June 22, 2021

Brian Wilson ja Jumalan vain tietämys tietävät 45 minuutissa

Neljäkymmentäviisi minuuttia on puolet jalkapallopelistä. Brian Wilsonin mukaan hänen oli aika säveltää ”Jumala vain tietää”, yksi Beach Boysin suosituimmista kappaleista – se on itse asiassa eniten soitettua Spotifyssa – sisällytetty perusalbumiin. Lemmikkien äänet (1966), yksi vaikutusvaltaisimmista ryhmän urasta.

“Tosiasia on, että Tony [Asher] ja istuin pianon luona ja sain sen valmiiksi 45 minuutissa. Oletan, että meillä oli joitain käsitteitä ennen aloittamista, kuten rytmipareja, joita halusimme käyttää “, muistelee muusikko omaelämäkerrassaan Olen Brian Wilson … etkä ole (2019, Malpaso).

Tuolloin Wilson työskenteli albumin musiikin parissa kotona, kun taas muut bändit olivat kiertueella. Hän ei enää ollut heidän kanssaan. Koska tien elämä oli uupunut ja paniikkikohtaus Houston-lennon aikana, säveltäjä luopui live-esityksistä vuonna 1964. Bruce Johnston korvasi hänet tähän tehtävään.

Vasemmalta oikealle: Brian Wilson, Carl Wlson, Al Jardine ja Dennis Wilson. Puuttuu Mike Love.

Mutta vastineeksi Brian pakotti itsensä luomaan laadukkaampaa materiaalia ryhmälle, jonka hän integroi veljiensä Carlin ja Denniksen, serkkunsa Mike Loven, lapsuudenystävänsä Al Jardinen ja edellä mainitun Johnstonin kanssa. “Päätin, että ainoa tapa todistaa, ettei päätöksessäni ollut virhe, oli kirjoittaa parhaat kappaleet parhaan musiikin tekemiseksi”, hän selittää kirjassaan.

Näiden linjojen mukaan taiteilija alkoi tammikuussa 1966 äänittää sarjan kappaleita, joiden parissa hän oli työskennellyt ja jossa hän etsi uutta musiikillista suuntaa Beach Boysille. ”Tiesin, että minun oli tutkittava tätä ääntä. Minun piti mennä pidemmälle tuohon suuntaan, tuoda lisää orkesterointia ja erilaisia ​​sovituksia musiikkiin “, hän sanoo edellä mainitussa tekstissä.

Muuten, LP: n musiikin vaikutus tunnetaan Kumisielu, jonka Beatles julkaisi joulukuussa 1965 Wilsonin etsimään suuntaan. “Se on luultavasti kaikkien aikojen paras albumi”, hän julistaa levyssä. “Se on albumi, jossa kaikki virtaa ja kaikki toimii. Muistan, että minuun vaikuttivat ‘Et näe minua’, ‘Etsin läpi sinua’ ja ‘Tyttö’. Se ei ollut vain sanoitukset ja melodiat, vaan myös tuotanto. ja niiden harmoniat. Ne olivat niin ainutlaatuisia ”, hän lisää.

Tällöin merkki, joka olisi avain sävellyksissä, jotka muokkaavat Lemmikkien äänet: Tony Asher. “Loren Schwartz esitteli sen minulle”, muusikko kertoo. “Tony työskenteli mainonnassa ja oli kiinnostunut musiikista, seurasin vain vaistoa, joka kertoi minulle, että hänestä tulee suuri sanoittaja. Kyse oli täysin tunnelmasta ja intuitiosta ”, hän lisää. Aluksi Asherilla oli kaunaa ajatuksesta työskennellä Wilsonin kanssa, mutta tapaamalla hänet henkilökohtaisesti hän lopulta suostui.

Ensimmäisten kappaleiden joukossa, joita duo työskenteli levyn parissa, olivat ”Eikö olisikaan mukavaa”, “Pidä kiinni egollasi” ja monet muut. Siten säveltäjän talossa pidetyssä istunnossa he alkoivat luoda sitä, josta myöhemmin tulee kolmannen singlen ominaisuuden pituus. ”Kappale eteni sujuvasti, kun kirjoitimme sen, ja sitten siirrimme sen studioon. Kokosimme suuren orkesterin. Luulen, että muusikoita oli yli viisitoista, mikä oli paljon poplaululle silloin, mutta meidän piti huolehtia kaikista yksityiskohdista. Paholainen on yksityiskohdissa, mutta yksityiskohdat ovat Jumalassa. “

Kun Asher soitti kelloja, Wilson työskenteli pakkomielteisesti muusikoiden rinnalla, kolisi eri instrumenttien sovitukset itse. ”Olin erityisen ylpeä ranskalaisesta sarviosasta. Tiesin, mistä halusin sen kuulostavan, ja humin sen kaverille nimeltä Alan Robinson, mahtavalle muusikolle, joka oli työskennellyt Twenty Century Foxissa (…), hän halusi minun tekevän glissandon, mikä tarkoittaa liukumista nuotin ja nuotin välillä jättämättä välilyöntejä sen sijaan, että menisivät toisistaan ​​”, hän selittää jo mainitussa niteessä.

Sattuma vai ei, kun Beatles äänitti Revolveri, kuukausia myöhemmin, Paul McCartney lisäsi myös kappaleen samasta soittimesta kappaleelleen ”For No One” ja humisi sen myös tilaisuuteen palkatulle tulkille. Vaikka “Macca” mukaan hän oli pitänyt sarven äänestä lapsuudestaan ​​lähtien.

Aluksi Brian ajatteli laulaa kappaleen päääänen, mutta lopulta hän jätti tämän vastuun veljelleen Carlille, joka ei pyytänyt erityistä tulkintaa “vain laulaa”, hän sanoi. Hän äänitti myös 12-kielisen kitararaidan, vaikka suurimman osan instrumenttipohjasta nauhoitti kuuluisa sessionistien ryhmä The Wrecking Crew, jotka olivat vakaita instrumentalisteja tuottajien, kuten Phil Spectorin, joukossa. Ronettes, The Mamas & the Papas, Frank Sinatra, Sony & Cher, monien muiden joukossa.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on kirje, koska siinä mainitaan Jumala. Wilson selventää, että tämä oli rakkauslaulu, ei uskonnollinen virsi. Siksi se tekee siitä toisen pop-kappaleen. “Oli vähän provosoiva mainita Jumala kuorossa tai laulun otsikossa, ainakin tuolloin”, hän sanoo. Hän ei liioitteli. Beatlesin itse joutui kohtaamaan sarjan vaikeuksia viimeisellä kiertueellaan pohjoisessa johtuen John Lennonin kuuluisasta lausunnosta: “Olemme nyt suositumpia kuin Jeesus.”

Mutta omaelämäkerrassaan kalifornialainen selventää merkitystä, jossa he käyttivät sanaa. ”Se oli jotain yksityisempää, se voima, joka auttaa ihmistä hallitsemaan epäilyjä ja toiveita. Se sai ihmiset hermostumaan (…) se sai minut hermostumaan (…) sanoitukset olivat täydellisiä alusta toiseen. viimeinen sana ”.

”God Only Knows” julkaistiin singlenä kyseisen vuoden puolivälissä. Yhdysvalloissa se saavutti numeron 39 – vaikka joissakin paikoissa maassa se tuli “Eikö olisikaan mukavaa” B-puolella – kun taas Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Australiassa se saavutti numeron 2. Vuosia myöhemmin todellisuudessa tyyli “Olemme maailma”, BBC Music julkaisi version, jossa esiintyivät mm. Stevie Wonder, Kylie Minougue, Brian May, Pharrell, Lorde, Chris Martin. Paul McCartney? ei tule näkyviin.

hanki lisää