June 22, 2021

Mad Menin hieno musiikki Etta Jamesista Miles Davisiin

Jon Hamm ja Elizabeth Moss unohtumattomassa Mad Menissä, hieno sarjassa parhaan jazzin mukana

Seitsemän vuodenaikaa esitettiin vuosina 2007–2015, Hullut miehet, Matthew Weinerin luomasta sarjasta tuli yksi genren uuden kulta-ajan suurimmista klassikoista. Mainonnan radikaali muutos, joka seurasi popin ja vastakulttuurin syntymistä 1960-luvulla, johti parhaisiin televisiossa koskaan kerrottuihin tarinoihin, joissa oli pariton aikakauslehti.

Sarjan vuodet 50-luvun puolivälistä 70-luvun alkuun heijastuvat musiikissa, joka muuttuu samalla virulenssilla kuin myyntitapa. Mutta alussa tyyli Hullut miehet jazz salaa sen kaikissa muodoissaan: Marilyn Monroen hahmon hyödyntämistä jatkavasta pakkauksesta Miles Davisin vallankumoukseen. Seuraava on opas Madison Avenue jazzista vuodenajan myötä.

”Moonglow” (Benny Goodman, 1936). El soundtrack de Hullut miehet juontaa juurensa kultaiseen swingin aikakauteen, jota edustaa kaksi upeaa orkesteria: trumpetisti Glenn Millerin ja klarinetisti Benny Goodmanin. Will Hudsonin vuonna 1933 säveltämä “Moonglow” tuli jazzstandardiksi tästä instrumentaaliversiosta, jonka Goodman nauhoitti legendaarisen kvartettikokoonpanon kanssa: Teddy Wilson (piano), Gene Kruppa (rummut) ja Lionel Hampton (vibrafoni). Vastapiste klarinetin pehmeän äänen ja Hamptonin väistyvien iskujen välillä luo yöllisen, unelmoivan, ikuisen ilmapiirin.

“Se on upeaa” (Cole Porter, 1953). Indianassa vuonna 1891 syntynyt Cole Porter kävi läpi elämänsä viimeiset vuodet, kun ensimmäiset kohtaukset Sterling & Cooper -toimistossa tapahtuivat ja toiminta Madison Avenuella muuttui radikaalisti. Siihen mennessä hänestä oli jo tullut yksi 1900-luvun suurimmista säveltäjistä, jolla oli merkittävä panos laulukirja jazz- ja Broadway-musikaali. Tämä sarjassa kuultava instrumentaaliversio C’est Magnifiquesta on sävelletty musikaalille Voi-voi. Vuonna 1960 elokuvassa häntä näyttelivät Sinatra ja Shirley McLaine.

“Manhattan” (Ella Fitzgerald, 1956). Yksi jazzin suurimmista äänistä Ella omisti kokonaisen albumin Richard Rodgersin ja Lorenz Hartin säveltämille kappaleille, genreelle yhtä tärkeälle duolle kuin Porter. Kappaleen nimi on selkeä, odi Big Apple: lle, joka on sarjan keskipiste. Fitzgerald äänitti sen Buddy Bregman -orkesterin säestyksessä, ja albumi sai vuoden 1973 erityis Grammyn yli 25-vuotiaille levyille, joilla oli historiallinen laatu. Kaksi kertaa niin kauan on kulunut siitä lähtien, ja tietysti hän laulaa paremmin joka päivä.

“Olen rakkauden läpi” (Marilyn Monroe, 1959). Kuka on enemmän Marilyn Hullut miehet? Betty Draper vai Joan Holloway? Olisi tarpeen aloittaa spekulaatio sarjan kahden keskeisen naishahmon fyysisten ominaisuuksien ja psykologisen profiilin välillä, mutta totuus on, että Monroen haamu lentää sarjan yli ja sisällyttää sen ääniraitaansa. Marilynin lyhyt elämä oli vielä enemmän musiikissa: joitain kappaleita elokuvissa, kuten Hyvät herrat suosivat blondeja (1953) ja Suloinen syntinen (1960) ja pari sinkkuja. “Olen rakkauden kautta” on “Haluan sinun rakastavan sinua” B-puoli. Tietenkin blondi osasi laulaa lähempänä Chet Bakerin kuiskausta kuin Fitzgeraldin ylivoimaista kaunopuheisuutta. Pop-kuvake perinteisen jazzin viimeisellä osuudella.

Miles Davis

Miles Davis

“Sininen vihreänä” (Miles Davis, 1959). Ajan mentaliteetin muutokset heijastuvat vallankumouksessa, jonka levyn julkaisu tarkoitti jazzille Eräänlainen sininen että Miles nauhoitti kahdessa historiallisessa kymmenen tunnin istunnossa maalis- ja huhtikuussa 1959 Columbian etikettistudiossa 30. kadulla. Trumpetisti lähti John Coltrane (saksofoni), Bill Evans (piano), Paul Chambers (kontrabasso) ja Jimmy Cob (rummut) mukana kaiverrettu sarana vuosisadalla samalla syvyydellä kuin Picasson ulkonäkö piti maalaukselle. Ajatus hienostuneisuudesta, jota sarjan päähenkilöt kaipaavat ja joka myös muodostaa sen fiktiona (viihde jää tähän), heijastuu uudessa klassisessa musiikissa.

“Aranjuezin konsertti” (Miles Davis, 1960). Toinen Davisin trumpetin tähtikamera sarjan ääniraidalla on hänen tulkinnassaan “Concierto de Aranjuez”, joka sisältyy albumiin. Luonnokset Espanjasta joka merkitsi poikittaista viivaa jazzin ja klassisen musiikin välillä. Davis teki myös Manuel de Falan musiikin omaksi täällä vihittäen virran tunnetuksi nimellä kolmas virta (kolmas virta). Kuten usein vastenmielisten artistien kohdalla, Iberian kulttuurisesta musiikista tehty jazzman teki pettymyksen paikallisille ja muukalaisille: aikakriitikot ottivat sen kylmästi vastaan, ja Joaquín Rodrigo, Aranjuez-kirjailija, julkisti tyytymättömyytensä versioon.

“Luota minuun” (Etta James, 1960). Tämä jazzeado-blues-tyyli on pop-alalajin ydin, jota kutsutaan musiikiksi. Hullut miehet ja että hänellä oli lopullinen hahmonsa traagisessa Amy Winehousessa. Se oli jo vuosikerta, kun Etta, ratkaiseva vaikutus Janis Joplinille, äänitti sen albumille Viimeinkin! ja hän laittoi sen 30 parhaan joukkoon hyödyntämällä nostalgiaa hyveellisesti melodialla, jonka alkuperä juontaa juurensa 30 vuotta. Pop muuttaisi myöhemmin käsitystä ajasta: kolmekymmentä vuotta sitten nauhoitettu musiikki voi tänään olla uudempaa kuin ehdottomasti uusi.

Etta James
Etta James

Etta James

“Sinua ei tule koskaan olemaan toista” (Bud Powell, 1961). Karismaattisen Chet Bakerin alkuperäisellä sävelmällä pianisti Bud Powell äänitti tämän instrumentaalin albumille Theloniuksen muotokuva, kunnianosoitus toiselle pianistille: ratkaisevalle Thelonius Monkille. Powell oli yksi bopin johtohahmoista ja kuului Modern Jazz Quartetiin, joka johti jazzin uudistumista 1950-luvulla. Hän kulki elämän läpi vaikeasti, skitsofrenian, alkoholismin ja tuberkuloosin välillä, jotka päättivät elämänsä vuonna 1966.

“Lennä minut kuuhun” (Julie London, 1963). Tätä Sinatran globalisoiman standardin versiota muokattiin albumissa Maailmanloppu, yksi harvoista, jossa näyttelijä-laulajan klassista kauneutta ei hyödynnetä kansikuvatyttö (Katsaus hänen kansistaan ​​näyttää hänet jalkaisena Rita Hayworthina jazzin ja popin välillä). Lontoo ei ollut englanti, vaan kalifornialainen, ja hän loisti näyttelijänä 50-luvun ja 70-luvun lopun välisenä aikana, kun hän soitti sairaanhoitaja Dixie McCallia sarjassa Hätä! (1972-1979), virstanpylväs genren edellisestä kultaisesta aikakaudesta televisio-ohjelmassa. Hänen äänensä kuuluu myös englanninkielisessä sarjassa Vitun maailman loppu, vaikka tämän ”Fly Me…”-cocktail-tyyli tuo hänet lähemmäksi Don Draperin käsivarsia kuin toimintahäiriöistä murrosiän rakkaudesta. Hänen tyylinsä ja ulkoasunsa voivat hyvin inspiroida sarjan upean ajanjakson rekonstruoinnin.

Astrud Gilberto
Astrud Gilberto

Astrud Gilberto

“Juomavesi” (Astrud Gilberto, 1965). Bossa novan syntyminen antoi jazzille uuden elämän kuudenkymmenen alkupuolella. Pariliitos teki siitä eteläamerikkalaisen modernismin vertauskuvallisen musiikin ja Joao Gilberton tai tässä tapauksessa hänen vaimonsa Astridin levyt. ottaen LSD. Mutta se on toinen tarina. “Juomaveden” kanssa hardcore Hullut miehet jonka kiistaton ääni on jazz.

ankkuri