi monien verkkosivustojen saatavuuden. Vastaavat, korkeintaan muutaman tunnin pituiset käyttökatkokset vaikuttavat säännöllisesti myös suurimpien verkkopalvelujen, Googlen tai Facebookin palveluihin.

tämä