August 1, 2021

Roger Faurouxin, teollisuuden, entisen ministerin ja humanistisen älymystön kuolema

Iso pomo, ENA: n (National School of Administration) johtaja, mutta myös ministeri François Mitterrandin johdolla: Roger Fauroux oli ollut korkeimmissa tehtävissä 1990-luvun alkuun saakka. Myöhemmin tämä käytännöllinen älymystö vaikutti edelleen julkiseen elämään kamppailuillaan koulujen, valtion tai asuntopolitiikan uudistamiseksi. “Hän oli hieno mies kaikessa sanassa, huomauttaa Ranskan vakuutusliiton entinen presidentti Bernard Spitz, joka kirjoitti hänen kanssaan useita kirjoja. Späälinja oli hänen katoliseen uskoonsa liittyvä syvä humanismi ”. Roger Fauroux kuoli perjantaina 16. heinäkuuta Pariisissa 94-vuotiaana.

Syntynyt 21. marraskuuta 1926 Montpellierissä, entinen Ecole normale supérieure -opiskelija, saksalainen teologian tohtori ja tutkija, finanssitarkastaja, oli liittynyt vuonna 1961 Compagnie de Pont-à-Moussoniin, Lorrainen valettuun yhtiöön. rautaputket yhdeksän vuotta ennen kuin se sulautui Manufacture des Glaces de Louis XIV: ään, josta tuli Saint-Gobain. Sitten Ariégeois nousi riveihin ennen kuin saavutti ryhmän päällikön heinäkuussa 1980, juuri ennen François Mitterrandin käynnistämiä kansallistamisia. Mutta kun hänen ikäisensä Crédit Lyonnaisissa tai Péchineyssä erotettiin tässä yhteydessä, Roger Fauroux pysyi ainoana tehtävässään.

«Saint-simonien»

”Olen Saint-Simonian, nimetty yhdeksästoista-luvun alun filosofi-ekonomistin mukaane vuosisadalla. Hänen tapaansa uskon edistykseen, inhimilliseen toimintaan ja järkeen, koulutukseen ja moraaliin, yrittäjyyteen ja valtioon. Uskon markkinoihin, mutta en sen ihmeisiin “, kuvaako hän itseään myöhemmin haastattelussa Maailman, Maaliskuussa 1990. Vasemmistokeskustan johtaja toisaalta mieluummin ennakoi tammikuussa 1986 muutoksenhimon, jonka oikeanpuoleinen odotti palanneen, ja luovuttaa tuolinsa Jean-Louis Beffalle. Saint-Gobainissa perinne jatkuu: pomo ritarit seuraajansa.

Roger Fauroux aikoo korvata Simon Noran ENA: n kärjessä. “Hän on vanha kauneus, joka piilottaa ryppyjä, mutta on hieman vanhentunut ja joka ei ole sopeutunut maailman evoluutioon”, hän tunnustaa eliitin muodostumisesta. Samalla hän aloitti päivittäisen iltapäivän osakasrakenteen Monde Investissementsin (nykyinen Le Monde Entreprises) puheenjohtajuuden. Hänestä tulee jopa lyhyt vuosisadan presidentti, ennen kuin hän erosi 12. toukokuuta 1988 kaikista tehtävistään: ystävä Michel Rocard kutsui hänet liittymään uuteen hallitukseensa teollisuus- ja aluesuunnitteluministerinä.

Sinulla on 37,79% tästä artikkelista. Loput on tarkoitettu vain tilaajille.

Toimialuenimesi