June 22, 2021

Kurt Cobainista Michael Jacksoniin: tiedustelupalvelujen tutkima kasvava musiikkitähtien luettelo

Viime viikolla kaksi väitetysti yhdistämätöntä uutista, joita lehdistö levitti molemmin puolin Atlanttia, laittivat jälleen pöydälle aiheen, josta tiedetään vuosittain enemmän yksityiskohtia, ja suhteesta, joka ainakin kollektiivisessa mielikuvassa näytti olevan rajallinen syrjäisempään menneisyyteen: erityinen ja joskus hämmästyttävä yhteys FBI: n ja Ison-Britannian tiedustelupalvelujen välillä viime vuosisadan eri rock-, folk- ja popmusiikin hahmojen kanssa.

Valittu ryhmä, johon Kurt Cobain liittyi viime päivinä: FBI poisti viime kuussa virallisista syistä salauksen Nirvanan johtajan itsemurhasta toistaiseksi pidetyssä salaisessa tiedostossaan samaan aikaan muusikon kuoleman 27. vuosipäivän kanssa. . Kymmenen sivun kokoinen asiakirja, jonka yksityiskohdat julkaisi viime perjantaina Rolling Stone -lehti ja joka sisältää tutkintatoimiston vastauksen viraston edustajien viime vuosikymmeninä saamiin erilaisiin viesteihin ja salaliittoteorioihin.

Kurt Cobain MTV Unpluggedin aikana New Yorkissa.

Päivä edellisenä päivänä, torstaina 6. toukokuuta, englantilaisen The Guardian -lehden haastattelussa brittiläinen pop- ja reggae-bändin UB40 rumpali ja perustaja Jimmy Brown paljasti, että ryhmänsä kukoistuksen aikana, 80-vuosikymmenellä, jolloin he onnistuivat sinkkuilla Ruoka ajatuksille (1980) ja sen onnistunut versio vuodelle Punainen punaviini (1983), jäseniä pidettiin uhkana maan turvallisuudelle ja Yhdistyneen kuningaskunnan tiedustelupalvelu vakoili heitä.

“MI5 kuunteli puhelimeitamme, katseli talojamme, kaikkea sellaista”, rumpali kertoi sanomalehdelle. “Ajattelimme:” Eikö heillä ole rikollisia kiinni? ” Olimme vain joukko kärpäsiä, tupakoimme marihuanaa ja soitimme musiikkia. Emme suunnitelleet vallankumousta, mutta jos vallankumous tapahtui, tiesimme, kummalla puolella aiomme olla ”.

Viime päivien kaksi paljastusta vahvistavat, että historiallinen kiinnostus ja huoli siitä, että molemmat tutkintavirastot ja erityisesti Yhdysvaltojen hallitus ovat osoittaneet noin kymmeniä musiikin julkkiksia. Ja että oletettu turvallisuusuhka, jota nämä taiteilijat tuolloin edustivat – kulttuurisen ja lopulta ideologisen vaikutuksensa vuoksi – ei pysynyt vain J. Edgar Hooverin ja suurten italia-amerikkalaisten mafioiden tai klassisen rockin vuosina. Nixonin aikakausi. , jatkuen kylmän sodan aikana ja jopa sen jälkeen.

Koska FBI asetti legendaarisia jazzpelaajia, kuten Duke Ellington ja Nat King Cole, osaksi COINTELPRO-ohjelmaa, jolla pyrittiin tukahduttamaan kansalaisoikeuksien edistyminen Yhdysvalloissa ja oletettavasti puolustamaan kommunistisia tai pasifistisia ryhmiä (Ellingtonia seurattiin 40 vuoden ajan (kuolemaansa asti), monet maan rikostutkintatoimiston kohteet ovat olleet afroamerikkalaisia ​​taiteilijoita. Ja jotkut melko nykyaikaisempia.

80- ja 90-luvun hiphop-tähtiä, joilla on kapinallinen, kapinallinen tai gangsteriprofiili, liittovaltion edustajat seurasivat tiiviisti väitetyn poliittisen motivaationsa vuoksi, mukaan lukien Tupac Shakur, Notorious BIG Eazy-E ja Wu-Tang Clan, jotka jopa He brittiläisen NME-portaalin raportin mukaan FBI: n asiakirjoissa pidettiin “suurena rikollisjärjestönä”. Pahamaineisen BIG: n, kuten Kurt Cobainin, seuranta tapahtui 1990-luvun puolivälissä, jolloin toimisto päätti osallistua hänen murhansa tutkimiseen, ja asiakirja – toisin kuin Nirvanan johtaja – oli erittäin laaja lähes 300 sivua, mikä ei lopulta olisi tuottanut lopullisia tuloksia, koska asia virallisesti saatettiin päätökseen vuonna 2005.

Vuosikymmeniä aikaisemmin The Jimi Hendrix Experience -jäsenet pitivät itsestäänselvyytenä, että Kanadassa pidätetyt huumeet ovat istuttaneet samat viranomaiset, jotka pidättivät heidät kulkiessaan Toronton läpi vuonna 1969, väitetyn “mustan kulttuurin vapauttamisen” motivaationa. siitä, jota Yhdysvaltain hallitus pelkäsi noina päivinä.

Michael Jackson ansaitsi myös FBI: lta tiedoston, jota päivitettiin useita vuosia ja joka poistettiin vuoden 2009 lopulla, osana ns. Tiedonvapauslakia. Tietenkin pop-kuninkaan tapauksessa syistä, jotka poikkeavat huomattavasti hänen poliittisista vakaumuksistaan ​​tai laittomien huumeiden käytöstä, mutta taiteilijaa vastaan ​​esitetyistä erilaisista syytöksistä alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä uransa toisessa vaiheessa.

Asiakirjan mukaan rikostutkintatoimisto “teki useita tutkimuksia” Jacksonista, vaikka mikään niistä ei päättynyt todisteisiin rikollisesta toiminnasta tai syytöksestä laulajaa vastaan. Vuosien 1993 ja 2005 välillä mies Trilleri Kalifornian tuomioistuimet tutkivat näiden lasten hyväksikäyttöä koskevien syytösten vuoksi, ja tuolloin FBI tarjosi teknistä ja tutkintatapaa tapausten aikana. Liittovaltion virasto tutki myös Frank Paul Jones -nimisen henkilön, joka myöhemmin vangittiin näiden rikosten vuoksi, Jacksonia ja muita taiteilijoita vastaan ​​kohdistettuja uhkauksia.

Ja jos on kyse salakuuntelupuhelimista ja vakoilusta viime aikoina, paradigmaattinen tapaus on, vaikka ei niin tunnettu, Radioheadin johtajan Thom Yorken tapaus, joka olisi ollut vuonna 2001 ryhmän suurimman maineen aikana tiiviisti brittiläinen MI5 valvoo, kun laulaja tuki julkisesti ryhmän verkkosivuilla antikapitalistisia mielenosoittajia, kansalaisvapausryhmittymiä ja kansalaisten luomaa tilojen palauttamista tukevaa ryhmää Reclaim The Streets (englanniksi). julkinen.

Radiohead-johtajan mukaan tuolloin NME: lle kertoi, että Ison-Britannian tiedustelupalvelu seurasi tarkasti näitä mielenosoittajia – väitetyistä siteistä terrorismiin ja kumouksellisiin ryhmiin – ja ilmeisesti itseään. ”Tiedän MI5: stä muutamia asioita, jotka räjäyttävät aivosi. Mutta en voi kertoa sinulle, koska he kertovat myös minulle. Vakavasti ”, julisti muusikko.

Edellä mainittu Yhdysvaltojen tiedonvapauslaki ja yksityisyydensuojalain ansiosta on voitu julkistaa FBI: n joukko tietoja ja asiakirjoja, joita pidettiin vuosien ajan yksinkertaisesti mytologiana.

Italialaisen historioitsijan Mimmo Franzinellin vuonna 2010 julkaiseman aiheesta julkaistun kirjan Rock & servizi segreti (Rock and Secret Services) mukaan FBI: n kiinnostus julkkiksia ja julkkiksia kohtaan oli täysin sidoksissa sen luojaan, legendaariseen J. Edgar Hooveriin ja vaikuttanut siihen. , joka säilytti valtansa poliitikkojen lisäksi myös taiteilijoiden käsittelemien tietojen perusteella. Itse asiassa sanomalehti El País -lehden julkaiseman kirjan arvostelun mukaan tuolloin “Frank Sinatran likainen pyykinpesu painosti Kennedyjä, jotka jakoivat heikkoutensa naislihaa kohtaan”.

Sillä välin 1960-luvulla, Nixon-vuosina, Washingtonissa oli pitkä malli seurata ja valvoa musiikin tähtiä kaikilta elämänaloilta. Viime vuosina näiden asiakirjojen luokituksen poistamisen myötä on tullut lisätietoja näistä toimista ja tiedostoista, joita virasto säilytti muusikoista ja taiteilijoista, kuten John Lennon, Pete Seeger ja Mama Cass Elliot The Mamas and the Papasista. .

Entisen Beatlen tapauksessa hän ansaitsi ennätyksen sodanvastaisista lausunnoistaan ​​(kuten monet 60- ja 70-luvun vastakulttuurijulkkikset), kun taas Jim Morrison The Doorsia seurattiin vuosia ja vuoteen 1968 mennessä hän keräsi tiedoston. 80 sivua, joka sisälsi ilmoituksia 10 pidätyksestä, pääasiassa viipymisestä ja humalasta.

Erityisen mielenkiintoista olisi ollut hänen “outo ja säälimätön esiintymisensä” The Doors -konsertissa New Havenissa, kun laulaja, jota paikallisen poliisin ympäröimänä turvana, alkoi puhua univormuja vastaan ​​ja hänet pidätettiin lavalla.

Historiallisessa luettelossa on joka tapauksessa paljon enemmän nimiä, jotkut suorat yksikkö- tai anekdotiset. Vaaratonta The Monkees -ryhmää tutkittiin 1960-luvulla väitetyistä amerikkalaisvastaisista “subliminal-viesteistä” heidän konserteissaan; Robin Gibb Bee Geesistä teki samoin, “mahdollisesti uhkaavasta” sähkeestä, jonka hän lähetti asianajotoimistolle, joka edustaa hänen silloista vaimoaan avioeromenettelyssä, ja kantrilaulaja-lauluntekijällä John Denverillä oli myös asiakirja-aineisto, vaikka hänen tapauksessaan kuolemaan kohdistuneet uhkaukset häntä vastaan ​​vuonna 1979. Jopa röyhkeällä pianistilla Liberacella oli asiakirja, vaikka se olisi ollut hänen kiintymyksestään maanalaiseen uhkapelaamiseen.

nähdä