June 24, 2021

Valtion kannalta EMP-lasku on vähemmän tärkeä kuin pelätään

Ovatko valtion takaamat 140 miljardin euron lainat yrityksille kriisin voittamiseksi todellinen aikapommi taloudelle konkurssien ja maksamattomien velkojen vuoksi? Julkisen politiikan instituutin (IPP) tutkijoiden kirjoittama muistio, joka julkaistiin keskiviikkona 9. kesäkuuta, relativisoi suurelta osin EMP: hin perinteisesti liittyvät riskit. Päinvastoin, kirjoittajien mukaan tämä toimenpide “Vaikuttaa siltä, ​​että se on suojannut edunsaajiaan konkursseilta, jotka muuten olisivat olleet väistämättömiä”. Kun otetaan huomioon talouden elpymisen mahdollisuudet, riski siitä, että suuri joukko yrityksiä ei pysty maksamaan lainojaan takaisin, on rajallinen, korostavat setelin allekirjoittaneet neljä ekonomistia, Laurent Bach, Nicolas Ghio, Arthur Guillouzouic ja Clément Malgouyres.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Globaali elpyminen, vipu ranskalaisten yritysten elvyttämiseen

“Ainakin lyhyellä aikavälillä diagnoosi on melko rauhoittava”, tiivistää Arthur Guillouzouic. – Yritysten ottamat lainat ovat varmasti lisänneet niiden bruttovelkaa. Näyttää kuitenkin siltä, ​​että yritykset ovat ottaneet nämä lainat massiivisesti varotoimenpiteenä erittäin epävarmassa tilanteessa. Sen sijaan he käyttivät niitä vakuutuksena kuluttamatta käteistä. “ Näiden johtopäätösten tekemiseksi IPP-tutkijat tutkivat julkisen talouden etuuksista hyötyvien pörssiyhtiöiden sekä niiden yhtiöiden taseet, jotka sulkivat tilinsä ennen 31. joulukuuta 2020.

“Tällainen suuruus”

Valtion takaamien lainojen massiivisuus – lähes 680 000 yritystä on hyötynyt niistä, toisin sanoen joka kolmas yritys, kymmenen kertaa enemmän kuin vuosina 2008–2009 -, sidottujen summien määrä ja kriisin tilanne voivat todellakin olla antaa kylmän hiki pankeille, jotka ottavat 10% riskistä, kuin Bercy, joka ottaa 90%. “Nämä lainat ovat kasvaneet siinä määrin, että on pelätty, että suurelle osalle yrityksiä velkakuorma muuttuu nopeasti kestämättömäksi”, myöntää IPP: n muistion.

Ranskan pankkiliiton puheenjohtaja ja Crédit Agricolen toimitusjohtaja Philippe Brassac, ellei hän ole tammikuun 2021 puolivälissä arvioinut, että 5-10 prosenttia yrityksistä, jotka ovat ottaneet jonkin näistä lainoista, eivät ehkä pysty noudattamaan määräaikojaan. ? Toukokuun puolivälissä senaatin talousvaliokunnan tiedotusraportti ilmaisi huolensa “EMP: iin liittyvät mahdolliset CSS-vaikutukset”, yhdistämällä niiden yritysten epäonnistumiset, jotka eivät pysty maksamaan velkojaan, investointien väheneminen ja pankkien luottotappioiden lisääntyminen. Lopullinen ja pelätty skenaario on, että finanssikriisi lisätään Covid-19: ään liittyvään kriisiin.

Sinulla on 48,96% tästä artikkelista luettavissa. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

lue arvostelu