June 22, 2021

Kerro minulle kappale: Take Five

Jos jokaisella on yksi jazzinormi, jonka kaikki ovat koskaan kuulleet, se on sävellystä Ota viisi, nauhoittanut Dave Brubeck-kvartetti vuonna 1959. Se oli yksi hitteistä, jotka yllättävät kaikki, alkaen taiteilijoista itsestään. Itse asiassa ainoa syy, miksi levy-yhtiö asetti sen radioasemien keskuudessa jaetun mainossinglen A-puolelle, oli se, että albumin toisella kappaleella, “Blue Rondo a la Turk”, oli liian monimutkainen otsikko, jonka DJ: t olivat saaneet vaikea lausua. Nykyään “Take Five” on kaikkien aikojen myydyin jazz-single.

Siihen mennessä, Dave Brubeck Minulla oli tunne, että jazz oli vähemmän innovatiivista. “On aika, kun jazzmuusikot johtavat jälleen yleisön makuun rohkeamman rytmin“, Hän kertoi Ralph Gleason TV-ohjelmassa Jazz rento. Totuus on, että hänen sanansa näyttävät olevan samanlainen kuin elämäni suunnitelman ”Ajat eivät ole sellaisia ​​kuin ne olivat aiemmin” vanha tarina, koska tosiasia on, että jazzmaailman asiat liikkuivat paljon. Miles Davis hän rikkoi kaikki tonaaliset kuviot, joita tähän mennessä käytettiin albuminsa kanssa Eräänlainen sininen, jota monet fanit kunnioittavat edelleen kuin Aabrahamin sandaali, John Coltrane käyttöön vuonna Jättiläisvaiheet muutokset sointujen improvisointimenetelmässä niin tärkeät, että ne kantavat edelleen hänen nimeään tänään, ja nykyään melkein tuntemattomia Mongo Santamaria nauhoitettu Afro sininen käyttävät ensimmäistä kertaa jazzissa tyypillisesti afrikkalaista poljinta, 6/4. Ja kaikki tämä samana vuonna 1959. Ei ole mitään.

Joten todennäköisesti Brubeck ei halunnut jäädä taakseen ja halusi liittyä innovaatioihin, jotka ravistelivat tähän mennessä vallinneen kovan maksun juuria eikä mitään muuta kuin matka kaukaisilla ja (puoliksi) tuntemattomilla mailla ideoiden selventämiseksi ja kipinä inspiraatiota. Keväällä 1958 ulkoministeriö maksoi hänelle ja muusikoilleen “kulttuuri-hyvän matkan” Aasian ja Euroopan maihin, mukaan lukien jotkut rautaisen verhon takana (!). Harvinainen tarina; totuus. Brubeck oli erityisen vaikuttunut siitä, mitä hän näki ja kuuli Turkissa ja Afganistanissa, missä häntä läpäisivät musiikilliset näkökulmat, jotka poikkesivat tottuneista ja palasivat täynnä uusia ideoita. Heti purettuaan pakkauksen hän aloitti albumin valmistelun Aikalisä, jossa hän omistautui kokeilemaan polytonaalisuutta ja polyrytmisiä sekvenssejä, joita on vähän tutkittu: 6/4, 9/8 (“Blue Rondo a la Turk”), 3/4 ja tietysti 5/4, mikä on perusta, joka hallitsee sävellyksessä ”Take Five”.

Ja tässä se tulee kuvaan Paul Desmond. He antavat minulle anteeksi pienen kiertotien, mutta tämä alttosaksen nero ansaitsee sen. Musiikillisen uransa aikana hän teki yhteistyötä hetken suurimpien kanssa, Jerry Mulligan, Jim Hall, Chet Baker– – jälkimmäisen kanssa se muistuttaa tiettyä; He molemmat olivat erinomaisia ​​soittimissaan, saivat vain osittaisen tunnustuksen arvostaan ​​vielä elossa, ja molemmat lähtivät nuorena (Chet 58, Paul 52) johtuen mahdollisesti käyttämättömien huumeiden väärästä käytöstä. . heillä oli käden ulottuvilla. Jazzmuusikoilla oli tuolloin niin huono maine heidän kaltaisilleen.

Joka tapauksessa, Paul Desmond hän otti elämän huumorilla. Päivänä, jona hänelle annettiin joidenkin lääketieteellisten testien tulokset, joissa hänellä todettiin keuhkosyöpä (mitä se tarkoitti tuolloin), Desmond vastasi: “Ainakin maksa on edelleen hyvässä kunnossa.” Mutta älä tuomitse häntä liian ankarasti; kun hän kuoli (tietysti keuhkosyöpään) vuonna 1977, hän luovutti kaikki oikeudet sävellyksilleen Punainen Risti ikuisesti, mikä on ansainnut laitokselle useita miljoonia dollareita tuloja sen jälkeen.

Mutta palataan takaisin kohtaan “Take Five”. Brubeck antoi Desmondille tehtäväksi kirjoittaa sävellys 5/4-aikaisella allekirjoituksella, ja Desmond kehitti pari melodiaa, joilla Brubeck antoi kappaleelle lopullisen muodon. E-mollia kirjoitettu, se on todella tehty lyömäsoittimista vastaavan henkilön, tässä tapauksessa rumpalin, esittämiseksi. Joe Morello.

Otsikon osalta se viittaa teoriassa rytmiin, mutta tarkkaan ottaen sen merkitys on ilmaisu, jota käytetään ihmisillä, jotka työskentelevät tehtävän parissa, ja erityisesti taiteilijoiden keskuudessa, mikä tarkoittaa: “Pidä tauko 5 minuuttia” . Desmond ajatteli (jostain syystä), ettei kukaan ymmärtäisi, mihin Brubeck vastasi: “Paul, on hyvin todennäköistä, että olet ainoa henkilö koko maassa, joka ei tiedä mitä hän tarkoittaa.”

Ota viisi Se oli kolmannella sijalla albumilla, joka oli täynnä rohkeita sävellyksiä, aikanaan standardien mukaan, jonka tarkoituksena oli murtaa uudet musiikkipolut. Ja toistaiseksi niin hyvä; tiedät, että taiteilijat yrittävät aina uusia asioita. Ongelmana on, että levy-yhtiöiden johtajat pitävät parempana sitä, mikä on toiminut aiemmin, niin paljon, että olen vakuuttunut siitä, että juuri he eivät tietokoneohjelmoijat keksivät sanonnan “jos jokin menee hyvin, älä koske siihen”. Levy oli niin uraauurtava, että vuonna Columbia He hermostuivat hieman, alkaen kannesta. “Mitä? Kuka haluaa laittaa kannelle abstraktin maalauksen? Mutta mistä sait tämän idean? Onko hän mennyt hulluksi? “He sanoivat. Ja ne olivat kaikki hänen sävellyksensä, ilman Broadwayn klassikoita, jotka yleisö voisi tunnistaa. Ja rytmeillä, joita ei voitu edes tanssia. Total, todellinen hölynpöly. Lopulta albumi julkaistiin, mutta vain siksi, että yhtiön presidentti, Goddard Lieberson, puuttui asiaan heidän puolestaan. Kävi ilmi, että Lieberson oli mukana jazzissa! Mitä asiat ovat.

Kvartetin muusikot olivat erittäin tyytyväisiä albumiin, mutta tuolloin Brubeck ei ajatellut, että kappale Take Take vie paljon matkaa, mikä kertoo paljon artistien kriteereistä heidän albumiensa suhteen. oma työ. Myöhemmin Morello sanoi, ettei heillä ollut aavistustakaan, miksi se oli toiminut niin hyvin. Hänen mukaansa se johtui todennäköisesti tarttuvasta kuorosta, ja naarmuen päänsä hän lisäsi, että jos he tietäisivät tarkalleen missä temppu oli, he olisivat toistaneet sen myöhemmissä ennätyksissä ja ajavat kaikki ympäri ajaessaan Rolls-Royceja. Mikä muistuttaa minua hänen aikanaan Woody Allen sanoi suurin piirtein saman: “Jotkut elokuvistani, joihin olen erittäin tyytyväinen, tuskin pidän; Toisaalta muut, jotka minusta vaikuttavat keskinkertaisilta, saavuttavat yllättävän menestyksen. Kukaan ei todellakaan tiedä mitään”.

Kuten on helppo ajatella, teema on peitetty voimakkaasti – Carmen McRae, Al Jarreau, George Benson, Chet Atkins, Mónica Zetterlund, King Tubby – ja on esiintynyt lukemattomien elokuvien ja tv-sarjojen, kuten Mahtava Aphrodite, Pleasantville, Constantine… Ajan myötä Take Five -menestys on päätynyt syömään itseään Dave Brubeck, erinomainen pianisti, innovatiivinen ja omaperäinen, viileän länsirannikon jazzin paradigma, jolla on erittäin laaja diskografia (yli sata levyä!), mutta tänään hänet muistetaan ennen kaikkea siitä, että hän on levyttänyt tämän yksinkertaisen kappaleen, jonka hän aluksi teki ei kiinnittänyt paljon huomiota ja jonka alkuperäinen idea ei ollut edes hänen.

Kvartetilla oli tapana sulkea konsertinsa Take Five -ohjelmassa, kun vankan klassisen koulutuksen saanut Brubeck halusi toistaa mitä Joseph Haydn hän oli tehnyt sinfonialtaan nro 45 “Hyvästi” melkein kaksisataa vuotta aikaisemmin. Se oli itse asiassa vallankaappaus: muusikot tietävät, että yleisö on odottanut koko yön kuullakseen sen. Viimeinkin hetki saapuu; hymyilee tyydytyksestä, monet seuraavat melodian palkkia, jonka he tuntevat täydellisesti. Kun sävellys lähestyy loppua, kukin muusikoista nousee pisteytyksensä lopussa ylös ja poistuu, kunnes lavalle jää vain rumpali, jota tuskin valaisee yksi valokeila. Perkussiot haalistuvat ja lopulta on hiljaisuus. Suosionosoitukset. Näytös on ohi.

Ota viisi. Datalehti.

Dave Brubeck-kvartetti

Dave Brubeck.- Piano.

Paul Desmond– Alttosaksofoni.

Joe Morello– Perkussiot.

Eugene Wright.- Alla.

Tallennuspäivä: Heinäkuu 1959.

Säveltäjät: Paul Desmond, Dave Brubeck.

Äänitysstudio: CBS 30. katu, NYC.

Tuottaja: Teo Macero.

Mene nyt