August 4, 2021

Ammatisointisopimukset laskivat voimakkaasti vuonna 2020

“Vuonna 2020 rekrytoimme 5100 työharjoittelijaa, joista 80% oli oppisopimuskoulutusta ja 20% ammatillista koulutusta, kun vastaava luku vuonna 2016 oli 4600 ja 40%”., kertoo Rachel Compain, Engie-ryhmän sosiaalisen kehityksen ja monimuotoisuuden johtaja. SNCF: ssä dynamiikka on samanlainen: 25% vuonna 2020 rekrytoiduista työharjoittelijoista oli ammatillista koulutusta, kun vastaava luku oli 57% vuonna 2019 ja 64% vuonna 2018.

Nämä esimerkit vahvistavat maanantaina 7. kesäkuuta julkaistut tutkimuksen, tutkimusten ja tilastojen edistämistä käsittelevän osaston (Dares) luvut: ammattisopimusten houkuttavuus romahti vuonna 2020. Huolimatta hallituksen asettamista palkkauspalkkioista taloudellisen taistelun torjumiseksi kriisin vuoksi vuonna 2020 allekirjoitettiin vain 112 742 ammattisopimusta, mikä on noin 48 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019 (218 700). Vuonna 2018 alkanut lasku koskee kaikkia pääkaupunkiseutuja ja kaikkia päätoimialoja.

“Reintegraatiotyökalu”

Ammatillistamissopimuksen mukainen koulutus, joka on osa jatkokoulutusta, perustuu ulkoisen oppilaitoksen teoreettisen koulutuksen ja yrityksen käytännön koulutuksen väliseen yhteyteen. “Sopimuksen tavoitteena on saada pätevyys, mielestämme se on paras työllistymisen väline työttömille, arvioi Francis Lévy, Ranskan työnantajaryhmien liitto (GEIQ) integraatio- ja pätevöitymissihteereiksi). Järjestöt johtavat yrityksiä, joilla on rekrytointiongelmia ja jotka palkkaavat usein ammattisopimuksia.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Apu vauhdittaa oppimista “kriisinvastaisena” ratkaisuna

Tämä sopimus ei ole tarkoitettu vain 16-25-vuotiaille nuorille, vaan myös 26-vuotiaille ja sitä vanhemmille työnhakijoille sekä sosiaalietuuksien saajille, kuten RSA. Daresin mukaan 31,4% uusista ammattisopimusten allekirjoittajista on 26-44-vuotiaita, kun vastaava luku vuonna 2019 oli 24,1%: Ammatillistamisen väheneminen keskittyy alle 30-vuotiaisiin, jotka ovat myös oikeutettuja oppimaan.

“Oppisopimusrahoituksen rahoittamisesta on yleisesti ottaen tullut edullisempaa koulutusorganisaatioille kuin ammatillistamiseen liittyvä”, toteaa valtiovarainministeriön raportti.

Sinulla on 59,35% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Luin tätä