June 24, 2021

Palkansaajat olivat odotettua korkeammat Ranskassa vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä

Hyviä uutisia työllisyystilanteessa: Covid-19: stä huolimatta työpaikkojen luomisen kasvu yksityisellä sektorilla oli odotettua voimakkaampaa ensimmäisellä vuosineljänneksellä, kasvua 0,5% eli 88 800 nettoluotosta torstaina 10. kesäkuuta julkaistun lopullisen arvion mukaan Tilastokeskus (Insee).

INSEE on tarkistanut ylöspäin alustavaa arvionsa 7. toukokuuta, jonka mukaan yksityissektorilla luotiin 57 300 työpaikkaa (+ 0,3%) joulukuun 2020 lopun ja maaliskuun 2021 lopun välillä. Alustavassa arviossa ”Näimme yksityisen työllisyyden lisääntyvän ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja se oli yllätys, koska olimme uskoneet sen vähenevän. Ja siellä vahvistamme tämän kasvun ja sitä jopa tarkistetaan ylöspäin “kommentoi Sylvain Larrieu, INSEE: n työmarkkinoiden synteesi- ja konjunktiodivisioonan johtaja. Maaliskuun taloustilannetta koskevassa muistiossa instituutti oli itse asiassa ennustanut toimihenkilöiden pienen laskun ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Julkisen työllisyyden myötä, jota ei ilmestynyt toukokuun alun julkaisussa ja joka on melkein vakiintunut (- 2700 työpaikkaa), toimihenkilöt kasvoivat kokonaisuudessaan ensimmäisellä neljänneksellä 0,3% (+ 86100 työpaikkaa), kun – 0,1% (- 22800 työpaikkaa). ) edellisellä vuosineljänneksellä. Mutta kaiken kaikkiaan työllisyys on edelleen olemassa “Hyvin alle tasonsa vuoden 2019 lopussa”, ennen Covid-19-kriisiä, muistelee herra Larrieu.

Ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa yksityiset toimihenkilöt työllistivät 1,2 prosenttia alle vuoden 2019 tason (eli – 243 400 työpaikkaa), kun taas julkinen työllisyys ylitti kriisiä edeltäneen 0, 6 prosentin tason (+ 33600). Kaiken kaikkiaan toimihenkilöt ovat vuoden 2021 alussa tasolla, joka on verrattavissa vuoden 2019 alkuun, kertoo INSEE.

Rakentaminen ja terveys ylittävät kriisiä edeltäneen tason

Kohdassa 1On vuosineljänneksellä 2021 ja vuoden 2020 voimakkaiden vaihteluiden jälkeen vuokratyöskentely, työmarkkinoiden kompassi, on lähes vakiintunut (+ 0,3% eli + 2400 työpaikkaa). Määräaikainen työsuhde oli kuitenkin 5 prosenttia alle vuoden 2019 maaliskuun 2021 lopun tason (- 39600 työpaikkaa).

Lukuun ottamatta vuokratyötä, työllisyys on teollisuudessa lähes vakaa (+ 0,1% 1On eli 1 900 työpaikkaa), mutta jää jälleen kriisiä edeltäneen tason alapuolelle (- 1,8% tai – 55 600 työpaikkaa). Kaupallisten palvelujen sektorilla, lukuun ottamatta vuokratyötä, toimihenkilöt kasvoivat maltillisesti (+ 0,4% eli + 47900). Se pysyy selvästi vuoden 2019 lopun tason alapuolella (- 2% eli – 239600).

Toisaalta se kasvoi huomattavasti rakentamisessa (+ 1,4% eli +19800) ylittäen selvästi kriisiä edeltäneen tason (+ 3,5% vuoden 2019 loppuun verrattuna tai +50800). Lopuksi työllisyys ulkomaisella palvelualalla kasvoi 0,2% (+17700). Myös tässä se ylittää kriisiä edeltäneen tason (+ 1% vuoden 2019 loppuun verrattuna tai + 76500), pääasiassa terveydenhuoltoalalla (+ 3,5% tai 55900 työpaikkaa).

Jaottelu sektoreittain on “Suhteellisen looginen” Kriisin vaikutukset huomioon ottaen Larrieu huomauttaa. Kahdella heistä on työllisyysaste “Merkittävästi korkeampi kuin ennen kriisiä” : rakentaminen ja terveys kaikilla näillä aloilla “Noin 50 000 työpaikkaa enemmän kuin ennen kriisiä”, terveyden edetessä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, hän toteaa. “Merkittävimmät tappiot ovat yllättämättömiä majoituksessa, ateriapalvelussa ja taiteessa, viihteessä, kulttuurissa”, johon Covid-19 vaikuttaa hyvin « 10% verrattuna kriisiä edeltäneeseen tasoon, jatkaa asiantuntija.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Covid-19-kriisistä huolimatta Ranska on edelleen houkuttelevin maa Euroopassa

Alle vuosi ennen presidentinvaaleja tulevaisuus on epävarma työllisyysrintamalla, kun taas hallitus aikoo poistua asteittain “Riippumatta kustannuksista”. INSEE antaa heinäkuun alussa ennusteet työllisyyden kehityksestä vuoden loppuun mennessä, mikä antaa mahdollisuuden nähdä “Paluu normaaliksi”.

Maailma AFP: n kanssa

valitse resurssit