June 24, 2021

Musta sapatti ja Led Zeppelin: kuinka raskas ystäväsi

Bill Ward näki ensimmäisen kerran John Bonhamin elävän 1960-luvun puolivälissä, kun he olivat molemmat teini-ikäisiä. Wardia hämmästytti se, että Bonzo antoi kaiken rummuille juomalla olutta oluen jälkeen ilman, että hän olisi koskaan jättänyt lyömättä. Sekä Bonham että Robert Plant vaelsivat Birminghamissa, Mustan sapatin syntymäpaikassa, ja he kaikki tunsivat toisensa. Näin Plant kertoi Tony Iommille tarjouksesta liittyä uuteen The Yardbirdin inkarnaatioon, jota johtaa Jimmy Page.

Kun The New Yardbirds pyyhkäisi Henryn Blues House and Mothers -klubin Birminghamissa, Tony nousi esiin ja pyysi tilaisuutta bändilleen, jota tuolloin kutsuttiin maaksi. Tiukan koe-esiintymisen jälkeen heidät vahvistettiin kymmenen vuoden jälkeen. Tuleva Black Sabbaths vaikutti heidän kitaristiinsa Alvin Leen niin suuresti, että hän kutsui heidät avaamaan näyttelyyn tunnetulle Lontoon Marquee-klubille.

Molempien bändien varhaisina aikoina Bonham esiintyi Black Sabbath -keikoilla kerjäämällä, että hänen annettaisiin soittaa jonkin aikaa. Tony Iommin mukaan Bonzo jauhoi rummut ensimmäisellä kerralla murtamalla päät. “Bill suuttui todella, joten sen jälkeen joka kerta, kun John tuli sisään ja sanoi:” Voinko pelata? ” Bill sanoi “ei”.

Ensimmäisen Black Sabbath -albumin istunnot olivat marihuanan vaikutuksen alaisena. Led Zeppelin (1969). Sabbatin debyyttiominaisuus nousi 30 parhaan joukkoon Yhdysvalloissa. Transatlanttisen kiertueen järjestämiseksi he allekirjoittivat Frank Barsalonan, agentin, joka kuukausia aiemmin oli avannut tien Jimmy Page: n bändille Amerikan suurimmissa kaupungeissa. Black Sabbathilla oli käytännössä jäljitetty reitti, mukaan lukien kolme näyttelyä San Franciscon Fillmore Westissä.

Seuraava albumi, klassikko Vainoharhainen (1970), he tekivät ja sekoittivat 16-kappaleisella Island Records -kannella, jota Led Zeppelin oli juuri käyttänyt neljännessä otsikossaan. “Tämän levyn jälkeen kukaan muu ei enää vertaa meitä Black Sabbathiin”, John Paul Jones oli julistanut.

Noiden istuntojen viimeinen kappale, Vainoharhainen, Se aiheutti Geezer Butlerille epämukavuutta. Hän käski Iommia olemaan nauhoittamatta sitä, koska “se on remake of Communication Breakdown”. Basisti oli jo epäilevä niiden yhtäläisyydestä Rotan salaatti Y Moby Dick, mukaan lukien rumpusoolo. ”Tuolloin he olivat suosikkiryhmämme. Se oli ainoa asia, jota kuuntelimme ”, Geezer sanoi.

Tony Iommi ei välittänyt yhtäläisyyksistä Led Zeppeliniin tietäen Jimmy Page: n tavan kopioida muiden töitä. Kahden kitaran neron ystävyys syntyisi vasta vuosia myöhemmin.

Susan Snowdon oli varakas tyttö, jolla oli taiteellisia vaatimuksia ja joka oli ystäviä Black Sabbathin johtajan, Patrick Meehanin kanssa. Tony Iommi oli vapaaehtoinen lauluntekijänä, mutta ensimmäisen tapaamisen jälkeen he keksivät vain päivällisen. Marraskuussa 1973 he menivät naimisiin ja Iommi valitsi John Bonhamin parhaaksi mieheksi. Hän oli sellainen ystävä, jonka kanssa hänellä oli maakunnallinen ja työväenluokan alkuperä, hän halusi juoda klubeissa ja käydä toistensa luona kartanossaan. Kerran baarin ulkopuolella Bonham näytti Iommille uuden Maseratinsa. Humalassa tavalliseen tapaan hän aloitti sen, kunnes Iommi huomasi, että he menivät toiseen suuntaan. Jonkin ajan kuluttua ylellinen auto juuttui kasalle.

Hääseremonia kompastui, kun rumpali huomasi, että samppanja oli tarkoitettu vain paahtoleipää varten morsiamen ja sulhasen kunniaksi ja että alkoholia ei enää ollut. Vasenkätisen kitaristin äiti pelasti tilanteen kutsumalla Bonzoa nauttimaan muutaman juoman talossaan Ozzyn seurassa, joka oli myös shokissa juoman puutteesta.

Pimeyden prinssi ja Rockin kultainen jumala, Black Sabbathin ja Led Zeppelinin äänet, tapasivat tapaamisissaan. “Muistan yhden yön Plantin talossa – pian sen jälkeen, kun palasimme takaisin Bel Airista – opetin hänelle kuinka pelata Seven Card Studia. Se oli iso virhe, ”Ozzy kertoi muistelmissaan. “Kun selitin hänelle sääntöjä, hän sanoi haluavansa lyödä vetoa -” vain nähdäksesi kuinka se toimii, tiedät “- ja korotti sitten panostaan. Aloin ajatella, kuinka vitun idiootti hänen on oltava, kun hän otti todellisen salaman ja minun piti antaa hänelle viisikymmentä kiloa. Hän kaateli minut, röyhkeä paskiainen. “

Ozzy suostui myös Bonzon kanssa. “Hän oli yhtä helvetin hullu kuin minä, joten vietimme suurimman osan ajastamme yrittäen päästä yli toistensa hulluudesta.” Rumpalin riemun ja hölynpölyn jälkeen Ozzy näki itsensä. ”Yritin saada ihmiset hulluilla asioillani (…) Mutta tietysti naamion takana oli suurimman osan ajasta surullinen vanha pelle. Bonham oli sama, luulen.

Kerran he kokoontuivat menemään klubiin juomaan. Ozzy pani auton sisään ja Matthew, Bonhamin avustaja, ajoi. Kun he lähtivät tilasta humalassa, rumpali nousi ajoneuvoon ja lukitsi ovet. Ozzy pyysi häntä avautumaan, mutta hän sai “vittu sinua”. Laulaja seisoi huutamalla auton edessä. Ei mitään. Yhtäkkiä Bonham oli selkeä sekunnin ajan kanneperusteissa. “No, sinun pitäisi mennä sisään, eikö?”

Vuonna 1975 Black Sabbath äänitti Sabotoida, kultakauden viimeinen upea albumi Ozzyn kanssa Morgan Studiosissa Lontoossa, kun John Bonham esiintyi Robert Plantin ja John Paul Jonesin rinnalla. Bonzo halusi koskettaa Supernaut de Voi. 4 (1972), hänen suosikkinsa. Tällä kertaa Ward luopui rummuista, vaikka Tony Iommin muistojen mukaan Bonham ei dominoinut kappaletta. Ozzy muistuttaa, että Led Zeppelin kiinnosti tuolloin Swan Song -etikettiä, jonka Led Zeppelin oli aloittanut edellisenä vuonna, mutta ei ollut aikomusta aloittaa muutosta vakavien ristiriitojen jälkeen johdon kanssa.

He improvisoivat jonkin aikaa ”täysin ruuvaten”, Iommin sanoin. “Nauhat ovat todennäköisesti jonnekin, mutta en tiedä missä.” Wardin muistot eroavat toisistaan. “Tuossa improvisaatiossa oli hetki, jolloin meille tuli jonkinlainen hulluus ja sanoimme:” Tallennetaan jotain “, mutta mitään ei tapahtunut eikä mitään nauhoitettu.”

Vuonna 1980 Black Sabbath kierrätettiin 70-luvun päätyttyä suorassa taantumassa. Ozzy oli erotettu edellisenä vuonna, ja uusi Heaven and Hell -albumi, jossa Ronnie James Dio oli laulaja ja lauluntekijä, oli hänen paras julkaisunsa viiteen vuoteen. Huolimatta menestyksestä ja mahdollisuudesta laulajalle, jolla on enemmän resursseja kuin riffien mukana, kuten Ozzy teki, Bill Ward katsoi, että bändi ei ollut enää sama. Alkoholi- ja heroiiniriippuvainen hän epäili Sabbatin versiota, jossa Geezer ei kirjoittanut sanoituksia ilman Ozzyä äänellä.

Toukokuussa ryhmä palasi neljäksi yöksi yhdelle tavallisista kummista, Hammersmith Odeonista Lontooseen. Thin Lizzyn, Pink Floydin, Rainbowin ja hänen vanhan ystävänsä Bonzon muusikot, joita hän tapasi muiden rumpalien, kuten Cozy Powellin ja ELO: n Bev Bevalin kanssa, saapuivat rumpukauppaan Birminghamissa. Bonham, jota alkoholi on nyt täysin brutalisoinut, pyysi asettumaan Billin taakse avustajaksi. Innoittamana Ward pelasi kauniisti, kunnes keskisetti Bonham alkoi heittää jalkojaan hänelle. Hänet siirrettiin näyttämön sivulle niin lähelle, että Ronnie James Dio kuuli hänen sanovan “hän on todella hyvä laulaja huolimatta siitä, että hän on vitun kääpiö”. Dio kirosi hänet takaisin, Tony Iommi puuttui asiaan, ja he lähettivät Bonzon kulissiin toivoen häiritsevänsä häntä juomilla. Iso virhe. Kun näyttely päättyi, Bill kysyi häneltä mielipidettä. “Se oli helvetin paskaa”, Bonham huusi. Geezer Butler antoi käskyn ja he ampuivat hänet.

Neljä kuukautta myöhemmin Black Sabbath oli kiertueella Yhdysvalloissa, kun heille ilmoitettiin pukuhuoneessa John Bonhamin kuolemasta. “Hyvä”, Geezer kommentoi.

Sillä välin Bill Ward oli lopettanut Black Sabbathin. Hämmentynyt hän oppi jälleenmyyjältä ystävänsä kuolemasta. “Olin täysin tuhoutunut, itkin kuin helvetin, koska olin valtava Led Zeppelin -fani (…) Hän sanoi:” Bonham on kuollut. ” Ensimmäinen ajatukseni oli itsekäs. “Tulen seuraava” (…) “Olen takanasi, Johnny. Olen aivan takanasi. ‘

katso tämä sivusto