June 24, 2021

Carlos Sampayo ja valtava disko

Sarjakuvalehdillä ja jazzilla, joita molempia pidetään “pieninä taiteina”, on yhteistä pelkistämätön rytmikokemus. Sarjakuvassa peräkkäinen taide, aika ja rytmi ovat välttämättömiä ainesosia. Tietysti myös musiikissa. Mutta se on jazzissa, josta kompassi löysi omat ja uudet nimensä: swing, ura tai improvisaatio, monien virtausten ja tyylien joukossa. Tai kaikki tämä yhdessä.

Ehkä siksi kukaan ei kirjoita jazzista Carlos Sampayo, yksi maailman sarjakuvien suurimmista käsikirjoittajista. Kirjoittaja Evaristo yhdessä Francisco Solano Lópezin kanssa Eternauta) ja ennen kaikkea Alack Sinner -saagasta (“Raamattu, jossa on Jumalan pala”, kronikoitsija Leila Guerriero kutsui sitä) kuvittaja José Muñozin kanssa. Helmet, jotka näkivät valon Fierro-lehdessä ja että nykyään niitä voi ostaa kirjakaupoista itsenäisinä volyymeina.

Samanaikaisesti hän työskenteli käsikirjoittajana Euroopassa, Sampayo kirjoitti jazzista eri medioissa ja julkaisi yhden omaperäisimmistä jazz-kirjoista: Muistelmat ennätysvarasta. Siinä Sampayo – joka tunnusti haastatteluissa, ettei hän ole koskaan ottanut levyä maksamatta siitä – keksi genren. Ei jazz-luettelo eikä musiikillinen omaelämäkerta: henkilökohtainen autodisko, kokoelman henkilökohtainen ja kuvitteellinen historia.

Miles Davis ja Bill Evans ”Kind of blue” -tapahtumissa vuonna 1959.

Ja uusi kirjasi, Jazz-henkilökohtainen diskografia (1920-2011), ja yhteistyössä Jorge Freytagin kanssa se on vähemmän nerokas kuin edellinen ehdotuksessaan ja muodollisesti ehkä täydellisempi ja dynaamisempi. Lähes 400-sivuillaan kirjailija johdattaa meidät läpi 900 levy-arvosteluun! jaettu kronologisesti. Mutta ainutlaatuisin asia on sen metriikka: Vaikka ensimmäisinä vuosikymmeninä, “jazz-aikakauden” vuosikymmeninä, hän omistaa heille vain muutaman sivun, 90- ja 2000-luvuilla hänen kynänsä pysähtyy eniten, satunnaisessa harjoittelussa. analyysi, kritiikki ja journalismi samanaikaisesti.

Tuloksena on kirja, joka löytää musiikillisesti 50-luvun jalokivet (taattu ilo elokuvan faneille) Kova bop) ja että keskustelun ulkopuolella siitä, onko jazzilla selviytymistä, se näyttää, kuuntelee ja arvostaa nykyajan juuria. Tai, sanoen saksofonisti Ornette Coleman, “jazzin tapa tulla” matkalle, joka alkaa Bessie Smithistä ja päättyy (avoin loppu) saksofonisti Donny McCaslinin ja pianisti Paula Schocronin kanssa.

Ñ hän puhui Sampayon kanssa sähköpostitse jazz-kirjan salaisuuksista, joka ei ole luettelo, vaan jotain parempaa: nauhoitettu disko.


Laulaja Bessie Smith vuonna 1924.

– Oliko kirjan artikkelit jo kirjoitettu? Jokaisen pituuden vapaus on utelias: katsauksia on melkein kolmelta sivulta ja muilta enintään kappaletta.

– Puolet kritiikistä tulee Cuadernos de Jazz -lehdestä ja se näkyy tyylillä. Toinen puoli merkinnöistä kirjoitettiin nimenomaan kirjaa varten. Ja on myös mukautuksia artikkeleihin, jotka olivat tuolloin espanjalaisille, ranskalaisille ja italialaisille julkaisuille. Itse asiassa kaikki muistiinpanot on mukautettu, ja laajennus ei ollut välttämätöntä, vaan melko hassu: näin kirjan epäsäännöllisen poljinnopeuden ja pidin ajatuksesta! Joka tapauksessa minun on sanottava, että koko kirja on ensi-ilta. Luen sitä yöllä, se huvittaa minua, se auttaa minua kuuntelemaan musiikkia ilman laitetta.

– Tällä hetkellä CD-muoto on erittäin halveksittu uuden (ja kohtuuttoman) vinyylin vahingoksi. Suuri osa hänen kirjansa kritiikistä perustuu laatikoihin, arkkeihin ja uudelleenjulkaisuihin, jotka ovat syntyneet CD-muodossa. Opimmeko sitten 90-luvulla kuuntelemaan uudelleen tässä muodossa?

– Asiat ovat muuttuneet, tapa kuunnella musiikkia on toinen, jo ympäristöstä riippuvainen. Nykyään ero erillisen CD-levyn tai laatikon osana on kadonnut ennen kuin tietokoneiden tunkeilijat ja rikkaille tarkoitettu vinyyli-version vanha aave hajoavat. Kuratointi laatikoiden tapauksessa ei ole muuta kuin kääntäjän tai antologin työtä, jonka paras persoona on Michael Cuscuna, useiden jazz-levy-yhtiöiden tuottaja. Kaikenlainen tuki musiikin ja sen tuottaman nautinnon hyväksi on minulle tervetullut.

– Onko kirjassa niin mainittu italialaisen jazzin huumori (Välimeren bändien folkloristisen perinteen lisäksi), mikä tekee siitä niin ainutlaatuisen? Ja tämän jälkeen haluaisin tietää, mitä on tullut pilkkaavasta ja ennakkoluulottomasta jazzista, viihdemiehistä ja järjettömyydestä, kuten Cab Calloway, Dizzy Gillespie tai Charles Mingus. Tarkoitan, milloin jazz tuli vakavaksi?

– Minulle tapahtuu jotain henkilökohtaista italialaisen jazzin kanssa: Asuin Italiassa kuusi vuotta, en onnellinen eikä onnellinen. Ja jazzissa pääsin turvaan. Siellä oli paljon ja se oli hyvä, mutta myös muualla Euroopassa, upea Ranskassa ja ainutlaatuinen Ruotsissa (ikuisesti). Jazz tuli vakavaksi, kun se menetti ruumiinsa 40-luvulla, kineettiset ominaisuutensa. Se on itse asiassa ihmisen polku kohti hiljaisuutta, passiivisuutta ja istumatonta elämäntapaa. Mutta samaan aikaan, mikä on parempi kuin tämä hiljaisuus aloittaa lisääntymisryhmä, eikö? Kirjassa on teksti Ray Gelatosta, jazzista jodaa, väärennettyä italiaa ja englantilaisen soitossa. Näin sen suorana vuonna 1999 San Sebastianissa: festivaalin kävijät alkoivat tanssia ja huutaa ja ennen kuin he olivat käyneet Eddie Hendersonin vakavassa konsertissa ja myöhemmin he osallistuivat David Murrayn konserttiin. Muistan myös Django Batesin jazz-satiirin Lontoossa.

–Vaikka selventät sen ”ei-kanonista” luonnetta, kirjassa tuskin mainitaan yhtään laulajaa. Ja kun niitä on, valinta on hyvin omaperäinen, ja sillä on esimerkiksi Blossom Dearie -laulajan kaltainen laulaja, minkä laulajien kanssa halusit kirjoittaa?

– Laululaulajat ovat minulle tytäryhtiö; on mitä on ja se on hyvä. Hän olisi voinut lisätä Dinah Washingtonin, vaikka joskus hän huusi liikaa. Hyvin makuuni ovat valkoiset laulajat, kuten Blossom Dearie: Anita O ‘Day, June Christy (blondi Stan Kentonin orkesterista, täydellisellä virityksellä), Peggy Lee, Cris Connor ja myös Annie Ross.

– Yhdistymisen niin merkittävällä vuosikymmenellä 70: stä kirjassa on hyvin vähän sivuja. Miksi?

– Koska se ei ollut muuta kuin tuote, hyödyke. En halua sääliä siitä.

– Jos kustantaja teettää kirjan modernista jazzhahmosta, mutta ei yhdestä ilmeisimmistä, kuten John Coltrane, Bill Evans tai Miles Davis, kenen valitsisit?

– Haluaisin kirjoittaa Charles Minguksesta. Hänen ylivoimansa, merkittävä elinvoimansa ja musiikkinsa kauneus. Antelias ja joskus väkivaltainen kauneus. Hänen elämänsä on muuten romaani, jonka hän itse on kertonut hyvin huonosti omaelämäkerrassaan, jossa hän liioittelee jopa kivestensä kokoa. Hänen matkansa Meksikoon rumpalinsa Dannie Richmondin kanssa, räjähtävä suvaitsemattomuus, fyysisen ulkonäön muutokset (tässä hän muistutti Sonny Rollinsia), etsimällä aina ulkonäköä, identiteettiä ja modernia sitoutumistaan ​​Ellingtonin musiikkiin universumina. ilman aikaa. Luulen, että Mingus olisi kunnossa, ja jos hän ei pystyisi, heittäisin itseni pianistille Lennie Tristanolle, joka näyttää hahmolta Saul Bellow, syntynyt Chicagossa, pimeässä kaupungissa.

– Miksi väität, että “Latin jazz” on väärä etiketti? Varsinkin kun hänen kirjassaan he ovat hyvin läsnä Chico O’Farrilista argentiinalaisiin taiteilijoihin, kuten Adrián Iaies ja Mariano Loiácono.

-Jelly Roll Mortonin kanssa jazz oli alusta asti aina vähän latinalaista. Hän puhkesi Chano Pozon, Chico O’Farrilin, Mario Bauzán, Machiton ja muiden kanssa 1940-luvulla ja siellä hän jäi. Adrián on yksinkertaisesti argentiinalainen.

Katso myös

"Kadonnut Berliinin nauhat": Tanssi Ella Fitzgeraldin äänellä

TÄMÄN HUOMAUTUKSEN NÄKÖKOHDAT

.

kurkistaa tähän verkkosivustoon