June 24, 2021

Kymmenen suosikkikappaletta Doctor Soulilta

Tänä torstaina suuri Etta James täyttäisi 80 vuotta. Poissa ollessaan Luis Lapuente tarkastelee kuuluisan soul-, rytmi- ja blueslaulajan diskografiaa ja palauttaa kymmenen lyömättömintä kappalettaan.

Valinta ja teksti: LUIS LAPUENTE.

1. ‘Seinäkukka’ (1955).
Los Angelesissa, Kaliforniassa, 25. tammikuuta 1938 syntynyt Etta debytoi 14-vuotiaana Johnny Otisin bändin tukemana, sassisella, hehkuvalla ja raivokkaasti synkooppaisella teoksella ‘The wallflower (‘ work with me Annie ‘). “.

2. “Älä kiertele enää paljon” (1961).
Kaikkien majesteettisten soulklassikoidensa lisäksi Etta James, jonka yleisö on vähemmän tunnustanut, voitti klassisen blues-esiintyjän (kuuntele albumi, jonka hän omisti Billie Holiday (“Mystery lady”, 1994) -jazzille, joka on kaikkien takkien kykyinen ilahduttaa meitä lajityypin kanonisilla kappaleilla, kuten tällä upealla lukemisella Duke Ellingtonin inkunaabelin “Älä kiertele enää paljon” lihallisen avaimen avaimessa.

3. ”Viimeinkin” (1961).
Ilo elää kaikessa läpinäkyvimmässä energiassaan, ehkä hänen tunnetuin kappale, joka vakiinnutti hänet suureksi kaikkien aikojen suurten rytmi-, blues- ja soul-laulajien joukossa. Hän antoi otsikon debyyttialbumilleen, jonka Argo julkaisi vuonna 1961. Muddy Watersin klassikko ‘Haluan vain rakastaa sinua’ julkaistiin myös singleä kerran tuhoisalla B-puolella.

4. ‘Jotain on saanut minuun kiinni’ (1964).
Etta Jamesin ja Leroy Kirklandin alkuperäinen, shakkiveljesten erittäin varovainen tuotanto tarttui syvimpiin evankeliumin, rytmin ja bluesin perinteisiin. Se oli yksi laulajan ensimmäisistä singleistä Chessissä, ja se esitettiin yhdessä hänen parhaista albumeistaan, “Etta James rokkaa taloa” (Argo). Iloinen teos, aito rakkauden juhla, jonka nuori nainen esitti intohimolla ja viisaudella joku, joka oli jo tiennyt kaiken (yhdessä kerrassa hän muisti ajan, jolloin hän seurasi Pikku Richardia kiertueella: enkä voi koskaan kerro ”).

5. “Kerro äidille” (1968).
Kiehtovana musiikista, jota kypsytettiin pienessä Alabama-studiossa nimeltä Fame, jossa Aretha Franklin oli antanut parhaansa itsestään, Leonard päätti antaa suurimman naislahjakkuutensa, Muscle Shoalsin Arethan, valkoisten muusikoiden ja tuottajien käsiin. Muscle Shoalsista. Shakkilevyt. Upea tulos on ”Tell mama” (MCA / Shakki), tellurinen ja kiehtova albumi, puhdas kuumeinen sielu, kiehtova luettelo furaalisista klassikoista, kuten ”Security”, tai se, joka antaa albumille otsikon (naisversio ”Tell daddy” ‘Clarence Carter’), valitettavin kalifornialaisen laulajan uran täydellisin LP.

6. ‘Minä mieluummin sokeaisin’ (1968).
Toinen monista ”Tell mama” -uriin piilotetuista helmistä on tämä kauhistuttava kappale, jonka on säveltänyt upea kalifornialainen muusikko Fugi (myöhemmin funk-rock-yhtyeen Black Merda jäsen), joka on kiusattu ja elohopeainen blues, häiritsevällä ilmapiirillä. maallisen evankeliumin taustalla Dewey Oldhamin urut ja Miss Jamesin mutainen ääni amour fou -paradigmasta ja kaikesta, mitä tunteiden voima merkitsee mustassa musiikissa, kahden muun klassisen klassikon seurauksena tuosta esimerkillisestä albumista: ‘The love of mieheni ‘ja’ Älä hukkaa hyvää ‘.

7. “Sama köysi” (1968).
Shakkiveljekset lähettivät Etta Jamesin Alabamaan, jotta maailma voisi nauttia kahden vapaan luonnonvoiman, elohopealaulajan, maagisesta yhteydestä, mukana parhaiden syvähenkisten muusikoiden seurassa. Rick Hall of Fame -tuotanto tällä upealla jazzisella soul-kappaleella. Nauhoitettu 30. marraskuuta 1967, kolme kuukautta muun Tell Tell -ohjelman jälkeen.

8. “Nämä typerät asiat” (1970).
Jamesetta Hawkins, joka tunnetaan paremmin nimellä Etta James, oli monipuolinen taiteilija. Hänellä oli provosoiva kuva: platinablondi, pullea, ylellinen … Joe Tex kuvasi häntä teoksessa “En aio kolahtaa enää (ilman suurta lihavaa naista)”; muokattava, ylivoimainen ja syvästi emotionaalinen ääni, musta hurrikaani, ainoa vankka vaihtoehto Aretha Franklinille, protealainen persoonallisuus, vokalisti, joka kykenee sulattamaan yleisönsä standardilla (“Nämä tyhmät asiat”, sisältyy albumiin ” Etta laulaa funkia ”, Cadet), tulkitsemaan sitä samalla tunteella, joka tuhlaisi myrskyisässä bluesissa.

9. “Voit jättää hatun päälle” (1974).
Leonard Chessin kuoleman jälkeen hän hidasti uraansa, ei kyennyt voittamaan monia ongelmia, mutta hänellä oli vielä aikaa tuottaa kolme upeaa albumia ennen yhtiön romahdusta: “Etta James” (Chess, 1973), “Tule vähän lähemmäksi” (Chess, 1974) ja “Etta on betta kuin evah! ”(Shakki, 1977), jonka on suunnitellut Gabriel Mekler, entinen Three Dog Night -tuottaja, lähempänä soulrockia, leikkauksilla yhtä jännittäviä kuin Randy Newman -klassikon versio“ Voit jättää hatun päälle ”. Toinen absoluuttinen Newman-klassikko, jonka diiva ikuisti: ‘Polta viljapelto.’

10. “Tervetuloa viidakkoon” (2011).
”Unelmoijan” (Verve Forecast, 2011) kanssa hän ilmoitti vetäytyvänsä musiikista samalla kun elämä liukastui sormiensa läpi kärsimällä vakavista sairauksista (leukemia ja Alzheimerin tauti). Hän lähti loistavan uransa arvoisella kauniilla teoksella, jonka edessä oli järkyttävä kansikuva, surullinen, kova, melankolinen, valoisa. Ohjelmisto on kunnianosoitus tämän mustan musiikin jumalattaren suosikkilajeille, ja siinä on valtavat versiot eteläisen soulin klassikoista (Otis Redding, Johnny Guitar Watson, King Floyd) ja tyylikkäimmistä R&B: stä (Ray Charles, Bobby Bland). myrskyisät balladit (‘Misty blue’, ‘In the evening’) ja jopa hämmästyttävät metallirockin virkistykset (Guns N ‘Rosesin’ ‘Welcome to the jungle’ ‘, suoisen funkin avaimessa). Etta laulaa upealla savuisella äänellään ja näyttää loppuun asti, miksi hän on yksi sielun suurimmista: kuuntele kaksi muuta helmiä tältä albumilta: ‘In the evening’ ja ‘Misty blue’.

Lue