June 24, 2021

Bretagnessa journalismi jännitteissä

On aliarviointia sanoa, että viime kuukaudet ovat olleet uuvuttavia. Ei koskaan ennen syksyä 2020 ja päätöstä käynnistää Splann!, kukaan tämän Bretagnen journalistisen tutkimuksen kansalaisjärjestön perustajista ei ollut joutunut lähtemään niin monelle tuntemattomalle alueelle: jättämään voittoa tavoittelemattoman järjestön perussäännöt, hallinnoimaan 61 272 euroa lahjoituksina (keskiviikkona 9. kesäkuuta), solmimaan kumppanuuksia muut tiedotusvälineet, kommunikoi tämän projektin ympärillä “Journalismi sosiaalista muutosta varten”. On hienoa olla uskoa ja alle 30-vuotias, lepo puuttuu joskus …

Muutaman päivän sisällä Sylvain Ernaultin, Juliette Cabaço Rogerin, Gwenvaël Delanoën, Kristen Falc’honin ja Faustine Sternbergin työn ensimmäinen hedelmä koordinoi Splann! (“Selkeä”, bretonin kielellä) heidän säveltämänsä ilmestyy vihdoin päivänvalossa. Allekirjoittanut Caroline Trouillet (voittaja vuonna 2018 XXI ja France Info), tämä tutkimus paljastaa “Laiminlyöty ilmansaaste, joka on peräisin Bretagnesta, mutta vaikuttaa muihin alueisiin” ilmestyy kansalaisjärjestöjen ja Mediapart. Breizh-radioiden (Radio Kerne, Arvorig FM, Radio Kreiz Breizh…) ja France 3 Bretagnen antennit toistavat myös tämän. Sitten kuka tahansa haluaa, ottaa aiheen mielensä mukaan, koska klo Splann!, tietoja pidetään yleisenä hyödykkeenä.

Ennen kuin sinne saapui, se oli toisen tyyppinen väsymys, joka oli tarttunut nuoriin tämän uuden välineen alkuun. Suurimmalla osalla heistä oli tekniikan korkeakoulututkinto (DUT), joka hankittiin IUT: lta Lannionilta (Côtes-d’Armor). . Ensimmäisen synnytyksen lopussa, 8. toukokuuta 2020, toimittaja Inès Léraudin tukisarakkeen lukema, julkaisija Vapauta, provosoi näissä kuplivissa alkuperän tai adoptoinnin bretoneissa ylivoimaisen ja kapinan muodon. Tätä ei voi jatkaa.

“Käännekohta”

He eivät voi enää sietää sitä, että France Culture -kulttuurin “Breton Journal” -lehden johtaja ja Pierre Van Hoven kanssa kirjoittanut sarjakuvan tutkimuksen yhdessä. Vihreät levät: kielletty tarina (La Revue Drawn, Delcourt, 2019) joko pelättiin, koettelemusten uhalla, estänyt osallistumasta paikallisille kirjamessuille, koska sen tutkimukset häiritsivät erittäin voimakasta Bretonin maatalous- ja elintarviketeollisuutta. “Tarvitsimme yhdessä Inès Léraudin tukikomitean kanssa toimittajien aloitteen”, kertoo Sylvain Ernault, sanomalehtien esittäjä radioasemalla, jonka nimi on hiljaa, jotta työnantaja ei voi syyttää häntä.

Sinulla on 74,67% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

valitse tämä sivusto