June 22, 2021

Päivän ennätys: Etta James

“Se on puhtaan äänen oma albumi, jossa Etta Jamesin ääni erottuu erittäin voimakkaasti. Kukaan ei sanoisi, että levy on nauhoitettu, kun tauti oli jo alkanut vaikuttaa laulajan terveyteen”

Etta James
“Uneksija”
VERVE / ENNUSTE

Teksti: ÀLEX ORÓ.

Olin miettinyt, miten lähestyä tätä katsausta useita päiviä. Tiesin, että ”The Dreamer” oli viimeinen albumi tämän Los Angelesissa vuonna 1938 syntyneen laulajan hedelmällisessä urassa. Terveysongelmat pakottivat hänet eläkkeelle, mutta tämä kroonikko ei tiennyt olevansa niin vakava. Leukemia lopettaa Etta Jamesin elämän tulevina viikkoina, ja juuri tämä traaginen loppu on ilmoittanut, että kaikki palapelin palaset sopivat yhteen. Minä selitän. Ensimmäinen tunne, jonka minulla oli kuunnellessani tämän albumin yksitoista kappaletta, on, että Etta James halusi muistaa kaikki mustan musiikin “tyylit”, joita hän oli soittanut pitkällä urallaan. Se on albumi, jolla on puhdas ääni ja jossa Etta Jamesin ääni erottuu erittäin voimakkaasti (kukaan ei sanoisi, että levy on nauhoitettu, kun tauti oli jo alkanut vaikuttaa laulajan terveyteen) bluesin, R & B: n, soulin, rockin ja maan teemoissa. Mukana on klassisten taiteilijoiden, kuten Otis Redding (‘Savukkeet ja kahvi’), Little Milton (‘Let me down easy’), Ray Charles (‘Illalla’), John “Guitar” Watson (‘Tämä on mahdollisuus kertoa) kannet. ‘ja’ Too Tired ‘), country-pop-laulaja Bobby Bland (‘ Dreamer ‘) ja odottamattomimpien joukossa… Guns N’ Rosesin mustatettu ja bluesimainen ‘Welcome to the jungle’ -versio. Tämä ohjelmisto selittää, kuinka Etta Jamesin ura on ollut: vankka, eklektinen ja itsenäinen, vaikka hän aina liikkui klassisen mustan musiikin parametrien välillä eikä lähtenyt eksoottisiin seikkailuihin.

Kun “biologinen tosiasia” tapahtuu, “unelmoijaa” kuvataan moitteettoman liikeradan loogiseksi epilogiksi. Se on myös aika kiitoksille ja kokoelmien painoksille ja hänen klassiselle diskografialleen, ja se on myös erinomainen tilaisuus nuorimmille, niille, jotka ovat ehkä löytäneet R & B: n Amy Winehousen kanssa, kuunnella tätä ja muita Etta Jamesin teoksia niin, että Selvitä, mikä oli yksi myöhäisen brittiläisen laulajan keskeisistä vaikutteista.

Hei, Etta. Otis, Sam, Wilson, Ray ja kaikki muut odottavat sinua. Kaipaamme sinua kovasti.

Päivän edellinen albumi: Grup Estel.

katso tämä sivusto