June 22, 2021

Kun Bossa Nova tuli New Yorkiin ja se oli epäonnistuminen

Bossa Novan tähtiyö New Yorkissa ei ollut odotettua voitettavaa makua. Yksi tyylilajin suurimmista viitteistä olisi sanonut, kun hän astui Carnegie Hallin pukeutumishuoneisiin puoliksi leikkiä, puoliksi turhautunutta “Bossa Go Home!”, Lause, joka olisi innoittanut kyseisen kokouksen aikakirjan otsikkoa sanomalehdessä New Yorker. Tämän urbaanin legendan todellisuuden lisäksi konkreettinen asia oli se, että brasilialaisten taiteilijoiden valtava esitys tällä tärkeällä New Yorkin näyttämöllä se ei ollut mitään turhauttavaa.

Lähes 59 vuotta sitten, keskiviikon 21. marraskuuta 1962 kylmänä ja sateisena yönä, noin 40 muusikkoa, jotka saapuivat erityisesti Rio de Janeirosta, esittivät ”La noche de la Bossa Nova, en Nueva York”. Esitys, joka kiinnitti kaupungin huomion ja jonka päätaiteilijat olivat Joao Gilberto (1931-2019), Tom Jobim (1927-1994) ja Luiz Bonfa (1922-2001), ylivoimainen troikka, joka lupasi Brasilian musiikin tyylilajin parhaat puolet. Festivaalin johdolla oli kuitenkin vakavia puutteita, jotka johtivat kriitikoon New York Times, John Wilson, määrittelemään kokouksen seuraavasti: “Mikrofonimetsä ja mutainen vahvistus vähensi instrumentaaliryhmät yksitoikkoinen puuro”.

Todellakin, bossa nova, 50-luvun puolivälissä syntynyt sukupuoli, Rio de Janeirossa, samban vaikutteilla ja ilmeisellä lähestymistavalla moderniin jazziin, toisin sanoen bebopiin, on yksi keskeisistä elementeistä intiimi ilmapiiri, jonka Carnegie Hallin teknikot yksinkertaisesti unohtivat.

João Gilberto oli yksi ensimmäisistä kutsuista La Noche de la Bossa Novalle New Yorkissa. Photo DPA

Yksitoista lavamikrofonia tuotti epämiellyttävän kaiun koko esityksen ajan; Tämän tärkeän virheen lisäksi lavamuusikkojen jatkuva nousu ja lasku loi sekaannuksen johtuen heikosta valojen käsittelystä, joka vietti aikaa taiteilijan löytämiseen. He sanovat sen kiireessä taiteilijat törmäsivät siihen huolimattomaan tuloon ja menoon. Lyhyesti sanottuna monimutkainen yö, jossa on niin ilmeisiä ja vältettävissä olevia virheitä, jotka saivat esimerkiksi ranskalaisen näyttelijän ja laulajan Juliette Greccon miettimään itseään sanomalehden haastattelussa Sao Paulon osavaltio: “Luulen, että esitys oli tarkoitus sabotoida.”

Illuusio (ja kahvi)

Niin paljon odotuksia esityksessä synnytti valtavan illuusion taiteilijoissa Brasilialaiset, jotka saapuivat New Yorkiin Brasilian ulkoministeriön käsistä. Kuten kansakunta tunnetaan, Itamaraty ei vain rahoittanut monia lippuja, vaan myös käytti festivaalia brasilialaisen kahvin mainostamiseen, joka kilpailee päällekkäin kolumbialaisen kanssa.


Tom Jobim ja Joao Gilberto vuonna 1962 Carnegie Hallissa New Yorkissa.

Tämän sopimuksen saavutti levy-yhtiön omistaja, yhdysvaltalainen levytuottaja Sidney Frey Äänen tarkkuus. Tämä yrittäjä seuraa elokuvaa Karnevaali Orpheus (1959), hän tunsi Jobinin musiikin ja päätti esitellä sen yhdessä Gilberton kanssa New Yorkissa.

Muuten, pianisti oli jo raivannut tietään Yhdysvaltoihin joillakin kyseisessä maassa julkaistuilla sävellyksillä. Kaikki alkoi siitä, että Frey saapui Rio de Janeiroon marraskuussa 1961 palkkaamaan Gilberton ja Jobimin, ja hänellä oli terveellinen ehdotus vierailla kuuluisassa Beco das Garrafasissa, carioca bohemian kehto ja Bossa Copacabanassa. Juuri tuosta kujasta hän löysi tyylilajin kerman ja yhden Brasilian taiteellisimmista luovimmista tiloista. “He olivat kaikki siellä; ne olivat hämmästyttäviä yötä ja siellä syntyi ideani kokonaan bossa novalle omistetusta festivaalista ”, Frey kertoi.

Kahdesta muusikosta, jotka Frey aikoi alun perin palkata, Gilberto, Jobim, Luis Bonfá, päätyivät matkustamaan Yhdysvaltoihin. Oscar Castro Mendes, Sergio Mendes, Ana Lucia, Carlos Lyra, Roberto Menescal, Chico Feitosa, Milton Banana, Normando Santos, Sergio Ricardo, Carmen Santos, Agostinho Dos Santos ja Dom Um Romao, muiden joukossa. Raporttien mukaan Jobim ei ollut varma osallistuuko hän kokoukseen, ja vasta viime hetkellä hän liittyi näyttelyyn.

Kokemuksen puute ja liian monta muusikkoa

Organisaatiolla oli puutteita, johtuen ehkä tuottajan kokemuksen puutteesta ja lyhyestä ajasta näiden ominaisuuksien skenaarion valmistelemiseen. Lehti MainostauluReview Live -tapahtumassa hän lisäsi polttoainetta tuleen katastrofaalisella otsikollaan: “Keskustelu Carnegie Hallissa” ja hän laski, että oli 42 esitystä 180 minuutissa.

Lisäksi, ikään kuin brasilialaisia ​​olisi vähän, he liittyivät tenorisaksofoniin Stan Getz (1927-1991) ja vibrafonisti Gary McFarland (1933-1971).

Stan Getz ja João Gilberto äänittivät albumin Carnegie Hallin jälkeen, jolla oli englanninkielinen versio "tyttö ipanemasta".  AP-valokuva

Stan Getz ja João Gilberto nauhoittivat albumin Carnegie Hallin jälkeen, jolla oli englanninkielinen versio ”Garota de Ipanema”. AP-valokuva

Tuon yön mielenkiintoisimmat hetket ja jotenkin lunastaneet brasilialaiset muusikot ja säveltäjät olivat Bonfán esitykset, duettona Agostinho Dos Santosin kanssa, Karnevaaliaamu; Tom Jobim, kanssa Yksi nuotti samba Y Corcovado (se ilmeisesti hän kaipasi ääntä ja aloitti uudelleen) ja Joao Gilberto kanssa samba maaltani, Desafinado Y Uudelleen. Hänen ujo, herkkä ja tyylikkäästi rytminen tyyli valloitti yleisön.

Organisaation mielenosoitukset paljastettiin myös suorana nauhoitettuna aineistona; Tom Jobim jätettiin pois albumista julkaissut Audio Fidelity. Äänitysteknikko sivuutti sen. Levy Bossa Nova Carnegie Hallissa ilmestyi helmikuussa 1964.

Ylellinen yleisö

Toinen historiallinen valokuva New Yorkin Bossa Nova Night -tapahtumasta, otettu marraskuussa 1962 Carnegie Hallissa.

Toinen historiallinen valokuva New Yorkin Bossa Nova Night -tapahtumasta, otettu marraskuussa 1962 Carnegie Hallissa.

Juuri yö kutsui valitun yleisön, jonka joukossa oli Tony Bennett, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan, Cannonbal Adderley, Herbie Mann ja muun muassa täydellinen Jazz Quartet. Carnegie Hallin pakanneet 3000 ihmistä näkivät Brasilian taiteilijoiden seisovan tuona historiallisena yönä, mutta se jättänyt katkeran maun taiteilijoihin festivaalia ympäröivistä epäpätevyyksistä.

Festivaalin jälkeen taiteilijoiden keskuudessa vallitsi sekoitus levottomuutta ja iloa; Epäilemättä esitykset peittivät tekniset haitat, mutta ne eivät menneet niin pitkälle, että pilaisivat tämän kansainvälisen esityksen.

New Yorkissa, ilmapiiri kohti bossa novaa oli suorastaan ​​stimuloiva, siihen pisteeseen asti, että kaupungin konsuli, runoilija Dora Vasconcelos, järjesti 3. joulukuuta Kyläportilla bossa nova -istunnon intiimissä klubiympäristössä, jossa Joao Gilberto, Carlos Lyra, Sergio Mendes, Roberto työskentelivät moitteetonta Menescal ja Sergio Ricardo.

Brasilialaisten taiteilijoiden valtuuskunta Carnegie Hallissa vuonna 1962.

Brasilialaisten taiteilijoiden valtuuskunta Carnegie Hallissa vuonna 1962.

Päiviä myöhemmin he esiintyivät Lisner Auditoriumissa Georgetownin yliopistossa Washingtonissa yleisön viehättämänä näiden muusikoiden laadusta ja ehtymättömän rikkauden sävellyksistä. Konsertin jälkeen heidät otettiin vastaan ​​Valkoisessa talossa kirjoittanut: Jackie Kennedy.

Sillä välin, kiistoja esiintyi Brasiliassa siitä mukavuudesta tai ei, että olet tuonut nuorekkaan bossa novan tuohon vaiheeseen. Konsertti kärsi hyökkäyksistä, jopa joiltakin taiteilijoilta, jotka näkivät festivaalin tuottavan haittaa valotukselle. Todellisuus oli kuitenkin niiden puolella, jotka näkivät Bossa Novan yön oikea-aikainen ikkuna päästä Pohjois-Amerikan kaltaisille markkinoille. ”Reaktio oli niin hyvä, että emme voineet sivuuttaa sitä. Sanoisin melkein, että se oli meille yllätys. Tämä konsertti oli tärkeä osa brasilialaisen musiikin levittämistä ”, totesi Gilberto Gil.

Stan Getz ja Joao Gilberto

Carnegie Hallin jälkeen Stan Getz ja João Gilberto tulivat New Yorkin studioon äänittämään albumiaan "Getz / Gilberto".  AP-valokuva

Carnegie Hallin jälkeen Stan Getz ja João Gilberto tulivat New Yorkin studioon nauhoittamaan Getz / Gilberto-albuminsa. AP-valokuva

Toinen positiivinen piirre Carnegie Hallissa pidetyssä Bossa Nova Night -elokuvassa oli Stan Getz -kvartetin luominen Joao Gilberton, Tom Jobimin ja Milton Bananan kanssa. He julkaisivat symbolisen albumin vuonna 1963, jossa Gilberton vaimo ilmestyy, Astrud laulaa tyttö ipanemasta englanniksi ja se mullisti amerikkalaisen musiikkielämän. Voidaan sanoa, että tästä levyteoksesta taiteilijat, kuten Frank Sinatra tai jopa Elvis Presley, lisäsivät bossa novan ohjelmistoihinsa.

Historiallinen kuja

Beco das Garrafas on kuja Duvivier Streetin välillä 21-37, Copacabanassa, Rio de Janeirossa. Siellä on kolme klubia – Little Club, Bacarat ja Bottle’s -, joissa bossa nova olisi syntynyt. Toiminta alkoi vuonna 1959 ja nimi johtui siitä, että naapurit heittivät heille tyhjiä pulloja kujalle musiikin sammuttamiseksi.

Suuret taiteilijat kulkivat näiden tilojen läpi kuten Elis Regina, Jobim, Vinicius de Moraes, Joao Donato, Joao Gilberto, Baden Powell, Luiz Bonfá, Jorge Ben, Leny Andrade, Wilson Simonal ja Sergio Mendes. Näiden klubien erikoisuus on, että he olivat myös paikkoja kuunnella modernia jazzia, rakastettua bebopia.

WD

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

Lisätietoja