June 24, 2021

Coldplay: Jäähyväiset Frida Kahlosta ja Delacroixin taistelu vapaudesta Viva la vidassa | LOS40 Classic

Tehdä Elä elämää, Coldplay innoittamana Frida Kahlo ja Delacroix. Se ei ollut vapaa valinta. Molemmat taiteilijat, jotka erottivat yli sata vuotta ja 9000 kilometriä, yhdessä taistelu vapaudesta tai intohimo elämästä. Englantilaisen bändin kappale, josta jotkut pitävät motivaatiolaulua, tuli eniten lähetyksiä Euroopassa vuonna 2008, oli ykkönen monissa maissa, kuten Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Yhdysvalloissa, ja merkitsi Coldplayn ensi-iltaa LOS40: n johtavassa asemassa 13. – 26. joulukuuta 2008. 12 vuotta sitten.

Maaliskuussa 2007, samaan aikaan Chris Martinin 30. syntymäpäivän kanssa, Coldplay vieraili Meksikossa esittääkseen albuminsa livenä X&Y pari konserttia Kansallis auditoriossa. Kaupungissa ollessaan bändi matkusti Coyoacánin naapurustoon vierailemaan symbolisella Casa Azulilla, jossa syntyi ja kuoli Frida Kahlo, joka muutettiin museoksi vuodesta 1958. Siihen aikaan Martin tutustui meksikolaisen taidemaalarin historiaan ja oli vaikuttunut hänen elämästään ja Elä elämää

‘Viva la vida’ oli Frida Khalon ‘Hyvästi elämä’

Frida Kahlon tarinaa, joka oli samalla kiehtova ja kauhea, leimasi kipu, mutta myös hänen halu elää. 6-vuotiaana hän sairastui polioon, 18-vuotiaana hän kärsi onnettomuudesta, joka aiheutti muun muassa selkärangan murtumisen solisluun ja useiden kylkiluiden lisäksi. Hänen elämänsä oli siitä lähtien ” ristin tapa ” sairaaloiden ja leikkauspöytien läpi. Vuonna 1953 hänen oikea jalkansa amputoitiin polvesta gangreenin takia.. Hänen terveytensä heikkeni. Hän ei koskaan toipunut. Kahdeksan päivää ennen kuolemaansa hän otti harjan ja kirjoitti isoilla kirjaimilla ELÄMÄ – Coyoacán 1954 – Meksiko. On utelias, että hän teki sen yhdellä vesimeloni-viipaleilla öljymaalauksessa, asetelmalaji “asetelma”. Että Viva la Vida oli itse asiassa hänen jäähyväiset elämästä. Sinun tahtosi.

Chris Martin oli niin vaikuttunut tämän rohkeuden rohkeudesta päätti kuvastaa sen ryhmän neljännessä albumissa”Hän koki tietysti paljon paskaa, ja sitten hän aloitti talossaan suuren maalauksen, jossa lukee” Viva la Vida ”. Rakastan vain kaiken rohkeutta. ” Coldplay-laulaja selitti Rolling Stone -lehden haastattelussaan: “Tietysti Frida Kahlo ei ole etunimi, jonka useimmat ihmiset keksivät kuullessaan lauseen. Kaikkien mielestä se tulee Ricky Martinilta, mikä on hienoa. Kunnioitan ehdottomasti. “

Delacroix loi vapauden taistelun yleismaailmallisen symbolin

Mutta Frida Kahlo ei ole ainoa Coldplayn taiteellinen nyökkäys hänen neljännessä teoksessaan. Sekä kannessa että kahdessa videoleikkeessä, jotka ryhmä nauhoitti singlelle Elä elämää, maalaus Eugène Delacroix, Ihmisiä ohjaava vapaus, 1830. Meksikosta Ranskaan. Frida Kahlo -museosta Coyoacánista Pariisin Louvre-museoon. 124 vuotta ennen kuin meksikolainen jätti hyvästit elämänlaululla (Viva la vida) vertauskuvallisessa öljymaalauksessaan, Delacroix vangitsi kankaalle sen, mitä pidetään vapauden taistelun yleismaailmallisena symbolina.


‘Liberty Leading the People’, kangas, joka inspiroi Coldplayä heidän albumilleen / Leemage / Corbis kautta Getty Images

Vaikka sitä on aina käytetty kuvana Ranskan vuoden 1789 vallankumouksesta (jossa Ludvig XVI päätyi pois), taideasiantuntijat vakuuttavat, että Delacroixin työ heijastaa vuoden 1830 heinäkuun vallankumousta. Eri yhteiskuntaluokkien pariisilaiset lähtivät kaduille ja pystyttivät barrikadeja protestoidakseen kuningas Carlos X: n allekirjoittamia asetuksia, jotka muun muassa perustivat lehdistön sensuurin. Taiteilija näki nämä mellakat, vaikka hän ei osallistunut niihin. Se, mitä hän teki, otti harjat ja vangitsi näkemänsä. “En ole taistellut maani puolesta, ainakaan maalaan sen puolesta”, hän kirjoitti veljelleen Charlesille kirjeessä.

Tilattu taide

Coldplay on aina huolehtinut yksityiskohdista ja ollut mukana heidän kansinsuunnittelussa. Musiikkisi pakkaus on tärkeä, koska yhdellä silmäyksellä se välittää sisällä olevan tyylin ja ilmapiirin. Päällä Elä elämää, kansi oli jo tehty. Heidän oli lisättävä otsikko vain kirjasimella, joka jäljitteli maaliliikkeitä. Mutta se ei ole tavallista.

Coldplay Viva la vida -kiertueen aikana Torontossa / George Pimentel / WireImage

Joten esimerkiksi Mylo Xyloto (2011), ryhmä kääntyi kaupunkitaiteeseen. Sen kansi perustuu englantilaisen taiteilijan Pariisin graffitiin, joka kehitti erottuvan ja futuristisen tyylin yhdistämällä elävät värit. Coldplay-jäsenet osallistuivat myös graffitien tekemiseen.

Siinä tapauksessa että Ghost tarinoita (2014), kannessa olevat enkelisiivet ovat tšekkiläisen taiteilijan Míla Fürstován ideoita. Se on yhdistelmä keskiaikaista taidetta nykytaiteeseen. Että Pää täynnä unelmia (2015) on kirjoittanut argentiinalainen taiteilija ja graafinen suunnittelija Pilar Zeta: värikäs kollaasi valokuvista ryhmän jäsenistä, kun he olivat lapsia, piirustukset heidän lapsistaan ​​… ja keskellä 19 symmetristä ympyrää elämän kukasta. Sekä Míla että Pilar sanoivat, että työnsä valmistelemiseksi he pitivät jatkuvasti yhteyttä Chris Martiniin ja vaihtoivat ajatuksia.

Jos palataan ensimmäisiin albumeihin, englanninkielinen ryhmä, kansikuva Laskuvarjot (2000) on 10 kiloa maksava valokuva maapallosta, joka on otettu Kodak-kameralla. oF Verentungos päähän (2002) on norjalaisen valokuvaajan suunnittelema Sølve Sundsbø, jossa näkyy naisen olkapää ja puolet päätään. Kansi X&Y (2005) on cKoostuu väreistä, jotka yhdessä paljastavat salaisen koodin.

Ja Jokapäiväinen elämä (2019), Coldplay soitti jälleen Pilar Zeta. Kuten Will Champion selitti LOS40: ssä: “Se on hyvin vanha valokuva marssivasta bändistä, joka kitaristimme isoisoisänisällä Johnnylla oli. Bändi oli 1900-luvun alkupuolelta, joten otimme kuvan ryhmästä ja panimme kasvomme hänen “.

Miksi et kokeile tätä