August 2, 2021

Pää- ja toissijaisen asunnon vaihdon oikeudelliset seuraukset

Asut parina tai perheen kanssa kaupunkiasunnossa ja omistat myös talon, jossa vietät lomaa. Etätyön ansiosta vietät yhä enemmän aikaa jälkimmäisessä ja olet parhaillaan muuttamassa huoneistosi pied-à-terreksi. Ole varovainen, jos aiot muuttaa kiinteistösi tilaa ja muuttaa talosi pääasunnoksi, ennakoi ennen muutoksen aloittamista oikeudelliset vaikutukset. Koska liittotyypistäsi riippuen, sillä voi olla tärkeitä seurauksia.

Palauta toimintavapautesi

Ensimmäinen tapaus: jos olet naimisissa, järjestelmästä riippumatta, pääasuinpaikka on perheen asuinpaikka. Vaikka viimeksi mainittu kuuluu kokonaan omistukseensa vain yhdelle puolisoista, toisin sanoen että se on puolison oma omaisuus, hänen on välttämättä hankittava toisen suostumus voidakseen myydä sen. “Jos pariskunnassa on ristiriita tai erimielisyys, se voi estää myynnin pitkäksi ajaksi”, muistuttaa Arlette Darmon, notaari ja Monassier-ryhmän puheenjohtaja. Koska toisaalta toisen puolison suostumus ei ole välttämätöntä toissijaisen asuinpaikan luovuttamiseksi, asuinpaikan aseman muuttaminen voi siten joskus antaa kiinteistön omistaneelle puolisolle mahdollisuuden palauttaa toimintavapauteensa…

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Kiinteistöt: Pitäisikö meidän antaa periksi maaseudun kutsulle?

Asuinpaikan muutoksen toinen siviilivaikutus liittyy perintöön. Koska jos olet naimisissa, eloonjäänyt puolisosi hyötyy automaattisesti elämästä pääasunnossa. “Hän voi siis pysyä siellä elämänsä loppuun saakka, pitäen myös huonekalut ilman, että muut perilliset pystyvät vastustamaan niitä”, muistelee Arlette Darmon. Huomaa, että tämä oikeus koskee vain pariskunnan viimeistä pääasuinpaikkaa eikä missään tapauksessa muuta kiinteistöä. Lisäksi, jos haluat menettää eloon jääneeltä puolisoltasi sen, sinun on laadittava virallinen notaari.

Suojattu kaikilta riidoilta

PACS: n suhteen selviytynyt kumppanisi voi myös yöpyä viimeisimmässä miehitetyssä pääasunnossa. Mutta lyhyemmäksi ajaksi, koska laillisesti hänellä on vain yhden vuoden väliaikainen oikeus asumiseen; tässäkin perilliset eivät voi vastustaa sitä. “Tämän oikeuden riistämiseksi on myös laadittava testamentti”, muistuttaa Nathalie Couzigou-Suhas, Pariisin notaari. Jos sinulla on jo lapsia edellisestä liitosta ja haluat estää eloonjäänyttäsi puolisoa tai kumppania olemasta yhdessä heidän kanssaan kuolemasi jälkeen, on suositeltavaa käyttää ”etuuskohtelu” -lauseketta. Sen on sisällyttävä avioliittoon tai parisuhteeseen, ja se voi koskea vain pääasuinpaikkaa. Konkreettisesti, “Tämä lauseke tarjoaa perheelle mahdollisuuden ostaa tämä kiinteistö takaisin kokonaisuudessaan, jos hän haluaa, ja palauttaa myyntituotot perillisille”, kertoo Pariisin notaari Laurent Mazeyrie. Sen ansiosta suojaat perheesi kaikilta riidoilta ryöstämättä lapsiasi.

Sinulla on jäljellä 10,17% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

tästä lähteestä