June 24, 2021

Sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta EKP säilyttää rahataloudellisen tukensa

Euroopan keskuspankki on päättänyt lykätä vaikeita päätöksiä lukuvuoden alkuun. Torstaina 10. kesäkuuta pidetyssä hallintoneuvoston kokouksessa se päätti pitää raha-infuusion paikallaan pandemian alusta lähtien samalla tasolla. Sisäisiä erimielisyyksiä – jotkut kuvernöörit vaativat talouden tukemisen vähentämistä – ei kuunneltu.

EKP: n puheenjohtaja Christine Lagarde tiivisti asenteensa yhdellä ilmauksella: «Vakaa käsi» (kirjaimellisesti “vakaa käsi”). Yksi tapa sanoa, että keskuspankki jatkaa työtään talouden auttamiseksi. Antaakseen valtioiden rahoittaa itsensä tänä ajanjaksona “riippumatta kustannuksista”, se on maaliskuun 2020 jälkeen käynnistänyt hätäohjelman pandemian edessä (PEPP), jonka tarkoituksena on ostaa epäsuorasti euroalueen maiden velat. Tämän kokonaispuitteet ovat 1 850 miljardia euroa, joista 1100 miljardia on nyt käytetty.

Vaikutus siitä, että “asioita tapahtuu kulissien takana”

Talouden elpymisen lähestyessä keskustelu on nyt tämän tuen asteittaisesta peruuttamisesta. Maaliskuussa nähdessään korkojen nousevan Frankfurtin instituutio ilmoitti ostavansa velkaa nopeammin. “Merkittävästi korkeampi”noin 17 miljardista 20 miljardiin euroon viikossa. Tänä torstaina hän otti tämän pienen lauseen julistaen pitävänsä rytmiä “Merkittävästi korkeampi”.

Lue myös artikkelimme maaliskuussa 2021: EKP tehostaa toimintaansa toiminnan tukemiseksi

Perinteiset haukat eivät kuitenkaan ole kaukana. Mminä Lagarde myöntää, että 25 johtokunnan jäsentä eivät ole kaikki samaa mieltä. ”Keskusteltiin ostotahdista. (…) Täällä ja siellä oli muutama erilainen mielipide. “ ”Hyvä se [Christine Lagarde] lähetti vakauden ja jatkuvuuden viestin, vaikutelmamme on, että kulissien takana tapahtuu paljon ”, sanoo Frederik Ducrozet, strategia Pictetistä, yksityisestä sveitsiläisestä pankista.

Jos EKP: n sisäiset keskustelut ovat salaisia, haukat tunnetaan: ne tulevat Saksan, Hollannin, Itävallan ja Suomen keskuspankeilta. Alankomaiden keskuspankin pääjohtaja Klaas Knot otti jo huhtikuussa avoimesti esiin kysymyksen PEPP: n asteittaisesta peruuttamisesta.

Optimistinen mutta varovainen EKP

Toistaiseksi talouden elpymisen merkit ovat kuitenkin liian epävarmoja. Rokotus kiihtyy koko euroalueella ja terveysrajoitukset poistetaan peräkkäin. Mutta elämä ei ole läheskään palannut normaaliin rytmiin. Turistikausi on edelleen hyvin epävarma, ja matkustaminen maasta toiseen on edelleen vaikeaa. Kysymys on myös se, kuinka nopeasti kotitaloudet käyttävät pandemian aikana kertyneitä säästöjä. Tällä hetkellä euroalueen bruttokansantuote (BKT) on 5,1% alle Covid-19: een liittyvän kriisin.

Sinulla on 46,43% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Miksi et tarkista tästä