June 22, 2021

Jumalan lähettiläs keinulla ja jazzeranäppäimellä

Kansainvälisen jazz-kohtauksen suurten pianistien korokkeella, Cyrus Chestnut on superlatiivisen tekniikan taiteilija, jonka lapsuudessa hankittu liikkuva evankeliumin kosketus ylittää ja tuo aika ei ole onnistunut hämärtymään. Erittäin monipuolinen muusikko, hän kuuluu yhtenä nykyaikaisista pianisteista, joka, unohtamatta perinteitä, kehitti oman tyylinsä. Ehdottomasti evankeliumi ja jazz muodostavat erinomaisen pariliitoksen Chestnutin käsissä, mikä esitellään kvintettinä ja duona perjantaina 20. ja lauantaina 21. syyskuuta Bebopissa.

Kastanja kunnioittaa perinteitä, mutta onnistuu rikastuttamaan sitä luovasti, joka hänen musiikissaan vastaa puhumista vapaudesta. Se viittaa meihin tyyliin, jonka taiteilijat, kuten Art Tatum, Bud Powell tai Oscar Peterson, ovat taltuttaneet, johon se lisää hienoa tilaa ja aikaa. Hän soitti Freddie Hubbardin, Terence Blanchardin, Wynton Marsaliksen, James Carterin ja Joe Lovanon kanssa, mutta joka merkitsi hänet pysyvällä merkillä, oli loistava laulaja Betty Carter. “Hänen kanssaan pelaaminen oli kuin tunne, että hän otti minut vastaan ​​muusikkona”, hän sanoo.

Tammikuussa 1963 Baltimoressa syntynyt kolmen vuoden ikäinen hän aloitti pianonsoiton ja viidenneksi hän soitti Calvany-vuoren evankelisessa kirkossa, jossa hänen isänsä oli urkuri. “Näin isäni pelaavan ja halusin vain tehdä sen, mitä hän teki.” Kastanjalla on selvästi uskonnollinen puoli. ”Kasvoin leikkimässä kirkossa ja olen osa kirkkoja.. Tunnen Jumalan ylös ja alas lavalla ja kaikessa mitä teen; Pidän häntä suurena musiikinopettajana ja olen hyvin kiitollinen siitä, että olen yksi Jumalan lähettiläistä musiikin välityksellä; se on suuri kunnia minulle”.

Cyrus Chestnut pitää Jumalaa suurena musiikinopettajana. (Kuva: Fernando de la Orden)

Vuosina 1992–2019 hän julkaisi 27 albumia, yhden vuodessa, ja heillä kaikilla on alkuperäinen sävy, jonka sekä hänen sävellyksensä että sovituksensa onnistuvat välittämään. Hän oli hidas aloittamaan itsensä solistina; 31-vuotiaana hän toimitti Nutman puhuu (1992), työ Cristian McBriden kanssa kontrabassoilla ja Carl Allen rummuilla kannen kanssa Asuntovaunu, alkuperäisellä lähestymistavalla; kaksi vuotta myöhemmin hän herätti huomiota Paljastusja vuonna 1996 Toinen suunta. Kaikki triossa ja innovatiivisella hengellä, joka sai hänet pitämään tuon ajan suurena pianistisena ilmoituksena.

Muut korkealaatuiset teokset olivat Cyrus Kastanja (1998) vieraina Joe Lovano, James Carter ja Anita Baker; Sielunruokaa (2001), Mc Bride ja Lewis Nash rummuissa, Aito kastanja (2006), kvartetissa kitaristi Russell Malonen kanssa; erinomainen kunnianosoitus Elvis Presleylle Cyrus soittaa Elvisia (2008) tai ylimääräinen katsaus klassikoihin vuonna Keskiyön melodiat (2014), triossa Curtis Lundyn ja Victor Lewisin kanssa, moderni ja herkullinen Kaleidoskooppi (2018), myös triossa. Vuonna 1995 hän debytoi näyttelijänä näyttelemällä elokuvassa nuoren kreivi Basien roolia Kansas City, Robert Altman.

– Mitkä olisivat avaimet improvisoitaessa?

-Yritän löytää hyviä melodioita. Kaikella soittamallasi on oltava tarkoitus, ja haluan tuntea, kun improvisoin, että olen spontaani säveltäjä, säveltäjä reaaliajassa. Improvisaatio on todella hyvä, kun luot tällä hetkellä, ja kuulet sen.

-Miten määrität itsesi säveltäjänä? Kuinka valmistat musiikkisi?

– Koostumus tapahtuu minulle kahdella eri tavalla. Yksi on pianon kanssa ja toinen, jota pidän parempana, poispäin instrumentista, toisin sanoen ilman pianoa kuulla melodiat pääni ja tuntea niitä, kun olen jo soittanut niitä pianolla. Minulla on taipumus säveltää ilman mitään ja tarkistaa sitten miltä ne näyttävät pianolta. Joskus minulle sattuu olemaan pianon luona ja melodia tulee, mutta yritän aina tehdä sen ilman pianoa, koska se tuntuu orgaanisemmalta. Tällä tavalla minuun vaikuttaa elämä, en instrumentti. Metro-rytmi, linnut, tuuli, nähdessään jotain, tarjoavat aina mahdollisuuden säveltää melodia.


”Maanalaisen rytmi, linnut, tuuli”, kaikki on mahdollisuus luoda melodia. (Kuva: Fernando de la Orden)

-Paljon urastaan ​​hän teki triona, mutta Buenos Airesissa hän soittaa kvintetissä ja duossa. Mitä muutoksia se tekee materiaaleissa, joita yleensä soitat?

Pidän kaikista muodoista, koska niillä kaikilla on oma haasteensa. Buenos Airesissa teemme joitain alkuperäisiä sävellyksiä, joitain alkuperäisiä sovituksia standardeista ja joitain sovituksia, jotka esiintyvät itse lavalla, ja on jopa mahdollista, että hän tekee klassikon.

– Voivatko he koskettaa Gymnopédie N ° 1kirjoittanut Erik Satie? (teema sisältyy pianisti Kaleidoskoopin viimeiseen albumiin).

-Se on hyvin mahdollista.

Chestnut ilmoitti kirjoittavansa uusia sävellyksiä, vaikka hän ei ole varma, aiotaanko tehdä ne triossa vai toisessa kokoonpanossa. Buenos Airesissa esiintyvien konserttiensa osalta hän huomauttaa, että hänellä on jotain ehdotettavaa, mutta haluaa kuulla, miten ne kuulostavat ryhmässä. “Tärkeintä on löytää hyvä taiteellinen ja ennen kaikkea inhimillinen taipumus. Meidän on saatava musiikki elämään. Ei ole väliä niin paljon, miten he soittavat, mutta että musiikki herää eloon ja että yleisö lähtee klubista onnellisemmaksi kuin he tulivat ”, hän lisää.

La Master Class, de Betty

“Betty Carter tuli pitämään mestarikurssia Berkleessä vuonna 1984. Olin melkein valmistunut, ja hän puhui ja puhui ja puoli nukahti, kunnes kun hän lopetti, he alkoivat pyytää häntä laulamaan. ‘Minulla ei ole pianistia’, hän sanoi, ja sitten joku takanani huusi ‘Cyrus’, ja kaikki alkoivat huutaa nimeäni. Hänellä ei ollut muuta vaihtoehtoa, joten pysähdyin ja kysyin, pidinkö jazzista. Vastasin kyllä ​​ja menin pianon luo. Ensimmäinen pelkoni oli, että hän pyysi minulta laulua, jota ei tiennyt, mutta ehdotti tekevänsä Keho ja sieluMuutin tonaalisuutta vasta ennen kuin pääsin pianolle. Hän kertoi minulle: ‘Teemme sen auringossa’. Se sai minut hyvin hermostuneeksi. Muistan, että ravistelin enkä edes muistanut ensimmäistä sointua. Kaikki mitä hän tiesi oli mennyt lounaalle. Jäin yksin (nauraa), tein virheen ja näytin osan C: stä. Päätin aiheen onneton tunne, mutta sain suosionosoituksia koko huoneesta. Olin hämmentynyt, koska yleisössä oli niin paljon muusikoita. Ja olin hämmentyneempi, kun Betty lähestyi minua ja sanoi: “Ihmeellistä!” Ja hän halasi minua. Samana iltapäivänä menin yhteen harjoitteluhuoneista ja soitin Keho ja sielu, en sol ”, muistelee Chestnut, joka oli osa Carterin bändiä kaksi vuotta ja kolme kuukautta, osallistunut albumiin Kyse ei ole melodiasta ja myöntää olevansa kasvanut paitsi taiteellisesti myös emotionaalisesti hänen rinnallaan.

”Se sai minut halunne olla henkilökohtaisempi ja siirtyä pois mukavista paikoista, joihin voimme kääntyä. Jazzissa on kaksi muusikkoa, jotka ovat käyneet koulua, Art Blakey ja Betty Carter ”, hän lisäsi.

Cyrus Chestnut Quintet esiintyy perjantaina 20. klo 21 ja lauantaina 21. klo 23.15 ja Cyrus Chestnut Duo perjantaina 20. klo 23.15 ja lauantaina 21. 21 klo Bebop, Moreno 364. Pääsymaksu 650 dollaria.

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

.

informatiivinen viesti