June 22, 2021

50 vuotta Lolaa, The Kinks, ristiinpukeutuva tarina, joka on edelleen arvoitus tänään Kulttuuri

Kinks 70-luvun alussa. Vasemmalta oikealle John Dalton, John Gosling, Mick Avory, Dave Davies ja Ray Davies.GAB-arkisto / Redferns

Laulu pienkaupungin pojasta, joka tulee Lontooseen, menee kellarissa sijaitsevaan yökerhoon ja rakastuu transvestiittiin tietämättä, että Lola-niminen henkilö on transvestiitti, äläkä laita sitä, mitä helvettiä onko se transvestiitti. Joten vuonna 1970 se olisi saattanut häiritä The Kinks -faneja, jotka eivät ehkä olleet liian valmistautuneita Ray Daviesille, heidän laulajalleen ja frontmanilleen, esittämään tämän kappaleen ensimmäisenä. yksittäinen albumilta Lola Versus Powerman and the Moneygoround, osa 1. Mutta yllättäen kirjailijalle ja hänen bändilleen BBC kieltää kappaleen ensimmäisen kompastuskiven.

“Tapasin hänet klubissa Sohossa, jossa juot samppanjaa ja se maistuu kuin Coca Cola”, Davies laulaa kappaleen alussa. Brittiläisen yhtiön käytäntö tavaramerkkien esiintymisestä muussa sisällössä kuin mainoksissa oli tuolloin erittäin tiukka. Davies (Lontoo, 1944) lensi heti New Yorkista – bändi oli kiertueella USA: ssa – Lontooseen nauhoittamaan kappaleen laulun uudelleen ja korvaamaan Coca Cola “kirsikkakoolalla”. Joten 12. kesäkuuta 1970 julkaistiin yksi rock-historian tunnetuimmista kappaleista. Tänään täyttää 50 vuotta ja #LolaDay -päivää vietetään: ryhmä lanseeraa version, jossa on parannettu ääni, ja ammatti- ja amatööriryhmät julkaisevat tulkintansa kappaleesta Internetissä.

Brittiläisen yhtiön käytäntö tavaramerkkien esiintymisestä muussa sisällössä kuin mainoksissa oli tuolloin erittäin tiukka. Ja hän vetosi “Lolan” ensimmäisen version

Kohteen alkuperästä on kaksi teoriaa. Alkuperäinen väittää, että inspiraation lähde oli bändin johtajan Robert Wacen iltapäiväjuopumus. Mies ilmeisesti tanssii ja flirttaili klubissa transvestiitin kanssa, tajuamatta vasta tunteja myöhemmin, ettei hän ollut nainen. Mistä hän tiesi? Hänellä oli parta. Mutta vuonna 2016 haastattelussa brittiläiselle musiikkilehdelle Q-lehti, Ray Davies muutti tätä versiota. ”Kappale on peräisin kokemuksesta Pariisin klubilla. Tanssin koko yön tämän kauniin blondin kanssa. Kun lähdin sieltä päivänvalossa, näin, että hänen partansa oli alkanut kasvaa seuraavana päivänä ”, laulaja paljasti.

Vuosia ennen, vuonna 2004, lehti Vierivä kivi oli spekuloinut mahdollisuuteen, että aiheen päähenkilö oli Candy Darling, transsukupuolinen näyttelijä, joka oli Daviesin kumppani lyhyen aikaa ja joka mainitaan Kävellä villillä puolellakirjoittanut Lou Reed. Itse asiassa Lola on monessa suhteessa aina paljon ironisemmasta ja hienovaraisemmasta näkökulmasta (enemmän Evelyn Waugh kuin Hubert Selby Jr.), ennakkotapaus Lou Reed -klassikosta ja jopa Kapina kapinallinen, David Bowie, kaksi kappaletta, jotka käsittelevät samaa teemaa, mutta paljon syvemmältä.

Ray Davies kirjoitti sanat kauan ennen kuin hän aloitti kappaleen harjoittamisen muun bändin kanssa. Kun he soittivat häntä paikan päällä, hän vain kolisi jakeen melodian ja jatkoi sitten laulamista ”lo lo lo lola”, kun kuoro tuli. Hän ei ollut kovin varma siitä, että luokkatoverinsa ymmärtäisivät hänen kirjoittamansa ja että hän puhui pojista, joista tulee tyttöjä, ja tytöistä, joista tulee poikia. Samaan aikaan, musikaali, kuuluisa riff kappaleesta tuli toinen syy Rayn ja hänen veljensä Dave, bändin kitaristi, väliseen kiistaan.

Lainoissa Ray on lueteltu ainoana säveltäjänä, mutta Dave on aina pitänyt sitä riff se on sinun. Asia ei ole ratkaistu, mutta Dave ei varmasti ole huvittunut siitä, että hänen veljensä haluaa vielä muistaa tuon päivän, kun hän käveli instrumenttikauppaan Shaftesbury Avenuella (Lontoo) ostamaan vahvistimen, joka tarjosi hänelle etsimäni äänen. Lola. Ja siellä ollessaan hän otti myös kitaran mukanaan. Davies oli vakuuttunut siitä, että kappaleesta tulee menestys, ja hän aikoo investoida siihen.

Hän on useaan otteeseen kommentoinut, että jos Lola Se ei olisi toiminut, ehkä sama vuosi 1970 bändi olisi hajonnut. Mutta Lola se oli brittiluokkien toiseksi suurin ja sijoittui yhdeksänneksi amerikkalaisista. Tuon vuoden lopussa Davies vuokrasi asunnon Hollywoodista ja kirjoitti teeman sinne Selluloidisankarit, jolla hän melkein onnistui tekemään rauhan Yhdysvaltojen kanssa.

Oli spekuloitu, että aiheen päähenkilö oli Candy Darling, transsukupuolinen näyttelijä, joka oli Ray Daviesin kumppani lyhyen aikaa ja joka mainitaan Lou Reedin teoksessa “Walk on the Wild Side”.

The Kinksin historia muuttui tahattomasti vuonna 1965. He menivät kiertueelle Yhdysvaltoihin osoittaakseen kyseisen maan yleisölle, että he voisivat tehdä yhtä paljon melua kuin The Who ja kirjoittaa yhtä hyviä kappaleita kuin The Beatles. Se oli korkeus brittiläinen hyökkäys Eikä ollut mitään syytä, miksi Davies-veljien kombo ei voinut tulla tunnetuksi Amerikassa. Mutta ei ollut mitään inhimillistä tekijää, joka teki Kinkistä ehdottomasti hylätyn kokonaisuuden.

Heillä oli ongelmia promoottorinsa kanssa, joka hylkäsi heidät kiertueen puolivälissä, koska he eivät pystyneet täyttämään yhtyeen vaatimuksia saada välimuisti käteisenä ja ennen soittamista. Eräänä iltana Daviesin veljet ja rumpali Mick Avory aloittivat nyrkkitaistelun lavalla. Tapaus päättyi veljien sairaalaan ja rumpali pidätettiin. Päiviä myöhemmin, San Franciscossa, he kieltäytyivät menemästä esiintymään, koska heille ei maksettu etukäteen, mikä johti siihen, että heistä ilmoitettiin Yhdysvaltain muusikoiden liitolle. Ja viimeisenä iltana heidän oli ilmestyttävä Dick Cavettin isännöimässä TV-ohjelmassa,

Kinks sai pukeutumishuoneessa odottamattoman vierailun salaperäiselle hahmolle, joka alkoi loukata heitä. “Kun venäläiset hyökkäävät sinuun, älä odota meidän pelastavan sinua uudelleen. Kun kirjoitan raporttini sinusta, et enää pelaa Amerikassa. Näette kuinka voimakas tämä maa on, shitty englantilaiset. Nyrkit lentivät ja seuraavana aamuna kielto toimia Yhdysvalloissa seuraavien neljän vuoden aikana laskeutui bändin toimistoihin. Kinks palasi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja päätti tulla kaikkien aikojen englantilaisimmaksi bändiksi nähdäksesi popin vielä nuoren historian. Ja he onnistuivat.

Portada de ‘Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One’ (1970).

“Voi olla, että Lola viittaa mies- ja naispuoliseen sukupuoleen. Espanjassa “lo” viittaa maskuliiniseen ja “la” naiselliseen. Näin sukupuolentutkimuksen kirjailija ja opettaja-asiantuntija Madeleine Camara selitti Ohion osavaltion yliopiston uutiskirjeessä julkaistussa artikkelissa teoriansa siitä, miksi Lola sitä kutsutaan niin. Ehkä se on jonkin verran sekava, mutta on totta, että Ray Daviesin kirjoittamissa sanoituksissa on jotain, joka on tehnyt siitä käytännössä immuuni revisionismin vasaralle.

Se on yksinkertaisesti kappale, josta huokuu samanaikaisesti ironiaa ja hellyyttä, jossa on henkilö, jonka ei pitäisi olla tuossa baarissa, ja toinen, jonka ei pitäisi olla siinä ruumiissa. Voisiko se tehdä tänään?, Kuten niin monesta asiasta sanotaan, jotta voidaan hakea jonkinlaista suostumusta viittaamalla menneisiin aikoihin, jotkut, joilla on varaa ylellisyyteen olla joutumatta empatioimaan yhteiskunnan heikoimpaan osaan, kaipaavat. Epäilemättä. Itse asiassa ainoa asia, joka voi jäädä väliin tämän klassikon kuuntelussa, on se, että ei ole enää länsimaisia ​​valkoisia herroja, jotka käsittelevät näitä asioita tällä huumorilla, tällä hellyydellä ja kyvyllä nauraa itsestään.

uutinen