August 1, 2021

Onko perhe-eläkettä taannehtivaa?

Kysymys asiantuntijalle

Jos haen perhe-eläkettä myöhässä, saanko kuukaudet, joita en ole saanut kuoleman jälkeen?

Kun menetät puolisosi tai entisen puolison, sinulla on tietyin edellytyksin oikeus perhe-eläkkeeseen kullekin eläkejärjestelmälle ominaisin ehdoin.

Nämä perhe-eläkkeet on haettava, eikä niitä myönnetä automaattisesti. Useimmissa järjestelmissä sinulla on 12 kuukautta aikaa tehdä tämä, jotta perhe-eläkkeesi voi tulla voimaan 1. päivänä.On puolisosi tai entisen puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden päivä. (Tarkista kuitenkin aikaraja, joka pätee kuhunkin suunnitelmaan, johon vainaja oli sidoksissa.)

Lue myös Eläkkeet: mitkä ovat ehdot palautuksen saamiseksi?

Jos suoritat prosessin määräajan jälkeen, palautus tulee voimaan vasta pyyntöäsi seuraavana päivänä. Menetettyä aikaa ja rahaa ei korvata, taannehtivaa vaikutusta ei ole.

On syytä muistaa, että kullekin järjestelmälle asettama ikäehto palauttamisen vaatimiseksi – se on monissa tapauksissa 55 vuotta, esimerkiksi työntekijöiden perusjärjestelmässä tai Agirc-Arrcossa, heidän lisäjärjestelmänsä – ei vastaa kuolleen puolison ikä, mutta eloonjääneen puolison ikä. Sekavuus on yleistä.

Lue myös Kuinka voit hakea perhe-eläkettäsi yhdellä kertaa

On myös hyödyllistä korostaa, että kuolleen puolison ei tarvitse olla eläkkeellä palauttamista varten. Jos hän ei ollut vielä eläkkeellä, laskenta tehdään jo hankittujen oikeuksien perusteella iästä riippumatta.

verkkosivusto