July 28, 2021

Euroopan keskuspankki on valmis antamaan inflaation ylittää 2%

Christine Lagarde on onnistunut yllättämään pienen keskuspankkiirien maailman ilmoittamalla strategisen tarkastelunsa tuloksista paljon odotettua aikaisemmin, minkä odotettiin syksyllä. Euroopan keskuspankin (EKP) presidentti esitteli heidät yllätyslehtikokouksessa torstaina 8. heinäkuuta. Se ilmoittaa teknisestä mutta tärkeästä pölystä Frankfurtin instituution, euroalueen pilarin, toiminnassa.

Artikkeli varattu tilaajillemme Lue myös Sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta EKP säilyttää rahataloudellisen tukensa

Tärkein johtopäätös: EKP tunnustaa nimenomaisesti olevansa valmis antamaan inflaation ylittää 2 prosentin tavoitteensa “Väliaikaisesti” jos hinnat ovat aiemmin olleet tämän tason alapuolella. “2% ei ole katto”, korostaa Mminä Lagarde.

Talouden hiukan ylikuumenemisen antaminen on hyvä asia, jotta elpyminen saadaan voimaan, EKP sanoo

Aihe on tämänhetkisen taloudellisen keskustelun ydin. Inflaatio on euroalueella tällä hetkellä 2% ja sen pitäisi kasvaa tulevina kuukausina. Mutta tämä on pandemian lopettamisvaikutus, kun taas euroalueella oli hetkeksi inflaatio inflaatiossa syksyllä 2020. Tässä yhteydessä on hyvä antaa talouden hiukan ylikuumentua, jotta juurtuminen voidaan palauttaa, EKP uskoo. Tämän tarkoituksena on välttää laitoksen tekemät vakavat virheet vuosikymmen sitten euroalueen kriisin alkaessa, jolloin korkoja nostettiin, kun taas elpyminen oli edelleen hyvin heikkoa.

Tämän uuden inflaatiotavoitteen avulla voidaan lopettaa outo kompromissi, jonka EKP saavutti viimeisimmässä strategisessa katsauksessaan vuonna 2003 eli 18 vuotta sitten. Tuolloin se oli määritelty “Alle mutta lähellä 2%”, joka oli voitto hyvin ortodoksiselle saksalaiselle Bundesbankille, joka ei varsinkaan halunnut hintojen liukastua.

Siitä lähtien kaikki EKP: n presidentit ovat joutuneet viittaamaan tähän sekavaan lauseeseen. Nyt uusi tavoite on paljon yksinkertaisempi: 2%. Ennen kaikkea se on “Symmetrinen. “ Ylä- tai alapuolella oleminen on selvää “Myös ei-toivottu”, selittää Mminä Vartija. Liian matalana pysymisessä ei ole enää järjestelmällistä puolueellisuutta. “Tämä uusi tavoite merkitsee EKP: n Bundesbank-perinteen päättymistä”, sanoo tutkimusyrityksen Capital Economicsin taloustieteilijä Andrew Kenningham.

“Ei vallankumous”

Kuinka pitkälle EKP on valmis menemään? Yhdysvalloissa Yhdysvaltain keskuspankki on jo ilmoittanut tavoitteensa “Symmetria” inflaatio syksyllä 2020. Tänään hintojen nousu on saavuttanut 5%, mutta Fed kieltäytyy edelleen tiukentamasta rahapolitiikkaansa uskoen ilmiön olevan väliaikainen. Lehdistötilaisuudessa Mminä Lagarde yritti irrottautua tästä lähestymistavasta huomauttamalla, että hänen strategiansa poikkesi Fedin strategiasta, ja vihjaen, että se todennäköisesti olisi vähemmän suvaitsevainen.

Sinulla on jäljellä 40,1% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

katso