June 22, 2021

Estrenos online: “Small Axe 1: Mangrove”, de Steve McQueen (BBC / Amazon Prime)

Projekti PIENI AX se on melko utelias. Se ei ole aivan sarja tai minisarja. Se ei ole myöskään elokuva-saaga tavallisimmassa merkityksessä. Eikä ne ole vain useita yksittäisiä elokuvia. Mitä valmistaja HÄPEÄ Made on sarja elokuvia, jotka liittyvät aiheeseen: afro-karibialaisten yhteisöjen elämään ja kokemuksiin Britanniassa useiden vuosikymmenien aikana. Jokaisella elokuvalla on erilainen otsikko, kesto, näyttelijät ja aikakausi. Mutta ne kaikki ovat osa samaa projektia, jonka tuottavat BBC ja Amazon Prime, joiden “jaksot” julkaistaan ​​viikoittain. Englannissa BBC: n kautta. Ja Yhdysvalloissa, Amazon Prime -palvelun kautta, mikä alkoi viime perjantaina, 20. päivänä. Prime Video: n paikallisessa (argentiinalaisessa) versiossa ne eivät vieläkään näy.

MANGROVE on ensimmäinen näistä elokuvista (jonka rakenne ja kahden tunnin kesto kutsuvat sitä “jaksoksi” kuulostaa hieman pakotetulta), joka perustuu todelliseen tapaukseen, joka tunnetaan nimellä “The Mangrove 9”, joka tapahtui Lontoossa, lisää juuri Notting Hillin alueella, 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa. Kyseinen Mangrove oli ravintola, joka tarjoili ruokaa kreoli Afro-Karibian maahanmuuttajayhteisöt (Jamaikasta, Trinidad ja Tobago, Guyana, Barbados, Belize, Neitsytsaaret ja muut Ison-Britannian kiertoradan maat), jotka olivat saapuneet maahan toisen maailmansodan lopusta lähtien. Ja se oli kohtaamispaikka ystävyydelle, viihteelle ja myös kasvavalle sosiaaliselle omatunnolle, jonka innoittamana olivat maailman erilaiset vallankumoukselliset ja vapautusliikkeet, mukaan lukien Mustat Pantterit, joilla oli fanejaan ja edustajiaan.

Paikallinen poliisi ahdisti Mangrovea jatkuvasti, sillä se murtautui sisään, mursi kaiken ja vapautti paikan absurdimmilla syytöksillä. Frank Crichlowin (Shaun Parkes) hallinnoima paikka alkaa tyhjentyä niin monien toistojen seurauksena hyökkäykset kunnes jotkut hänen tunnetuimmista asiakkaistaan ​​(aktivistit ja älymystöt, kuten Darcus Howe, Altheia Jones ja Barbara Beese, muun muassa) päättävät tehdä marssi- ja katu-mielenosoituksen tuomitsemaan poliisin rajoitteet. Rauhallinen mielenosoitus muuttuu väkivaltaiseksi, kun hyvin tuomittu poliisi saapuu marssiin valmiina riisumaan sen iskuilla. Tapaus päättyy useaan vankiin (tapauksen “yhdeksän”), jotka tuomitaan syytteeseen “yllyttämisestä väkivaltaan”.

MANGROVE se on jaettu kahteen hyvin selkeään osaan. Ensimmäinen, kuvailevampi, on syvä uppoutuminen yhteisön röyhkeään ja vilkkaaseen elämäntyyliin – regi ja sen muunnelmat ovat elokuvan ääniraita – jonka tutustumme yksityisesti, sen eri aksenttien ja erityispiirteiden kanssa. Poliisin jatkuva häirintä antaa elokuvalle vanhan Spike Lee -elokuvan, kuten TEE OIKEA, varsinkin joistakin hieman liioiteltuista luonnehdinnoista, kuten rasistisesta poliisista Pullystä, joka nauttii ilkeästi joka kerta, kun hän tuhoaa Frankin ja hänen kansansa ponnistelut ja työn.

Tämä osa päättyy kyseessä olevaan mielenosoitukseen ja toinen keskittyy itse oikeudenkäyntiin ja sen “brittiläisiin erityispiirteisiin”. Täällä elokuvalla on melko paljon yhteisiä kohtia viimeaikaisen kanssa CHICAGON seitsemäs koe jonka kanssa se jakaa paitsi ajan ja ryhmän oikeudenkäynnin, jossa on paljon politiikkaa, myös oikeusjärjestelmän (ja tuomarin) voimakkaan ristiriidan, joka on täynnä pöytäkirjoja, kylmä ja “asianmukainen”, edessä laaja ryhmä, meluisa ja ei kovin kiinnostunut vuosisatoja vanhoista rituaaleista, peruukista ja kaikesta, Ison-Britannian oikeusministeristä. Myötätuntoinen kohtaus, jossa tuomari peruukki pyysi syytettyjä riisumaan yllään yksinkertaiset mustat korkit, tekee siitä ristiriidan.

MANGROVE se on voimakas, mutta ei lainkaan hienovarainen. Se on elokuva, jonka vasara osuu seinään. McQueen etsii selvästi sitä, jonka tyyli muissa elokuvissa oli yleensä kylmempi ja irrallaan. Tässä, lukuun ottamatta joitain visuaalisia huomautuksia tietyissä kohtauksissa ja tämän tyyppisiin tarinoihin tavallista pidempien kuvien pituuksia, elokuvan ohjaajasta on vähän huomattu 12 VUOSI orjuutta. Jossain vaiheessa tämä kierre on tervetullut: aiheen tiheydestä huolimatta elokuvassa on toisinaan epätavallista huumoria ja keveyttä. Toisissa se kuitenkin syntiä liian tavallisessa muodossa, jossa tietyt ajatukset toistetaan uudestaan ​​ja uudestaan ​​tavalla, joka ylittää alleviivaamisen.

Elokuvan julkaisuyhteys (joka debytoi New Yorkin elokuvajuhlilla syyskuun lopulla) suosii suuresti sen vastaanottoa. Black Lives Matterin kaltaisten liikkeiden ja mustiin yhteisöihin kohdistuvan poliisiväkivallan jatkuvan ja jatkuvan historian keskellä MANGROVE se voidaan nähdä melkein militanttisena elokuvana, joka olisi voinut tukehtua suosionosoituksilla tai röyhkeillä joidenkin hahmojen puheiden keskellä, jos se olisi julkaistu teattereissa. Pienellä kotinäytöllä “evankelioiva” vaikutus menetetään jonkin verran.

Mikä ei katoa, on McQueenin osoittama maailmankaikkeuden erityispiirre. Olemme nähneet monia vastaavia tapauksia Yhdysvalloissa, mutta Britannian rodullisia ongelmia – etenkään afro-karibialaisten yhteisöjen kanssa – ei ole julkaistu laajasti elokuvissa. Ja näin MANGROVE se onnistuu välttämään sitä, että sitä pidetään vain kaikkien tuntemana kansalaisopetuksena. Hän on paikallinen, kertoo sisäpuolelta (McQueen on osa tätä yhteisöä), paljastaa hänen musiikkinsa (Bob Marley ja Toots & The Maytals, mutta myös muita vähemmän tunnettuja) ja tekee tunnettuja historiallisia henkilöitä – kuten kaunopuheinen Howe – ei kovin hyvin tunnetaan Ison-Britannian ulkopuolella, elokuva voittaa itse asettamansa rajoitukset. Sen puutteiden lisäksi MANGROVE se onnistuu olemaan maalaus julmasti väärin käytetystä yhteisöstä, joka liittyy taisteluun niin, että tunnustetaan, että tämä paikka maailmassa, pahasti, kuten se on joillekin brittiläisten valkoisten miesten sukupolville, on myös heidän kotinsa.


Tässä on kaikkien sarjan elokuvien soittolista PIENI AX. Musiikkia vastaava musiikki MANGROVE ulottuu klassiseen «Painehäviö«, De Toots ja Maytals.

sivustoni