June 24, 2021

1. toukokuuta hän “mullisti” maan, Fidel Castron ja Nat King Colen ollessa vapaalla Buenos Airesissa.

He eivät tavanneet. Heidän on täytynyt tuntea toisensa olemassaolo, koska he olivat molemmat erittäin suosittuja omissa maissaan ja ulkomailla. Suosittu hyvin erilaisilla aloilla: politiikassa ja musiikissa, sississä ja bluesissa sekä helpoissa kappaleissa. Heidän polunsa risteivät Buenos Airesissa 61 vuotta sitten, jossa he kilpailivat argentiinalaisten kiintymyksestä. Ei ollut yhtään voittajaa, joista kukin omalla tavallaan voitti suosintotodistuksen, jonka me argentiinalaiset antoimme niin suurella kiintymyksellä noina vuosina. Fidel Castro otti poliittiset kämmenet. Ja Nat King Cole otti näyttelyn.

He olivat molemmat nuoria: toukokuussa 1959 Fidel oli 32-vuotias, hän täytti 33 elokuussa; Nat King Colella oli 40 upouutta, kytketty päälle 17. maaliskuuta.

Fidel häikäisi kulkiessaan kaduilla tapaamisissaan presidentti Arturo Frondizin kanssa OAS: n mainitsemassa 90 minuutin puheenvuorossaan 21 päivänä talousneuvostossa pidetyssä kokouksessa, jossa syntyi IDB (Inter-American Development). Pankki). Cole teki sen Suuren valtakunnan näyttämöltä, josta tuli ensimmäistä kertaa teatteri saadakseen vastaan ​​yhden monista myöhemmin suojaan tulevista maailmankuvista.

Fidel oli vallankumouksellinen johtaja, Cole oli vallankumouksellinen taiteilija. Kumpikaan heistä ei tarvinnut esitystä Argentiinassa. Oli kulunut kolme kuukautta siitä, kun Fidel Castro oli kaatanut Fulgencio Batistan Kuubassa ja saapunut voitokkaasti Havannaan. Cole, poikkeuksellinen muusikko ja laulaja, jolla on hyvin erityinen äänensävy, oli omalla tavallaan ilmaus mustasta kulttuurista maassansa, noina vuosina hänet jakoi rasismi.

Castro saapui Buenos Airesiin 1. toukokuuta 1959 parrakas, oliivinvihreänä pukeutunut ja romanttinen sankari että hän oli antanut hänelle vallankumouksen voiton, jota hän ei ollut vielä julistanut sosialistiksi; hän ei ollut vielä määritellyt itseään marxilais-leninistiksi. Cole oli jo Buenos Airesissa. Hän oli saapunut muutama päivä ennen valmistelemaan kappaleitaan 2. – 19. toukokuuta. Yleisö odotti häntä Ezeizassa, hyökkäsi radalle, mikä vaikeutti hänen pääsemään kaupunkiin ja jopa vahingoitti vaimonsa Marían ihoa. Ellington (ei mitään tekemistä Duke Ellingtonin kanssa, jonka kanssa hän lauloi).

Peitetapahtuma herätti Colen raivoa, joka ilmestyi aluksi kaukaisena, varovaisena ja pidättyvänä tyyppinä ja joka teki hieman halveksivan kommentin argentiinalaisten kiihkeydestä. Kommentti puolestaan ​​herätti raivoa myös hänen isäntänsä Buenos Airesissa, joka pysäytti hänet kylmänä autossa, joka toi heidät kaupunkiin: “Nat, maassasi et voinut istua minun kaltaiseni valkoisen naisen vieressä. ”. Blackie, radion ja television legenda, oli silloin noussut poikkeuksellisena kommunikaattorina. Hän oli ollut jazzlaulaja ja vuosia aikaisemmin ollut tavannut Colen San Franciscossa, kuullut hänen laulavan, kiehtonut hänen taiteensa ja kuullut Louis Armstrongilta kiitettäviä kommentteja Colesta.

Nat King Cole, Blackie ja Antonio Carrizo vuonna 1959, radio Mundo.

Kaikki seuraavat viitteet Colen vierailusta Buenos Airesissa ovat peräisin pitkästä keskustelusta Blackien kanssa, jonka minulla oli vuonna 1976, vuosi ennen hänen kuolemaansa, kun hän oli vastuussa Libertad-kadun paikallisen julkisen suhdetoiminnan uskonnollisen den ilmasta, missä Astor Piazzolla esiintyi päiviä sotilasvallankaappauksen jälkeen 24. maaliskuuta.

Noiden vuosien viskeraalinen anti-peronismi, niin kutsuttu vapautuksen vallankumous, oli luovuttanut diktatorisen voimansa Frondizille 1. toukokuuta 1958, näki Fidel Castron yhtenä sinun. Kuuban vallankumouksen kaltaisen melkein selittämättömän ilmiön yksinkertaistetussa tulkinnassa jopa Castron käskemät ja Che Guevaran toteuttamat yhteen teloitukset antoivat tunnustusta “vapauttajille”, jotka kantoivat kenraalin Juanin teloitukset selällään. José Valle ja 30 muuta peronistia kesäkuussa 1956. Kielletyn peronismin, täydellisen “vastarinnan” ja vasemmiston nuorten puolesta Castro oli sen sijaan. päinvastoin: sissitoivoa, esimerkki vastarinnasta Batistan sortoa vastaan, jonka he rinnastivat siihen, joka kielsi Argentiinan enemmistöpuolueen sosiaalisen ja poliittisen elämän ja kielsi sen puoluesymbolien ja laulujen käytön. Fidelin suuri suosio perustui väärinkäsitykseen. Häntä ja hänen parrakkaita huoltajiaan tervehti sankareina. “Aikamme sankari”, Jotkut innostuneet lehdistöt kuvailivat sitä.

Nat King Cole ei tuonut huoltajuutta. Hän toi kvintetin, jossa esiintyi Irving Bush trumpetissa ja John Collins kitarassa. Mutta täällä sensaatiomainen orkesteri odotti häntä: Bubby Lavecchian yhtye, pianolla, sovitukset ja kapellimestari, mukaan lukien jazz-sankarit: José Granata trumpetilla, Jorge López Ruiz kontrabassoilla, Leandro “Gato” Barbieri, Arturo Schneider ja Hugo Pierre saksofonilla. ja Osvaldo “Pichi” Mazzei mm. rummuissa. Blackie paljasti vuosia myöhemmin, että Cole sanoi, että se oli ollut “paras orkesteri, joka seurasi minua elämässäni”.


Fidel Castro, vierailulla Argentiinassa vuonna 1959

Nat kuljetti painoa harteillaan: hän tiesi, että hän oli osittain jättänyt mustat juurensa maineen ja miljoonien dollarien vuoksi, jotka hän teki lyhyellä urallaan. Hän oli alkanut laulaa suosittuja kappaleita espanjaksi, boleroita (hän ​​lauloi Los Panchosin kanssa unohtumattoman version “Ahdistuksesta”), Meksikon vallankumouksen koridoja kuten “Adelita”, vähän typeriä kappaleita, kuten Consuelo Velázquezin “Cachito mine”. hänen kappaleet Argentiinassa, “El Choclo”. Hänen täydellinen tietämättömyytensä espanjasta antoi foneetikalleen erityisen viehätyksen (“… jos lisää haaksialuksella / jos maalle sotilasjunassa”, hän lauloi “Adelitassa”) korostettuna äänen upealla värillä. Hän ei ollut halveksinut politiikkaa. Hän oli osallistunut mielenosoituksiin rotuerottelun torjumiseksi Yhdysvalloissa, linja-autojen, kylpyhuoneiden, kauppojen ja valkoisten ja “värillisten ihmisten” platsin penkkien torjunnassa. Ja vuoden kuluttua vierailusta Argentiinassa, hän muisteli aikansa maassa ja Richard Nixonin valitettavan kokemuksen vuonna 1958: ”Buenos Airesissa yleisö ilahdutti nimeäni, kukaan ei vihellytyt minua eikä huutanut” Kuolle ”, kuten silloin kun hän vieraili heidän luonaan Nixon. Mielestäni kaikkien Washingtonin poliitikkojen tulisi käydä laulukurssi, jotta heillä olisi enemmän ystäviä ulkomailla. “

Lauantaina 2. toukokuuta Fidel Castro puhui puolitoista tuntia (tyylinsä vuoksi hän jäi alle) kauppaministerin yhdeksännessä kerroksessa ja ulkoministerien, valtuuskuntien lähettiläiden ja taloustieteilijöiden edessä. Virallisten pukujen tiukan sinisen joukossa erottui komentajan oliivinvihreä univormu, joka antoi varoituksen, melkein ironiaa sisältävän ennakoinnin: “Jos olemme vilpittömästi huolissamme siitä, että maamme joutuvat vasemmiston diktatuuriin, oikeudenmukainen ja on kunnia, että osoitamme yhtä suurta huolta siitä, etteivät kansat pääse oikeistolaisten diktaattoreiden käsiin ”. Sitten hän puhui kahdesta huolesta maanosan tulevaisuudesta: alikehittyneisyys ja poliittinen epävakaus: “Tässä on sanottu, että yksi alikehityksen syistä on poliittinen epävakaus ja ehkä ensimmäinen totuus, joka on tehtävä selväksi, koska se on hyvin on ilmeistä, että Latinalaisen Amerikan hallitusten ja kansojen poliittinen epävakaus näinä aikoina ei ole alikehityksen syy, vaan seurausta alikehityksestä ”.

Nat King Cole Rio de Janeirossa kiertueella, joka toi hänet Buenos Airesiin vuonna 1959.

Nat King Cole Rio de Janeirossa kiertueella, joka toi hänet Buenos Airesiin vuonna 1959.

Minuutin kuluttua kiireisen lauantain puheestaan ​​Fidel ja hänen seurueensa suuntasivat Aeroparqueen: hänen täytyi matkustaa Uruguayhin ja lopettaa siten lyhyt yli 24 tunnin vierailu Argentiinaan. Mutta ennen saapumistaan ​​Castro oli utelias Costaneraa reunustavien kojujen suhteen. He kertoivat hänelle olevansa kuuluisia ”kärryjä”, joissa he söivät maailmankaikkeuden hienoimpia chorizo-voileipiä. Hän halusi tietää, onko se totta; Hän maisteli niitä, maisteli argentiinalaista punaviiniä, oli iloinen ja ennusti kahden maan välisen kaupallisen viininvaihdon sikareiksi. Mikään ei voisi olla. Mutta Fidel oli jo asentanut itsensä argentiinalaisten mieleen.

Samana lauantai-iltana Nat King Cole debytoi Gran Rexillä. Hän pyyhkäisi pois, lauloi mustille juurilleen ja iloitsevalla ja poissaolevalla foneettisella espanjankielellään hän selvitti kappaleet espanjaksi, mukaan lukien ”El Choclo”. Se oli hienon jazzin ja hyvän musiikin ilta, joka sai Nat King Colen pysymään ikuisesti suosittuna.

Päiviä myöhemmin Bubby Lavecchia ja hänen muusikkonsa tarjosivat Colelle ja hänen vaimolleen illallisen. He tapasivat laulajan hotellissa noin puoli yhdeksän yöllä. Tuossa tunnissa kumpikaan kahden tähden vieraista ei ollut tullut alas. Kello oli kymmenen, eikä mitään. Mitä seuraa, Blackie kertoi minulle siinä vuoden 1976 puheessa.

”Puoli kymmenen päätin mennä huoneeseen työntämään hänet alas. Olin raivoissaan. Hänellä ja hänen vaimollaan oli ollut joitain kaukaisia ​​asenteita, mutta kaikki oli jo annettu anteeksi ja unohdettu; Cole itse oli ottanut itselleen selvittää asiat. En ymmärtänyt, mikä hänessä oli vialla nyt. Myrskin hänen huoneeseensa. Iskin ovea todella kovasti. Hänen vaimonsa, joka oli pukeutunut päivälliseksi, avasi oven. Ja sängyssä, joka oli myös pukeutunut juhlamekkoon ja päänsä haudattu tyynyyn, Cole huusi ääneen. Hänen selkänsä oli laajahartinen poika, he ravistelivat jokaisella itkuhetkellä. Lähestyin hyvin liikuttuneena ja kosketin häntä olkapäähän:

-Nat, mikä vikaa?

-Minulla on syöpä”.

Nat King Cole ei koskaan palannut Argentiinaan. Hän kuoli 15. helmikuuta 1965 45-vuotiaana.

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

siirry verkkosivustolle