June 24, 2021

100 vuotta kiusaa Charlie Parkeria

Charlie Parker Hän oli yksi suurimmista jazz-nukketeatterijärjestöistä. A tappaja, kuten sanankielessä sanotaan, hänen instrumentinsa valtavasta hallitsemisesta, jolla hän voisi soittaa kaksinkertaisen määrän nuotteja sekunnissa kuin kukaan hänen kollegansa. Käsien pelottomalla nopeudella hän vei musiikkia, improvisaatiota ja saksia (alttoa) paikkoihin, joihin ei ollut koskaan päästy. Se kuului Bebopin jazzmuusikkosukupolvelle, joka riisuttiin symbolisesti swing-aikakauden jazzmiehien sukupolvi uudella musiikilla: aivot, mahdoton tanssia ja jolla ei pyritty miellyttämään kaupallista makua. Sen voima ei lepännyt big bandin orgaanisissa vastapisteissä, vaan kiehui instrumentaalisoolojen tulessa (monet ensimmäisistä Bebop-levytyksistä tehtiin vasta, kun muusikko aloitti soolonsa).

Charlie “Bird” Parker, joka täyttäisi 100 vuotta tänä lauantaina 29. päivänä, johti muusikoiden sukupolvea, joka tuli näistä swing-perheistä ja tappaisi varovasti hänen musiikilliset vanhempansa: Parker soitti Earl Hinesin big bandissä, Dizzy Gillespie Cab Callowayssa ja Thelonious Munkki on Coleman Hawkinsissa. Kolme kapinallista, jotka loivat Bebopin ja ottivat oppimansa vanhimpiensa kanssa kehittymään ja mullistamaan sen.

Kansas Cityssä syntynyt Parker varttui kaupungissa, joka hengitti jazzia ragtime- ja dixieland-alusta lähtien. Mutta mikään jazz-kartasto maantieteellisenä ja musiikkikarttana, joka koostuu pääasiassa Chicagosta, New Yorkista ja New Orleansista, ei voisi kuvitella Birdin saksin puhaltavan hurrikaanituulta. Postmodernisuuden teoriana – joka selittää tämän liikkeen kaikista samassa rakennuksessa rinnakkain olevista arkkitehtuurityyleistä – Parker-sävellysten rakennuksen rakentaminen saavutti huippunsa standardien, jazzin tiilen ja laatan mukaan.

Clint Eastwoodin elämäkerta ”Bird” (1988) kertoo muusikon uran hyveistä ja alamäistä.

Parker voisi mainita Ben Websterin soolon ”Cotton Tail” -elokuvassa tai Coleman Hawkinsin legendaarisen improvisaation kappaleelle ”Body and Soul”. Mutta improvisaatio ja Parkerin nero muutti klassikkojen harmoniset rakenteet, kuten “I Got Rythm” (Gershwin) ”antropologiaksi” ja ”näppäryydeksi”, ”Indianasta” ”Donna Lee: ksi” tai ”Kuinka korkealle kuulle” “Ornitologia”. Ylimääräisten “Ko-ko” ja pohjimmaisten Bebopien, “Salt Peanuts” (kirjoittanut Gillespie), “Confirmation” ja “Dexterity” lisäksi kaikki nämä sävellykset antoivat herkän anatomian. bebopin ruumis ja sielu. Musiikki, joka ei ollut sekoitus tai pastiche, eikä se ollut palimpsest kerroksista kerralla viheltävien melodioiden kerroksista; mutta modernismi, joka oli tullut pysymään.

Se vallankumous, jonka Bird toi, johti siihen, että kaikki sodanjälkeiset jazzmiehet halusivat soittaa kuten hän. Parker oli nykyaikainen Hamelin-muusikko: saksofonistien lisäksi rumpalit, pianistit ja basistit jäljittelivät hänen tyyliään. Mutta Parkerin nopealla tempolla, virtuoosilla ja ultraäänellä sormittamisella olisi hinta kokopäiväiselle elämälle, joka palaisi nopeasti eikä hitaasti. Hän kuoli 34-vuotiaana ja hänen elämäkerransa mukaan hän oli käyttänyt heroiinia 16- tai 17-vuotiaasta asti. Hänen elämänsä oli muusikkona ja kokopäiväinen addikti.

Kun hänen jälleenmyyjänsä (jonka sanottiin olevan kiinteä osa hänen rojalteistaan ​​ja jolle hän sävelsi teoksen “Moose The Mooche”) vangittiin, hän korvasi heroiinin juomalla ja jotkut hänen levytyksistään tuli niin humalassa, että tuottajan oli pidettävä hallussaan äänittäessään “Lover Man”. Hänen seuraajansa oppivat tuon äänityksen ulkoa. Huomautus (kidutetusta) muistiinpanosta. Kuuden kuukauden aikana, jonka hän vietti Kalifornian Camarillon psykiatrisessa sairaalassa, hän sävelsi hullun, hylätyn ja hullun keskuudessa klassisensa “Relaxin ‘at Camarillo”.

Mutta kysymys, 100 vuotta hänen syntymänsä jälkeen, hagiografioiden ja tuhansien online-artikkeleiden kanssa, on: missä Parkerin perintö on? Ei nykyisen jazzin näkyvämmällä puolella, joka ehkä on omaksunut Coltranen post-bop-tyylin tuona musiikkina. Parkerin musiikki ei varmasti ole aluksi helposti saatavilla tai yksinkertaista. Selittääkseen sen vaikuttavan järistyksen kulttuurissa, Wynton Marsalis sanoo Ken Burnsin dokumenttielokuvassa Jazz: “Ei se, miten sinuun pääsee, vaan miten sinä pääset siihen. Beethovenin musiikki ei tule lähelle sinua tai Picasson luomuksia: sinun täytyy päästä lähemmäksi Parkeria ja hyödyntää sitä ”.

Parasta, mitä Birdin hyödyntämiseksi ja ymmärtämiseksi on tehdä, on lähestyä ensimmäisiä ja uraauurtavia tallenteitaan Savoy Recordsille (äskettäin julkaistu uudelleen digitaalisena muodossa ja vinyylinä tänä vuosipäivänä) tai Dial-etikettiin, johon sisältyy Parkerin asetettu nuori Miles Davis. Tai erinomainen laatikko Täydellinen Charlie Parker On Verve, joka sisältää hänen albumit Big Bandsin kanssa, hänen kuuluisat Charlie Parker -kvartettonsa Hi-Fi- tai Latin-kokeissa (hänen käsittelemättömän versionsa “La cucaracha”). Yksi tapa päästä lähemmäksi a välttämätön 1900-luvun muusikko, että vaikka emme näe sitä, jatkaa spontaanuuden, luomisen ja improvisaation kieliä jazzissa ja 2000-luvun taiteessa.


Elämäkerrojensa mukaan Parker oli käyttänyt heroiinia murrosiästä lähtien.

Vaikutukset ja kunnianosoitukset

Dizzy Gillespie kutsui Charlie Parkeria “sydämeni toiseksi lyönniksi”. Kaunis lausunto kiintymyksestä ja kunnioituksesta. Ja näkyy jo hänen Bird and Diz -albuminsa kansikuvassa olevasta valokuvasta, jossa Gillespie hymyilee ja näkee toisen ylpeänä huuhdellun. He ovat rytmin ystäviä ja veljiä. Parkerin uusi musiikki, Bebop, hän tarvitsi amerikkalaista taidetta, joka oli hänen räjähtävän aloituksensa, nopeutensa ja rytminsä huipulla. “Jazz? Luulin, että se oli ainoa luova asia, joka tapahtui tässä maassa ”, julisti taidemaalari Jackson Pollockin leski pian kuolemansa jälkeen. tippuminen Pollockista, maalin heittämisen ja tippumisen tekniikasta, täydellisin ja sanaton tapa selittää lintu: nestemäinen taide, joka ravistaa meitä päähän, mutta on todella monimutkainen ja jossa runko, harjan tai saksin moottori on energisesti ja fyysisesti sitoutunut vapauteen.

Mutta Beatnik-liikkeen kirjallisuudessa Bird kuullaan, ymmärretään ja vahvistetaan. Kauan ennen kuin “hipsteristä” tuli tyylikäs termi trendikkäiden parturimyymälöiden mainostamiseksi, boheemi beatnik tunnistettiin alkuperäisellä merkityksellään, joka tuli jazzista ja sen muusikoista: olla viileä, olla moderni ja ennen kaikkea kuunnella Birdiä.

Satoja sivuja Polulla, kirjoittanut Jack Kerouac (kirjoitettu kirjoituskoneen jatkuvalle rullalle, jotta menetys ei menettäisi kirjoituksen puhtautta ja ääliötä), musiikilla on kirjallinen symmetria ilman taukoja ja pysäyttämättä tietä jazzin ilmaisunvapauteen . Romaani on vuodelta 1947, jolloin Bebop kiehui Yhdysvalloissa, ja sen päähenkilöillä Dean Moriarty ja Sal Paradise ovat Parkerin ja Gillespien rytmikkäät kalliot.

William Burroughsin käyttämässä leikkaustekniikassa on myös jazzinen ja Parkerin improvisoitu ja satunnainen mahdollisuus. Allen Ginsbergin runon “Howl” (“… raivokkaan pisteen etsimiseksi …”) kuuluisan alun lisäksi voidaan lukea elämän ja murheen tragediana enemmän kuin Parker. Ja jälleen Kerouac kirjoitti runon “Charlie Parker”, verraten sitä Buddhaan, ja se päättyy tällä tavalla: “Ei enää Charlie Parker / Mutta salainen ja sanomaton nimi, jolla on ansaittu / Sitä ei voida mitata / Täältä ylös, alas, itään tai länteen / Charlie Parker heittää tuomion pois kaikilta ja minulta. “

Irlantilainen rikos- ja kauhukirjailija extraordinaire John Conolly rakensi suurimman osan menestyksestään romaanisaagaan sankariensa ja etsivänsä Charlie Parkerin, lempinimeltään Bird, kanssa jättääkseen kunnianosoituksen epäilemättä.

Espanjan kielellä Cortázar oli edistysaskel: mainitsemassaan Parkerin vuonna Humala, romaani, joka toimii tiivistettynä Bebopin historiana ja erityisesti tarinassa “Vainoja”. Siinä tähdittävä saksofonisti Johnny Carter on selkeä viittaus Parkeriin. traaginen ja avantgardistinen luonne hahmon merkitys korostuu hänen lauseensa toistossa: “Pelaan tätä huomenna”, mutta pikemminkin valitettavaa ja sisäistä taistelua taiteilijasta, joka juoksee kiihkeästi elämänsä lyhyttä aikaa vastaan.

Katso myös

Miles Davis: musta, joka pelasi huomenna

Katso myös

Miles Davis ja Wayne Shorter: Vital ja Lethal

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

.

Piipahda tänne